Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παροχή δικαιώματος απάντησης σε δημοσίευμα

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο που υπέβαλε ο κ. Γιάννος Ιωάννου, πολιτευόμενος και αρθρογράφος, ότι ο «Φιλελεύθερος» αρνήθηκε να του δώσει το δικαίωμα απάντησης σε επικριτικό σχόλιο του αρχισυντάκτη της εφημερίδας κ. Τάκη Κουνναφή, το οποίο θεώρησε ότι στρεφόταν εναντίον του.
Ο «Φιλελεύθερος είχε δημοσιεύσει, στις 22 Ιανουαρίου, 2006, άρθρο του κ. Ιωάννου επικριτικό για την πολιτική του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο Κυπριακό, στο οποίο περιλάμβανε τη φράση:

«Και όταν οι ιστορικοί του μέλλοντος θα ομοφωνούν πως η πολιτική του Τάσσου Παπαδόπουλου οδήγησε το νησί στη διχοτόμηση και τη διαιώνιση της έχθρας μεταξύ των δύο κοινοτήτων...»

Στις 29 Ιανουαρίου, 2006, ο κ. Κουνναφής δημοσίευσε σχόλιο σε τακτική στήλη του με το οποίο επέκρινε «αμετανόητους υποστηρικτές του σχεδίου Ανάν», στους οποίους αναφέρθηκε ως «ακούραστους (και ακόρεστους)...πρακτορεύοντας με τόσο χοντρό τρόπο για να επιδεικνύουν τα γραπτά στα αφεντικά τους».
Στο σχόλιο περιεχόταν και η φράση:

«...καθώς όλοι οι συγγραφείς θα συμφωνούν πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος επέβαλε τη διχοτόμηση στο νησί...»

Ο κ. Ιωάννου θεώρησε ότι το σχόλιο, αν και δεν ανέφερε το όνομά του, παρέπεμπε στον ίδιο και στο άρθρο του της προηγούμενης Κυριακής και ζήτησε να του δοθεί το δικαίωμα απάντησης.

Ο «Φιλελεύθερος» δεν απάντησε σε υπομνήσεις του και ο κ. Ιωάννου υπέβαλε παράπονο στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί ακρίβειας των πληροφοριών, άσκησης του δικαιώματος απάντησης και σεβασμού της υπόληψης.

Ο «Φιλελεύθερος» απάντησε  στο παράπονο αναφέροντας ότι το άρθρο του κ. Κουνναφή δεν αναφερόταν στον κ. Ιωάννου, ότι ουδεμία σύνδεσή επιχειρήθηκε ή έγινε με το πρόσωπό του και ότι δεν υπήρχε πρόθεση να θιγεί ο παραπονούμενος και εξέφρασε θλίψη αν δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι το σχόλιο στρεφόταν εναντίον του.

Η Επιτροπή, αφού μελέτησε το άρθρο του κ. Ιωάννου και το σχόλιο του κ. Κουνναφή και ιδιαίτερα τις επίμαχες φράσεις εντός εισαγωγικών, αποφάσισε ότι δεν δικαιολογείται η ταύτιση των δύο φράσεων και ως εκ τούτου απέρριψε το παράπονο.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...