Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο για δημοσίευση γυμνών φωτογραφιών στο Down Town

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο ομάδα εργαζομένων στο Νοσοκομείο Μακάριος ΙΙΙ ότι το περιοδικό Down Town, που διανέμεται δωρεάν με το «Φιλελεύθερο» (τεύχος 9/12-15/12/2007,  «είναι γεμάτο με γυμνές χυδαίες φωτογραφίες, με τη δικαιολογία για στήριξη και συμπαράσταση προς τους ασθενείς με AIDS». Στο ίδιο παράπονο υπήρχε αναφορά και στα περιοδικά που δημοσιεύουν τα τηλεοπτικά προγράμματα και ειδικότερα «στις σελίδες με τα ροζ τηλέφωνα τα οποία είναι και αυτά προκλητικά και χυδαία,  θεωρούνται συντηρητικά και οικογενειακά» και φθάνουν στα χέρια παιδιών.
Ο «Φιλελεύθερος» απάντησε –επισημαίνοντας ότι το παράπονο υποβλήθηκε από ανώνυμη ομάδα- ότι  ο ισχυρισμός για εκμετάλλευση του αγώνα εναντίον του AIDS ήταν προσβλητικός και πως «δεν μπορέσαμε να αντιληφθούμε τη χυδαιότητα, την έλλειψη σοβαρότητας και σεβασμού, την έλλειψη ηθικής που κατ’ ισχυρισμό επικαλείται ο παραπονούμενος». Επίσης ανέφερε ότι το υπό αναφορά περιεχόμενο του περιοδικού δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί χυδαίο και ανήθικο, δεδομένου ότι χυδαίο και αισχρό θεωρείται αυτό που τείνει στην εξαχρείωση και διαφθορά  των ηθών.
Παρά το γεγονός ότι το παράπονο υποβλήθηκε ανώνυμα, γεγονός που αντιβαίνει προς τον κανονισμό ότι «το παράπονο πρέπει να είναι επώνυμο, (με όνομα, διεύθυνση και τηλέφωνο)», η Επιτροπή αποφάσισε να το εξετάσει αυτεπάγγελτα, λόγω της φύσης του.
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε τις εκατέρωθεν θέσεις και εξέτασε το περιεχόμενο του περιοδικού, αποφάσισε ότι οι φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν ήταν προϊόν καλλιτεχνικής δημιουργίας και σε καμιά περίπτωση δεν μπορούσαν να θεωρηθούν χυδαίες ή αισχρές.
Κατά συνέπεια, η Επιτροπή θεωρεί ότι η δημοσίευσή τους δεν παραβιάζει καμιά από τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι οι ίδιες φωτογραφίες είχαν δημοσιευθεί σε ελληνικά περιοδικά έντυπα ως μέρος της εκστρατείας εναντίον του AIDS.

Ως προς το θέμα της δημοσίευσης ροζ τηλεφώνων, σε περιοδικά που «θεωρούνται συντηρητικά και οικογενειακά και φθάνουν στα χέρια παιδιών, η Επιτροπή επισημαίνει ότι είχε ασχοληθεί επανειλημμένα στο παρελθόν με το θέμα αυτό και εξέδωσε αποφάσεις.
Η Επιτροπή ήγειρε το θέμα στα έντυπα και διαπιστώνει ότι έχει σημειωθεί βελτίωση της κατάστασης.
Η Επιτροπή παρακολουθεί συνεχώς το θέμα με πρόθεση να παρέμβει σε περίπτωση που θα διαπιστωθεί εκτροπή.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...