Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράλειψη επαρκούς και ισομερούς κάλυψης δραστηριότητας του υποψηφίου προέδρου Ιωάννη Κασουλίδη από το ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο που διατύπωσε  σε ανακοίνωσή του το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας κ. Ιωάννη Κασουλίδη ότι το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου παραβίασε τη δημοσιογραφική δεοντολογία  με την ενέργειά του να «αποσιωπήσει προκλητικά» είδηση για συνάντηση του κ. Κασουλίδη με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας κ. Γιαν Πέτερ Μπαλκενέντε.

Το ΡΙΚ ασχολήθηκε με τη συνάντηση στις 28 Νοεμβρίου, 2007, μεταδίδοντας σύντομη είδηση στο κεντρικό τηλεοπτικό του δελτίο, ως μέρος δέσμης τριών μικρών τοπικών ειδήσεων.
Στην ανακοίνωσή του, το Κεντρικό Εκλογικό Επιτελείο του κ. Κασουλίδη παραπονέθηκε για μεροληπτική στάση έναντι του κ. Κασουλίδη και για μη ισότιμη και ανισομερή κάλυψη των υποψηφίων προέδρων και διατύπωσε έντονες κατηγορίες εναντίον του ΡΙΚ.
Ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ κ. Γιάννης Καρεκλάς εξέδωσε αμέσως ανακοίνωση, με την οποία απολογήθηκε δημόσια, αναφέροντας ότι η ενέργεια του Ιδρύματος ήταν λάθος «και όντως η κάλυψη που δόθηκε δεν ήταν σωστή, παρά τις σαφείς οδηγίες που είχαν δοθεί», έστω και αν «αυτό έγινε χωρίς σκοπιμότητα».
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι η Διεύθυνση του ΡΙΚ προέβη σε έρευνα και ότι «οι δικαιολογίες που αναφέρθηκαν δεν μετρούν, όσο καλόπιστες κι αν είναι, αφού το μόνο που μετρά είναι το αποτέλεσμα».
Η Επιτροπή  διαπίστωσε, όπως άλλωστε είναι παραδεκτό από το ΡΙΚ, ότι υπήρξε παράλειψη, η οποία συνιστά παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ισότιμης μεταχείρησης και της υποχρέωσης των ΜΜΕ και των λειτουργών τους να παρέχουν αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση.
Παράλληλα, η Επιτροπή εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Διευθυντής ειδήσεων του ΡΙΚ προέβη σε άμεση απολογία, την οποία θεώρησε πλήρη και ικανοποιητική και ως ορθή στάση και χειρισμό παραβιάσεων των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Σε σχέση με το ίδιο παράπονο, η Επιτροπή εξέτασε σχόλιο της «Αλήθειας» στην έκδοσή της 29ης Νοεμβρίου, 2007, στο οποίο ετίθετο ερώτημα για το ρόλο της Επιτροπής. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι επιλήφθηκε του θέματος μόλις έλαβε γνώση, έστω και αν δεν είχε υποβληθεί ενώπιόν της επίσημο παράπονο.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...