Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Επικριτικά δημοσιεύματα για το βουλευτή κ. Νίκο Κουτσού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του βουλευτή Αμμοχώστου κ. Νίκου Κουτσού για δημοσιεύματα της "Αλήθειας" με την υπογραφή του δημοσιογράφου Μιχάλη Θεοδώρου σχετικά με το θέμα των κονδυλίων της UNOPS και συνομιλία που είχε ο παραπονούμενος με το δημοσιογράφο.

ΤΟ ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΚΑΙ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Ο κ. Κουτσού παραπονέθηκε ότι ο κ. Θεοδώρου σε ενυπόγραφο ρεπορτάζ του στις 10/10/06 στην "Αλήθεια" δεν είπε την αλήθεια σχετικά με τηλεφωνική συνομιλία που είχαν στις 8-9/10/06, κατά την οποία ο δημοσιογράφος ζήτησε δηλώσεις τις οποίες θα χρησιμοποιούσε στο πλαίσιο ετοιμασίας ρεπορτάζ για τα κονδύλια της UNOPS, θέμα που ήταν στην επικαιρότητα και συζητήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Βουλή. Το θέμα είχε εγγράψει στη Βουλή ο κ. Κουτσού.
Στην τηλεφωνική συνομιλία, ο κ. Κουτσού, που ήταν στο
Manchester, αρνήθηκε να κάμει προφορικές δηλώσεις μέσω τηλεφώνου και εισηγήθηκε να του δοθούν γραπτές ερωτήσεις για να δώσει γραπτές απαντήσεις. Ζήτησε επίσης να μη γραφτεί οτιδήποτε ως δική του δήλωση. Ο δημοσιογράφος δεν έδωσε γραπτές ερωτήσεις.
Ο κ. Θεοδώρου δημοσίευσε ρεπορτάζ για τις χρηματοδοτήσεις
UNOPS με βάση τις συζητήσεις στη Βουλή, που περιλάμβαναν και καταθέσεις προσώπων και Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ), για τους οποίους υπήρχαν ισχυρισμοί ότι πήραν χρηματοδοτήσεις. Οι ΜΚΟ διέψευσαν τους ισχυρισμούς του κ. Κουτσού για τις χρηματοδοτήσεις. Ο κ. Θεοδώρου δημοσίευσε το ρεπορτάζ του με τίτλο "ΔΙΑΨΕΥΔΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΟΥΤΣΟΥ και ανανεώνοντας τον Μακάρθι".
Στο τέλος του ρεπορτάζ, ο κ. Θεοδώρου έκανε αναφορά στην τηλεφωνική συνομιλία του με τον κ. Κουτσού ως εξής: "Σε τηλεφωνική συνομιλία με την "Αλήθεια", ο ίδιος Βουλευτής αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, αναφέροντας μόνο ότι "όσοι έχουν στοιχεία, θα έρθουν να τα καταθέσουν στην Βουλή"".
Το μέρος αυτό του ρεπορτάζ αποτελεί το υπόβαθρο του παραπόνου.
Τόσο ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας κ. Πάμπος Χαραλάμπους, όσο και ο δημοσιογράφος κ. Μιχάλης Θεοδώρου, παρά τις επανειλημμένες υπομνήσεις της Γραμματείας, αρνήθηκαν να παραθέσουν τις θέσεις τους και ανέφεραν ότι δεν ήθελαν να ασχοληθούν με το παράπονο, γεγονός το οποίο η Επιτροπή αποδοκίμασεε ως άρνηση συνεργασίας, όπως προβλέπεται στον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

ΑΠΟΦΑΣΗ

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε το παράπονο του κ. Κουτσού, όπως διατυπώθηκε σε πεντασέλιδη επιστολή του, αποφάσισε ότι ήταν δικαίωμα του δημοσιογράφου να δημοσιεύσει πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα που βρισκόταν στην επικαιρότητα και βρισκόταν υπό συζήτηση στη Βουλή, με πρωτοβουλία του κ. Κουτσού.
Επίσης θεώρησε ότι ήταν δικαίωμά του και συμβατό με τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να κάμει αναφορά στο γεγονός ότι ο κ. Κουτσού αρνήθηκε να προβεί σε προφορικές δηλώσεις και στη δήλωσή του ότι "όσοι έχουν στοιχεία, θα έρθουν να τα καταθέσουν στην Βουλή"".
Κατά συνέπεια δεν διαπιστώθηκε παραβίαση οποιασδήποτε πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Οσον αφορά στη μορφή, τον τόνο και τη φρασεολογία του ρεπορτάζ,
διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποιήθηκαν δόκιμοι όροι της πολιτικής συζήτησης και δημοσιογραφίας για άσκηση κριτικής για πολιτικό πρόσωπο και τις πολιτικές του δραστηριότητες και δεν περιλαμβάνονταν προσωπικές επιθέσεις ή ανακρίβειες. Εκφράζονταν διαφορετικές απόψεις, ερμηνείες και διατυπώνονταν αρνητικοί σχολιασμοί, γεγονός που είναι θεμιτό και κατοχυρωμένο από το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης.
Η μορφή, ο τόνος και η φρασεολογία ήταν δικαιωματική επιλογή του δημοσιογράφου και δεν αποτελεί αφ΄ εαυτής παραβίαση οποιασδήποτε πρόνοιας του Κώδικα.
Περαιτέρω η Επιτροπή διαπίστωσε πως το γεγονός ότι η "Αλήθεια" και ο κ. Θεοδώρου είχαν ασχοληθεί και σε άλλα δημοσιεύματά με το θέμα της
UNOPS (22/10/07, 24/10/07, 25/10/07), γεγονός για το οποίο ο κ. Κουτσού παραπονέθηκε ότι "πρόκειται για ένα στημένο θέατρο όχι εναντίον των ιδεών μου, αλλά εναντίον της προσωπικότητας μου που άλλοι ενσυνείδητα και άλλοι ασυνείδητα πήραν μέρος" και δεδομένου ότι τα δημοσιεύματα δεν περιείχαν προσωπικές επιθέσεις, προσβολή η ανακρίβειες, αλλά κριτική για τις πολιτικές δραστηριότητες ενός πολιτικού και βουλευτή, δεν παραβιάζει οποιεσδήποτε πρόνοιες του Κώδικα.
Η Επιτροπή επισημαίνει, εν προκειμένω, ότι με βάση το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, σε ένα πολιτικό ρεπορτάζ το εύρος, η διακύμανση θέσεων, σχολιασμού και ερμηνειών γεγονότων και στοιχείων είναι ευρύτατο και μπορεί να είναι αντιπαραθετικού (αν όχι και συγκρουσιακού) χαρακτήρα. Αυτή είναι αρετή της δημοκρατίας και ιερό προνόμιο της ελεύθερης πολιτικής έκφρασης και ανάλυσης.
Οι πολιτικοί και οι δραστηριότητες τους υπόκεινται στον έλεγχο, τον έπαινο, την κριτική και υποστήριξη μέσα από εκφράσεις συμπάθειας και αντιπάθειας. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ είναι βασικοί δρώντες και μέσα αυτής της ελεύθερης έκφρασης για δημόσια θέματα, δημόσια πρόσωπα και δημόσιες δραστηριότητες. Δεν μπορεί οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ να λειτουργούν υπό καθεστώς πολιτικής φοβίας, κατά πόσο τα πολιτικά τους ρεπορτάζ δεν αρέσουν σε κάποιους πολιτικούς, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού του "ιδιωτικού προσώπου" του πολιτικού.
Η Επιτροπή δεν έκρινε σκόπιμο να εξετάσει παράπονο του κ. Θεοδώρου εναντίον του κ. Κουτσού για φραστική επίθεση, που διατυπώνεται σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, η οποία κοινοποιήθηκε στην Επιτροπή και αποτέλεσε μέρος των εγγράφων που λήφθηκαν υπόψη και συνεκτιμήθηκαν κατά την εξέταση της υπόθεσης, δεδομένου ότι ο κ. Θεοδώρου δεν υπέβαλε το παράπονό του προς την Επιτροπή και δεν θέλησε να παραθέσει τις απόψεις του, όπως του ζητήθηκε.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...