Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα με προσβλητικές αναφορές στα μέλη της ΕΔΔ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε άρθρο της κ. Ανδρούλας Γκιούρωφ στην έκδοση της «Χαραυγής», ημερομηνίας 6 Δεκεμβρίου, 2006, σε σχέση με επικριτικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Πολίτης» και «Αλήθεια» για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, στο οποίο έθετε το ερώτημα που βρίσκονταν «οι προασπιστές των θεσμών», με απαξιωτική αναφορά στην Ενωση Συντακτών Κύπρου και στην Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Ως προς την Επιτροπή, το άρθρο έθετε τα ερωτήματα:
«…Και εκείνη η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν χαμπαριάζει από αυτές τις αήθειες;
«Ή μήπως φτιάχνονται επιτροπές και επιτρόποι για να διορίζονται μέλη άσχετοι με το αντικείμενο στο οποίο θεωρούνται ως καθ’ ύλην αρμόδιοι να επιλαμβάνονται τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών;»
Η Επιτροπή, με επιστολές της στις 22 Ιανουαρίου, 2007 και 20 Φεβρουαρίου, 2007, ζήτησε από την κ. Γκιούρωφ να αναφέρει συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τα οποία θεωρούσε επιλήψιμα, προκειμένου να εξετασθεί συγκεκριμένο παράπονο.
Ο Γραμματέας της Επιτροπής, σε προσωπική συνομιλία με την κ. Γκιούρωφ της ανέφερε ότι η Επιτροπή ενεργεί στο πλαίσιο που έθεσαν οι συστατικοί φορείς, το οποίο καθορίζει, μεταξύ άλλων, ότι εξετάζει υποθέσεις μόνο ύστερα από γραπτό παράπονο και ότι επιλαμβάνεται αυτεπαγγέλτως θεμάτων μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις.
Η κ. Γκιούρωφ απάντησε με επιστολή της στις 25 Απριλίου, 2007, στην οποία ανέφερε ότι δεν ήθελε να προσβάλει «κανένα από τα μέλη της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αλλά να ταρακουνήσω μιας, κατά την προσωπική μου άποψη, απάθειας από πλευράς θεσμοθετημένων οργάνων, όπως είναι η Ενωση Συντακτών και η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας όταν κρατικοί αξιωματούχοι και συγκεκριμένα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Πρόεδρος της Βουλής ήταν στόχος μιας ανηλεούς και απαράδεκτης επίθεσης από μερίδα των ΜΜΕ εντύπων και ηλεκτρονικών”.
Η κ. Γκιούρωφ δεν ανταποκρίθηκε στην παράκληση να παραθέσει συγκεκριμένα δημοσιεύματα, τα οποία θεωρούσε επιλήψιμα και έθεσε το ερώτημα γιατί, ενώ της αναφέρθηκε ότι «η Επιτροπή δεν αναλαμβάνει αυτεπάγγελτα να ερευνήσει τέτοιου είδους θέματα», «αυτεπάγγελτα έκρινε επιβεβλημένο να ασχοληθεί μόνο με το επίμαχο άρθρο μου».
Η Επιτροπή επιλήφθηκε στο παρελθόν παραπόνων κρατικών αξιωματούχων ή αυτεπάγγελτα περιπτώσεων δημοσιευμάτων που αφορούσαν άμεσα στο πρόσωπο κρατικών αξιωματούχων, αλλά έκρινε ότι οι περιπτώσεις στις οποίες αναφερόταν η κ. Γκιούρωφ δεν εμπίπτουν στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης εξέτασης.
Οσον αφορά την αυτεπάγγελτη εξέταση του περιεχομένου του άρθρου της κ. Γκιούρωφ, η Επιτροπή έκρινε ότι όφειλε να ασχοληθεί με αυτό, γιατί συνιστούσε ασέβεια προς το θεσμό της αυτορρύθμισης που καθιέρωσαν οι φορείς, περιείχε προσβλητικούς χαρακτηρισμούς και συνιστούσε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί υποχρεώσεως των ΜΜΕ να συνεργάζονται με την Επιτροπή.
 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...