Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Προβολή φρικιαστικών εικόνων από τον απαγχονισμό του Σάταμ Χουσέϊν

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε αυτεπαγγέλτως του θέματος της κατ’ επανάληψη και κατά κόρον προβολής από τα τηλεοπτικά μέσα ενημέρωσης και της δημοσίευσης στα έντυπα μέσα σκηνών του απαγχονισμού του Σάταμ Χουσέιν.

Η Επιτροπή αναγνωρίζει ότι ο απαγχονισμός του Σάταμ Χουσέιν ήταν θέμα μεγάλου παγκόσμιου ενδιαφέροντος και δεν ήταν δυνατό να αγνοηθεί από τα ΜΜΕ, αλλά εκφράζει ιδιαίτερη απαρέσκεια για το γεγονός ότι οι σκηνές αυτές προβλήθηκαν κατά τρόπο επίμονο, κατ’ επανάληψη και καθ’ υπερβολή και μάλιστα σε ώρες κατά τις οποίες παρακολουθούν τηλεόραση και παιδιά.

Η Επιτροπή τονίζει την υποχρέωση των λειτουργών των ΜΜΕ όπως κατά το χειρισμό των θεμάτων τους λαμβάνουν υπόψη και τηρούν τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και «είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην παρουσίαση θεμάτων όπως η βία, το έγκλημα, ο ανθρώπινος πόνος και ο θάνατος, καθώς και πληροφοριών ή εικόνων που μπορούν να προκαλέσουν πανικό ή φρίκη ή αποτροπιασμό».

Εχοντας υπόψη την επίδραση που έχουν τέτοιες εικόνες, ιδιαίτερα σε ανήλικους και με τρομακτικό δεδομένο ότι πέντε παιδιά σε διάφορες χώρες «μιμήθηκαν» τις σκηνές απαγχονισμού και έχασαν τη ζωή τους, η Επιτροπή καλεί τους λειτουργούς των ΜΜΕ να επιδεικνύουν ευαισθησία και να λαμβάνουν πλήρως υπόψη τις πιθανές επιπτώσεις.

Η Επιτροπή τονίζει επίσης την ανάγκη όπως επιδεικνύεται σχολαστικότητα στην παροχή προειδοποίησης για τη μετάδοση λεπτομερειών ή την προβολή εικόνων που είναι δυνατό να ενοχλήσουν, να προκαλέσουν φρίκη ή πανικό ή ακόμη και μίμηση.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...