Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα για αστυνομικές έρευνες σχετικά με υπόθεση νεκροφιλίας

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από ιδιοκτήτη Γραφείων Κηδειών για κατ’ ισχυρισμόν ανακριβή είδηση στη «Σημερινή» σχετικά με υπόθεση νεκροφιλίας, που είχε ως συνέπεια «οικονομική καταστροφή, διασυρμό και εξευτελισμό των πολιτών που έχουν σχέση με Γραφεία Κηδειών».
Στο παράπονο διατυπωνόταν επίσης η θέση ότι «παρά την ανακοίνωση της αστυνομίας που διαψεύδει τα ως άνω δημοσιεύματα, δυστυχώς το όλο θέμα συντηρείται και αιωρείται με τη φράση ‘οι αστυνομικές έρευνες συνεχίζονται’».
Η αρχική είδηση δημοσιεύθηκε στη «Σημερινή» στις 11 Αυγούστου, 2007 και  ανέφερε ότι η Αστυνομία προέβη σε αυτεπάγγελτη διεξαγωγή ερευνών ύστερα από επίμονες πληροφορίες για υπόθεση νεκροφιλίας σε γραφείο κηδειών.
Η «Σημερινή επανήλθε με είδησή της στις 12 Αυγούστου, 2007, στην οποία ανέφερε ότι προσεγγίστηκαν από την Αστυνομία κάποια πρόσωπα, αλλά δεν προέκυψε κανένα στοιχείο και καμιά μαρτυρία σχετικά με την υπόθεση και ότι το αστυνομικό έργο θα συνεχισθεί και τις επόμενες ημέρες.
Επίσης δημοσίευσε δηλώσεις του Αστυνομικού Διευθυντή Λευκωσίας Κύπρου Μιχαηλίδη ότι «όσες πληροφορίες θα εξασφαλίσουμε αναμένεται να διερευνηθούν και αναλόγως θα πράξουμε».
Το Αρχηγείο Αστυνομίας ανταποκρινόμενο σε παράκληση της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας την πληροφόρησε,  με επιστολή ημερομηνίας 29ης Αυγούστου, 2007, ότι «από εξετάσεις που διενεργήθηκαν από την Αστυνομία διεφάνη ότι οι πληροφορίες αυτές δεν επαληθεύονται».
Υπό το φως των ανωτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το θέμα ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος και συνεπώς η εφημερίδα είχε κάθε δικαίωμα να ασχοληθεί με αυτό. Επίσης αποφάσισε ότι η δεν στοιχειοθετείται παράβαση  της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί μη μετάδοσης ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι αρμόδια να επιληφθεί των ισχυρισμών για τις επιπτώσεις όσον αφορά στα γραφεία κηδειών, δεδομένου του γεγονότος ότι δεν έγινε άμεση ή έμμεση αναφορά σε συγκεκριμένο γραφείο κηδειών.
Ως προς το παράπονο ότι η υπόθεση αφέθηκε να αιωρείται, η Επιτροπή θεωρεί ότι η δημοσίευση της απόφασής της από την εφημερίδα «Σημερινή», με τη βεβαίωση του Αρχηγείου της Αστυνομίας ότι οι πληροφορίες δεν επαληθεύονται, συνιστά επαρκή θεραπεία.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...