Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευση από τον "Πολίτη" επιστολής του δικηγορικού γραφείου "Τάσσος Παπαδόπουλος & Συνεργάτες" για την καταβολή προμήθειας σε πελάτη του για την αγορά οπλισμού από την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από την κ. Αλεξία Κουντουρή Παπαευσταθίου, του δικηγορικού Γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες ότι οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Παρούτης, Γιώργος Κασκάνης και Διονύσης Διονυσίου δημοσίευσαν στην εφημερίδα «Πολίτης» στις 30/9/2007 επιστολή που είχε συντάξει η ίδια, προέβησαν σε ερμηνεία του περιεχομένου της χωρίς προηγουμένως να ζητήσουν την άποψή της.
Η επιστολή, με ημερομηνία 25/10/2004, είχε συνταχθεί από την κ. Αλεξία Κουντούρη κατ’ εντολή της εταιρείας Chams Limited και απευθυνόταν προς την Κινεζική εταιρεία NORINCO (China North Industries Corp., από την οποία εζητείτο η καταβολή στην εντολοδόχο εταιρεία προμήθειας για την αγορά στρατιωτικού υλικού από την Κυπριακή Δημοκρατία.
Στην ίδια έκδοση της εφημερίδας οι δημοσιογράφοι Σωτήρης Παρούτης και Γιώργος Κασκάνης δημοσίευσαν ανάλυση και επεξήγηση του περιεχομένου της επιστολής και ο δημοσιογράφος Διονύσης Διονυσίου δημοσίευσε άρθρο με το οποίο καλούσε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «να δώσει πολλές διευκρινήσεις».
Η παραπονούμενη ανέφερε στο παράπονό της ότι δεν έθετε θέμα ως προς «την κλοπή των εν λόγω εγγράφων» και αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων, επειδή «έχουν ήδη κινηθεί οι ενδεδειγμένες και νόμιμες διαδικασίες» και ανέφερε ότι η καταγγελία «υποβάλλεται για το λόγο «οι εν λόγω κύριοι δεν επέξειξαν τους στοιχειώδεις κανόνες επαγγελματικής και δεοντολογικής συμπεριφοράς» επειδή προέβησαν σε ανάλυση και επεξήγηση του περιεχομένου της επιστολής και «δεν μπήκαν στον κόπο να ζητήσουν τη θέση και την άποψη του συντάκτη της επιστολής».
Σε συμπληρωματικό έγγραφο ανέφερε ότι η παράλειψη να ζητήσουν και να λάβουν εκ των προτέρων τις απόψεις και θέσεις της είναι «πρόδηλα αντιδεοντολογική και περαιτέρω, ότι η εκ των υστέρων δημοσίευση της ανακοίνωσης του δικηγορικού γραφείου ήταν υποβαθμισμένη γιατί δημοσιεύθηκε σε εσωτερική σελίδα της εφημερίδας και σε καθημερινή έκδοση, ενώ η είδηση δημοσιεύθηκε πρωτοσέλιδα σε κυριακάτικη έκδοση.
Ο κ. Παρούτης, παραθέτοντας τις θέσεις του ιδίου, των άλλων δύο δημοσιογράφων και της εφημερίδας, ανέφερε ότι η επιστολή λήφθηκε ταχυδρομικώς στις 27/9/2007, χωρίς ένδειξη αποστολέα και επειδή το θέμα ήταν δημοσιογραφικού και δημοσίου ενδιαφέροντος λόγω του αντικειμένου του και του περιεχομένου της επιστολής, αφού εξακριβώθηκε η γνησιότητα της επιστολής, θεωρήθηκε από μόνη της ως «ντοκουμέντο¨. Περαιτέρω, αφού διερευνήθηκαν οι συναλλαγές της NORINCO με την Κυπριακή Δημοκρατία, και διαπιστώθηκε ότι δεν υπήρχε εγγεγραμμένη στην Κύπρο εταιρεία με την επωνυμία Chams Limited, κρίθηκε ότι «δεν συνέτρεχε λόγος, ούτε πριν, ούτε μετά» για επικοινωνία με το δικηγορικό γραφείο και αποφασίστηκε η δημοσίευση της επιστολής .
Την επομένη η εφημερίδα «Πολίτης» έλαβε ανακοίνωση από το Δικηγορικό Γραφείο Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες, την οποία δημοσίευσε αυτούσια στην έκδοση της 1/10/2007.
Ανέφερε επίσης ότι η εφημερίδα «δεν καθορίζει το χρόνο δημοσίευσης ενός θέματος, σε σχέση με το ποια ημέρα έχει υψηλότερη κυκλοφορία» και ότι την επομένη της δημοσίευσης της επιστολής δημοσίευσε πρωτοσέλιδη είδηση με αναφορά στην ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου και παραπομπή στο πλήρες κείμενο.
Είπε ακόμη ότι με τη δημοσίευση της ανακοίνωσης δεν παραβιάστηκε η πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι «..τα Μ.Μ.Ε. παρέχουν στης επηρεαζομένους, στην κατάλληλη περίπτωση και ιδιαιτέρως όταν έχουν υποστεί επίθεση, την ευκαιρία να απαντήσουν», δεδομένου ότι η πρόνοια δεν καθορίζει τον τύπο, τον τρόπο, τη μορφή και το χρόνο δημοσίευσης της απάντησης.
Ο κ. Παρούτης έθεσε θέμα μειωτικής αναφοράς λόγω της τοποθέτησης των λέξεων «δημοσιογράφοι» και «ερευνητική δημοσιογραφία» εντός εισαγωγικών, αναφέροντας ότι αυτό συνιστά επίθεση εναντίον της δημοσιογραφίας.
Επίσης ανέφερε ότι και η ίδια η παραπονούμενη παραδέχθηκε την αυθεντικότητα της επιστολής και είπε ότι η επιστολή ήταν από μόνη της «ντοκουμέντο», γεγονός που από μόνο του δικαιολογούσε τη δημοσίευσή της.

Η Επιτροπή, αφού μελέτησε όλα τα δημοσιεύματα και έλαβε υπόψη τις θέσεις των δύο πλευρών, αποφάσισε ότι, ως εκ της φύσεώς του, το θέμα ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος και η εφημερίδα είχε δικαίωμα να ασχοληθεί με αυτό.
Περαιτέρω αποφάσισε ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν τίθεται θέμα ακρίβειας των πληροφοριών, που είναι παραδεκτή και από την παραπονούμενη.
Η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με το θέμα του τρόπου εξασφάλισης των πληροφοριών και της αποκάλυψης προσωπικών δεδομένων, σύμφωνα με την επιθυμία της παραπονουμένης και λόγω του ότι ανέφερε ότι έχουν ήδη ληφθεί δικαστικά μέτρα.
Ως προς το δικαίωμα απάντησης, η θέση της Επιτροπής που προκύπτει από το πνεύμα του Κώδικα είναι ότι η απάντηση πρέπει να δημοσιεύεται όσο το δυνατό χρονικά πλησιέστερα προς το επίμαχο δημοσίευμα και να είναι κατά το δυνατό ανάλογη προς αυτό.
Στην προκειμένη περίπτωση, η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι προϋποθέσεις αυτές τηρήθηκαν και το δικαίωμα απάντησης ικανοποιήθηκε επαρκώς με τη δημοσίευση, στην αμέσως επόμενη έκδοση, πρωτοσέλιδης είδησης με αναφορά στην απαντητική ανακοίνωση του δικηγορικού γραφείου Τάσσος Παπαδόπουλος και Συνεργάτες και παραπομπή στο πλήρες κείμενο και συνεπώς δεν υπάρχει παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή, με βάση την πάγια πρακτικής της, παρατηρεί ότι σε περιπτώσεις κατά τις οποίες το δημοσιογραφικό αισθητήριο και πείρα και η κοινή λογική υποβάλλουν ότι αναμένεται απάντηση σε πληροφορίες ή σχόλια και απόψεις, τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι καλόν θα ήταν να ζητούν τις απόψεις του επηρεαζομένου μέρους και να τις δημοσιεύουν ταυτόχρονα, ιδιαίτερα όταν με την ενέργεια αυτή δεν τίθεται σε κίνδυνο η αποκλειστικότητα των πληροφοριών, δεν παραβλάπτεται το δημόσιο συμφέρον και εκ των πραγμάτων δεν αναμένεται αντίδραση πέραν της παράθεσης απαντητικών θέσεων.
Η πρακτική αυτή συνάδει με την πρόνοια του Κώδικα για την παροχή ολοκληρωμένης πληροφόρησης και ενισχύει το κύρος της δημοσιογραφίας και την αξιοπιστία και εγκυρότητα των πληροφοριών ή σχολίων.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...