Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση πληροφοριών για τα αίτια ασθένειας Εθνοφρουρού από το ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από το Διευθυντή του Παθολογικού Τμήματος του Νοσοκομείου Λάρνακας κ. Ανδρέα Πούλλο για ρεπορτάζ του ΡΙΚ σχετικά με Εθνοφρουρό που είχε υποστεί θερμοπληξία και μεταφερθεί στο Ισραήλ για θεραπεία.
Ο κ. Πούλλος ανέφερε στο παράπονό του ότι το ΡΙΚ μετέδωσε τηλεοπτικό ρεπορτάζ στις 3 Οκτωβρίου, 2007, στο οποίο αναφερόταν πως ο Εθνοφρουρός Νεόφυτος Νεοφύτου (Γεωργίου) που είχε εισαχθεί στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας στις 3 Αυγούστου, 2007, είχε επιστρέψει από το Ισραήλ, όπου είχε σταλεί για θεραπεία.
Στην καταληκτική παράγραφο του ρεπορτάζ αναφερόταν ότι «με ιατρική γνωμάτευσή τους οι γιατροί στο Τελ Αβίβ ξεκαθαρίζουν ότι δεν πρόκειται για θερμοπληξία, όπως είχε αρχικά ειπωθεί, αλλά για ιογενή εγκεφαλίτιδα, φλεγμονή δηλαδή του εγκεφάλου, που μπορεί να προκληθεί λόγω μόλυνσης από διάφορους ιούς».
Στην ασθένεια του Εθνοφρουρού, που εκδηλώθηκε μετά από στρατιωτική εκπαίδευση στη διάρκεια κύματος καύσωνα που είχε επηρεάσει την Κύπρο, δόθηκε εκτεταμένη κάλυψη από τα ΜΜΕ και διατυπώθηκαν διάφορες απόψεις για τα αίτιά της.
Ο κ. Πούλλος ανέφερε στο παράπονό του και σε ταυτόσημη επιστολή προς το Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ, ότι ο ραδιοσταθμός «μετέδωσε ψευδώς ότι ο εν λόγω στρατιώτης δεν υπέστη θερμοπληξία, όπως υποστηρίζουμε οι Κύπριοι Ιατροί, αλλά ιογενή εγκεφαλίτιδα».
Ο παραπονούμενος ανάφερε επί λέξει:
«Επειδή η όλη υπόθεση, λαμβανομένου υπόψη και προηγούμενου δημοσιεύματος καθημερινής εφημερίδας με ευρεία κυκλοφορία και αναλόγου περιεχομένου τείνει να λάβει χαρακτήρα ενορχηστρωμένης παραποίησης της αλήθειας, δικαιολογούμαστε να υποθέσουμε ότι τα πράγματα είναι κατευθυνόμενα και αποβλέπουν σε συγκεκριμένη στόχευση».
Αίτημα του παραπονούμενου ήταν όπως το ΡΙΚ «πάραυτα επανορθώσει το λάθος του επανερχόμενο με διορθωμένη αυτή τη φορά, την εσκεμμένα παραποιημένη είδηση» και ζητούσε «απολογία και συγγνώμη προς όλους εμάς, που τόσο βάναυσα και αψυχολόγητα ετραυμάτισε στο φιλότιμο και την επιστημονική τους επάρκεια».
Ο κ. Πούλλος επισύναψε την Ιατρική Εκθεση του Ιατρικού Κέντρου Chaim Sehba, στην οποία αναφερόταν ότι η διάγνωσή του για τον Εθνοφρουρό Νεόφυτος Νεοφύτου ήταν «εγκεφαλοπάθεια λόγω θερμοπληξίας» και ότι εξετάσεις για διάφορους ιούς υπήρξαν είτε αρνητικές είτε μη καταληκτικές.
Η τηλεόραση του ΡΙΚ μετέδωσε, στο κεντρικό τηλεοπτικό της δελτίο, στις 10 Οτωβρίου, 2007, σύντομη είδηση, μέσα σε δέσμη τριών τοπικών ειδήσεων, που ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι βελτιώνεται η κατάσταση της υγείας του Εθνοφρουρού και ότι, σύμφωνα με την ιατρική έκθεση των ισραηλινών γιατρών, «η ακριβής διάγνωση της ασθένειάς του είναι θερμοπληξία και όχι ιογενής εγκεφαλίτιδα».
Ο παραπονούμενος θεώρησε ότι η είδηση «κατά τον τρόπο που μετεδόθη, κατ’ ουδένα τρόπο διορθώνει την δημιουργηθείσα εις βάρος μας αρνητική εντύπωση» και δεν ήταν ικανοποιητική, με την παρατήρηση ότι «δεν αναφέρεται καν ότι πρόκειται περί νέας διορθωμένης είδησης συνέχεια προηγηθείσας λανθασμένης και ανακριβούς είδησης». Επίσης ανέφερε ότι οι αρμόδιοι στο ΡΙΚ «δεν αισθάνονται την υποχρέωση να απολογηθούν και πολύ περισσότερο να ζητήσουν συγγνώμη από οποιονδήποτε που με τις ενέργειές τους έχουν σπιλώσει ή θίξει».
Ο Διευθυντής Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ κ. Γιάννης Καρεκλάς, σε προφορική παράθεση των θέσεών του ενώπιον υποεπιτροπής, ανέφερεν ότι δεν δέχεται τον ισχυρισμό του παραπονούμενου για ελλιπή διορθωτική είδηση και ότι η είδηση που μεταδόθηκε ήταν πολύ ικανοποιητική. Είπε επίσης ότι το ΡΙΚ έκαμε σωστά τη δουλειά του και καλοπροαίρετα, χωρίς καμία σκοπιμότητα.
Ο κ. Καρεκλάς είπε ότι θεωρούσε απαράδεκτες αναφορές στην επιστολή του κ. Πούλλου περί κινήτρων και προθέσεων δημοσιογράφων «που με πολλή σπουδή και ασύγγνωστη επιπολαιότητα σπεύδουν να υιοθετήσουν θέσεις και απόψεις που δεν είναι ικανοί να αξιολογήσουν σωστά».
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, αποφάσισε ότι ήταν θετικό το γεγονός πως το ΡΙΚ μετέδωσε είδηση για τα αίτια της ασθένειας του Εθνοφρουρού, όπως προκύπτουν από την τελική διάγνωση των ισραηλινών γιατρών.
Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το θέμα είχε απασχολήσει επί πολλές ημέρες τα ΜΜΕ και ότι η αιτιολογία της ασθένειας συζητήθηκε δια μακρών, με αποτέλεσμα να τεθεί υπό αμφισβήτηση η επάρκεια των Κυπρίων γιατρών, θεώρησε ότι η επανόθρωση ήταν ελλιπής κατά το ότι, αφ’ ενός η νεότερη είδηση δεν συνδέθηκε με την προηγούμενη και δεν κατέστη σαφές ότι επρόκειτο περί διόρθωσης ανακριβών πληροφοριών και αφ’ ετέρου δεν ικανοποιεί την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η οποία καθορίζει ότι σε περίπτωση μετάδοσης ανακριβών ειδήσεων τα ΜΜΕ «χωρούν σε άμεση διόρθωση ή και απολογία».
Θέση της Επιτροπής επί του προκειμένου, όπως άλλωστε προκύπτει από το γράμμα και το πνεύμα του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, είναι ότι η διόρθωση ή και απολογία δεν πρέπει να θεωρείται μειωτική, αλλά ότι ενισχύει το κύρος και την αξιοπιστία των ΜΜΕ και κατά συνέπεια την εμπιστοσύνη του κοινού προς αυτά.
Περαιτέρω, η Επιτροπή εξέφρασε την απαρέσκεια της για αναφορές του παραπονούμενου περί συνωμοσίας και αλλότριων σκοπών και σε ανεπάρκεια δημοσιογράφων, οι οποίες θεωρήθηκαν μειωτικές γι’ αυτούς και δεν είχαν τη θέση τους, αφού στην ουσία τους αποδίδει ανεπάρκεια, για την οποία ο ίδιος παραπονέθηκε ότι αποδόθηκε στους γιατρούς που περιέθαλψαν το στρατιώτη.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...