Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο για άνιση μεταχείριση του αντιπροσώπου του υποψηφίου για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κώστα Θεμιστοκλέους από το ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Κώστα Θεμιστοκλέους εναντίον του ΡΙΚ και του Διευθυντή Ειδήσεων κ. Γιάννη Καρεκλά ότι σε τηλεοπτική εκπομπή στις 13/12/2007 με συμμετοχή εκπροσώπων των τεσσάρων (μέχρι τότε) υποψηφίων προέδρων, “κατά παράβαση της δημοσιογραφικής δεοντολογίας, από τα 80 λεπτά της συζήτησης» διέθεσε στον εκπρόσωπό του κ. Αιμίλιο  Λεμονάρη 4 λεπτά.
Επί πλέον παραπονέθηκε ότι το ίδιο φαινόμενο (χωρίς να αναφέρει χρόνο) παρατηρήθηκε και σε συζήτηση για την πρώτη δημοσκόπηση του ΡΙΚ. Εκπρόσωπός του στη συζήτηση εκείνη ήταν ο κ. Ηγουμενίδης.
Ο κ. Καρεκλάς παρέθεσε θέσεις του προφορικώς ενώπιον υποεπιτροπής.
Μεταξύ άλλων είπε ότι ο κ. Λεμονάρης δεν είχε τίποτε να προσθέσει σε όσα είχε πει απαντώντας στις ερωτήσεις του. Ανέφερε επίσης ότι σε μια συζήτηση η ισότητα δεν είναι θέμα χρόνου και ότι είχε δώσει την ευκαιρία στον κ. Λεμονάρη να πει ο,τιδήποτε άλλο είχε να προσθέσει.
Η εκπομπή, στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2008, είχε ως αντικείμενο την πορεία του Κυπριακού. Στην πρώτη ενότητα, ο παρουσιαστής-συντονιστής της συζήτησης κ. Καρεκλάς ζήτησε από τους προσκεκλημένους κ.κ. Γιώργο Λιλλήκα, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Τάσσου Παπαδόπουλου, Νίκο Κατσουρίδη, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Δημήτρη Χριστόφια, Τάσο Μητσόπουλο, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Ιωάννη Κασουλίδη και Αιμίλιο Λεμονάρη, εκ μέρους του εκλογικού επιτελείου του υποψηφίου Κώστα Θεμιστοκλέους, να απαντήσουν στο ερώτημα κατά πόσο η διαχείριση του κυπριακού στα τελευταία πέντε χρόνια ενισχύει τις προοτπικές για μια καλύτερη λύση του προβλήματος.
Από εξέταση μαγνητοσκόπησης της εκπομπής, προκύπτει ότι απάντησαν κατά σειρά, παραθέτοντας τις θέσεις των υποψηφίων που εκπροσωπούσαν, ο κ. Λιλλήκας για 6΄.26¨ λεπτά, ο κ. Κατσουρίδης για 13’.05¨ λεπτά και ο κ. Μητσόπουλος για 4΄.47¨ λεπτά.
Η αρχική απάντηση του κ. Λεμονάρη ήταν σύντομη και ο κ. Καρεκλάς υπέβαλε συμπληρωματικές ερωτήσεις. Ο συνολικός χρόνος των απαντήσεων του κ. Λεμονάρη στην πρώτη ενότητα ήταν 3΄.15¨ λεπτά.
Υστερα από πεντάλεπτο περίπου διάλειμμα οι συζητητές απάντησαν στις θέσεις των άλλων και σε διευκρινιστικές ή συμπληρωματικές ερωτήσεις του κ. Καρεκλά σχετικά με τις προτάσεις των υποψηφίων για την ανάληψη πρωτοβουλιών. Η διάρκεια των παρεμβάσεών τους ήταν σε πρώτη ενότητα: κ. Λιλλήκας 4΄.53¨, κ. Κατσουρίδης 7΄ και κ. Μητσόπουλος 7΄.06¨ και σε δεύτερη ενότητα: κ. Μητσόπουλος 2΄.19¨, κ. Λιλλήκας 5΄.34¨, κ. Κατσουρίδης 5΄.33¨ και κ. Λεμονάρης 3΄.
Οι τελικές παρεμβάσεις ήταν: κ. Λιλλήκας 1΄.40¨, κ. Κατσουρίδης 55¨, κ. Μητσόπουλος 1΄. 05¨ και κ. Λεμονάρης 35¨.
Από την εξέταση της οπτικογράφησης της εκπομπής προκύπτει ότι η συνολική διάρκεια της εκμπομπής ήταν 81 λεπτά. Εξαιρουμένης της εισαγωγής του συντονιστή, των ερωτήσεών του στη διάρκεια ολόκληρης της εκμπομπής και ενός τρίλεπτου διαλογικής αντιπαράθεσης μεταξύ των κ.κ. Λιλλήκα και Κατσουρίδη, καθώς και των διαφημιστικών μηνυμάτων μετά το πρώτο μέρος της, ο καθαρός συνολικός χρόνος κατά τον οποίο οι συζητητές παρουσίασαν τις θέσεις τους ήταν 67 λεπτά.
Ο χρόνος παρουσίασης των θέσεων για κάθε συζητητή ήταν:

Γιώργος Λιλλήκας             18΄.13¨           (26%)
Νίκος Κατσουρίδης           26΄.33¨           (39.55%)
Τάσος Μητσόπουλος        15΄.17¨            (22.75%)
Λεμονάρης                       6΄.50¨            (10.45%)

Οπως ανέφερε και σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Επιτροπή θεωρεί ότι σε προεκλογικές συζητήσεις, στοιχειώδης αρχή ισότητας επιβάλλει την κατά το δυνατό ίση μεταχείριση όλων των προσκεκλημένων.
Ωστόσο, η αρχή αυτή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη αυστηρά ίση χρονομετρική κατανομή του χρόνου, αλλά την παροχή της ευκαιρίας στους συζητητές να παραθέσουν απρόσκοπτα ολοκληρωμένες απαντήσεις και θέσεις
Από την εξέταση της εκπομπής δεν διαπιστώθηκε οποιαδήποτε παρέμβαση από τον κ. Καρεκλά για διακοπή ή παρεμπόδιση του λόγου του κ. Λεμονάρη. Η εντύπωση που αποκόμισε η Επιτροπή είναι ότι ο κ. Καρεκλάς προσπάθησε να δώσει τη δυνατότητα παράθεσης των θέσεων του κ. Θεμιστοκλέους από τον κ. Λεμονάρη και ότι ο τελευταίος είχε ολοκληρώσει τις απαντήσεις του.
Η Επιτροπή έλαβε υπόψη τη φύση και ιδιομορφία εκπομπών αυτής της φύσης και ότι, λόγω διαφόρων παραγόντων, όπως το ύφος, ο τρόπος έκφρασης και διατύπωσης θέσεων και της εξέλιξης της συζήτησης, είναι δυνατό κάποιοι από τους συμμετέχοντες να χρησιμοποιήσουν περισσότερο και άλλοι λιγότερο χρόνο.
Στην προκειμένη περίπτωση, παρ’ όλο που ο χρόνος συμμετοχής του κ. Λεμονάρη ήταν πολύ λιγότερος από εκείνο των άλλων προσκεκλημένων και σε ποσοστό που μόλις ξεπερνά το 10% του συνολικού χρόνου καθαρής συζήτησης, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν αποδείχθηκε πρόθεση ή προσπάθεια άνισης μεταχείρισης και δυσμενούς διάκρισης σε βάρος του κ. Λεμονάρη.
Για το λόγο αυτό έκρινε ότι δεν μπορούσε να δεχθεί το παράπονο για αντιδεοντολογική μεταχείριση.
Εν κατακλείδι, η Επιτροπή επισημαίνει ότι η δεοντολογία επιβάλλει όπως σε προγράμματα συζήτησης ισχύει η γενική αρχή της ισότητας για όλους όσοι συμμετέχουν ως προσκεκλημένοι. Η αρχή αυτή δεν σημαίνει κατ’ ανάγκη απόλυτη ισότητα στην κατανομή του χρόνου, δεδομένου ότι παρεμβαίνουν διάφοροι παράγοντες, που είναι δυνατό να επηρεάσουν το χρόνο συμμετοχής εκάστου στη συζήτηση.
Η ίση μεταχείριση, πέραν του χρόνου, θα κριθεί από το κατά πόσο ο συντονιστής αδικαιολόγητα αφαίρεσε το λόγο από κάποιο των συμμετεχόντων ή τον διέκοψε  ή αν κάποιος ζήτησε το λόγο και αδικαιολόγητα δεν του δόθηκε.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...