Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα περί χρηματισμού σχετικά με το σχέδιο Ανάν

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο της κ. Γιούλης Τάκη ότι δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου στις 15 Μαίου, 2006 περιείχε ανακριβείς πληροφορίες ή και συμπεράσματα που θίγουν την επαγγελματική της υπόληψη και ότι η εφημερίδα παρέλειψε ουσιώδη στοιχεία δήλωσής της.
            Το επίμαχο δημοσίευμα του «Φιλελεύθερου» στηρίχθηκε σε δημοσίευμα της προηγούμενης ημέρας στην Αθηναϊκή εφημερίδα «Πρώτο Θέμα», που αφορούσε σε έγγραφο της Αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, με το οποίο ανετίθετο στην κ. Τάκη η διεξαγωγή έρευνας για την εκλογική συμπεριφορά των Κυπρίων στο δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, καθώς και σε δήλωση εκπροσώπου της πρεσβείας για τη αμερικανική χρηματοδότηση, μέσω του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών.
            Η Επιτροπή , αφού μελέτησε τόσο τα δημοσιεύματα του «Πρώτου Θέματος» και του «Φιλελεύθερου», όσο και το παράπονο και την απάντηση της εφημερίδα, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το περιεχόμενο της επίμαχης είδησης συνιστά δημοσιογραφική ερμηνεία.
            Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι ο «Φιλελεύθερος» έδωσε στην παραπονούμενη την ευκαιρία να διατυπώσει τις θέσεις της ότι το δημοσίευμα στο «Πρώτο Θέμα» ήταν κατασκευασμένο και να εξηγήσει ότι το συμπέρασμα στο οποίο είχε καταλήξει, ή τα ερωτήματα που έθεσε το «Πρώτο Θέμα» στηρίχθηκαν σε παρερμηνεία κάποιας ημερομηνίας.
            Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο «Φιλελεύθερος» ικανοποίησε το δικαίωμα απάντησης, την οποία και δημοσίευσε στα ουσιώδη σημεία της και ότι η μη συμπερίληψη επί μέρους λεπτομερειών των θέσεων της παραπονούμενης δεν συνιστούσε ουσιώδη παράλειψη, δεδομένου του γεγονότος ότι η εφημερίδα δεν είχε δημοσιεύσει το έγγραφο με την επίμαχη ημερομηνία.
            Επίσης σημείωσε τη θέση του «Φιλελεύθερου» ότι παρέχει στην παραπονούμενη την ευκαιρία να ανασκευάσει στοιχεία ή πληροφορίες που είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...