Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα για ομοφυλοφιλικές σχέσεις Αρχιμανδρίτη της Μητρόπολης Λεμεσού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο εναντίον της εφημερίδας «Πολίτης» για δημοσίευμα για ομοφυλοφιλικές σχέσεις Αρχιμανδρίτη της Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού με νεαρό.
            Εκ μέρους του υποβαλόντος το παράπονο Πρωτοπρεσβύτερου Χρήστου Αναξαγόρα προσήλθαν και παράθεσαν τις θέσεις και απόψεις τους οι κ.κ. Γιώργος Ηλιάδης και Σταύρος Ολύμπιος και εκ μέρους της εφημερίδας ο αρχισυντάκτης κ. Σωτήρης Παρούτης.

Τα γεγονότα

            Από τα έγγραφα που υποβλήθηκαν και την παράθεση των απόψεων των δύο πλευρών, προκύπτουν τα ακόλουθα κοινώς αποδεκτά ή μη αμφισβητηθέντα γεγονότα:
            Στις 14 Ιουλίου, 2006, ο «Πολίτης» πήρε σε φάκελο από άγνωστο αποστολέα ένα ψηφιακό δίσκο με φωτογραφίες και μια ηχογραφημένη συνομιλία. Αφού οι υπεύθυνοι της εφημερίδας εξέτασαν το περιεχόμενο του δίσκου κάλεσαν τον κ. Γιώργο Ηλιάδη, ως έχοντα στενή επαφή με το Μητροπολίτη Λεμεσού και του έθεσαν υπόψη το περιεχόμενο. Ο κ. Ηλιάδης αναγνώρισε στις φωτογραφίες συγκεκριμένο Αρχιμανδρίτη.
            Ο Αρχιμανδρίτης, λόγω αρχαιότητας, είναι ο δεύτερος τη τάξη στην Ιερά Μητρόπολη Λεμεσού, προϊστάμενος της Φιλοπτώχου και υπεύθυνος των παιδικών κατασκηνώσεων της Μητρόπολης και εξομολογητής.
            Οι αποδιδόμενες στον Αρχιμανδρίτη ομοφυλοφιλικές σχέσεις συνιστούν λόγο καθαίρεσης.
            Η εφημερίδα «Πολίτης» δημοσίευσε στις 20 Ιουλίου είδηση περί ύπαρξης πορνογραφικού υλικού που ενοχοποιούσε κληρικό, στις 21 Ιουλίου είδηση περί αμφισβήτησης της γνησιότητας των φωτογραφιών από τη Μητρόπολη Λεμεσού και περί συζήτησης του θέματος μεταξύ του Τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου και του Μητροπολίτη Λεμεσού, στις 22 Ιουλίου είδηση περί διεξαγωγής αστυνομικής έρευνας για το θέμα και στις 23 Ιουλίου, 2006, είδηση υπό τον τίτλο «Ροζ σκάνδαλο στη Μητρόπολη Λεμεσού», συνοδευόμενο από δύο φωτογραφίες ενός ιερωμένου, κατονομάζοντας τον φερόμενο ως εμπλεκόμενο Αρχιμανδρίτη.
 
Οι θέσεις των δύο πλευρών

            Στην κατάθεσή του ενώπιον υποεπιτροπής της Επιτροπής Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ο κ. Ηλιάδης αμφισβήτησε τη γνησιότητα των φωτογραφιών και ανέφερε ότι η ηχογραφημένη συνομιλία ήταν προϊόν μοντάζ.
            Οι κ.κ. Ηλιάδης και Σταύρος Ολύμπιος χαρακτήρισαν το δημοσίευμα βάναυσο και δήλωσαν ότι οδηγεί σε δολοφονία χαρακτήρος, ότι ήταν γραμμένο κατά τρόπο που παραβιάζει τη δεοντολογία και το δικαίωμα της ιδιωτικής ζωής και  ότι ο χρόνος της δημοσίευσης υποκρύπτει σκοπιμότητες, εν όψει της προεκλογικής εκστρατείας για τις Αρχιεπισκοπικές εκλογές, με στόχο να πληγεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού.
            Ο κ. Παρούτης ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι της εφημερίδας αποφάσισαν να προβούν στη δημοσίευση αφού έλαβαν επιστημονική γνωμάτευση για τη γνησιότητα των φωτογραφιών και του ηχητικού, και πείσθηκαν για την ακρίβεια των πληροφοριών και του περιεχομένου ένορκης κατάθεσης του εμπλεκόμενου νεαρού.
            Είπε ότι η εφημερίδα θα ανέμενε το αποτέλεσμα της διερεύνησης του θέματος από το Μητροπολίτη Λεμεσού και αποφάσισε να προχωρήσει στη δημοσίευση ύστερα από ανακοίνωση του Μητροπολίτη ότι είχε καταγγελθεί υπόθεση σκευωρίας στην Αστυνομία, παρά το γεγονός ότι με τον κ. Ηλιάδη είχε συμφωνηθεί από κοινού διερεύνησης της γνησιότητας των φωτογραφιών.
            Ο κ. Παρούτης ανέφερε ότι η εφημερίδα αποφάσισε να προβεί στη δημοσίευση των πληροφοριών της, επειδή έκρινε ότι ο Αρχιμανδρίτης, λόγω της θέσης και των αρμοδιοτήτων του, είναι δημόσιο πρόσωπο και η ιδιωτική του ζωή ή δραστηριότητες σε σχέση με τη θέση και τις αρμοδιότητές του, ήταν δημοσίου ενδιαφέροντος.
            Επίσης ανέφερε ότι η εφημερίδα δεν θεώρησε αναγκαίο να θέσει το θέμα στον ίδιο τον άμεσα ενδιαφερόμενο, επειδή έκρινε ότι ήταν αρκετή η ενημέρωση, με σκοπό διερεύνησης της υπόθεσης, του Μητροπολίτη Λεμεσού, ως πνευματικού πατέρα και προϊσταμένου του Αρχιμανδρίτη.

ΑΠΟΦΑΣΗ

            Η Επιτροπή, αφού εξέτασε το περιεχόμενο του δημοσιεύματος, όλο το υλικό που τέθηκε στη διάθεσή της και τις θέσεις που παρέθεσαν προφορικά οι δύο πλευρές, αποφάσισε ότι ο φερόμενος ως εμπλεκόμενος στην υπόθεση Αρχιμανδρίτης, λόγω της θέσης που κατέχει, ως δεύτερος της τάξη στη Μητρόπολη Λεμεσού, και των αρμοδιοτήτων του, ως προϊσταμένου της Φιλοπτώχου της Μητρόπολης, υπεύθυνου των παιδικών κατασκηνώσεων και εξομολογητή, είναι δημόσιο πρόσωπο και η ιδιωτική του ζωή σχετίζεται άμεσα με τη θέση και τις αρμοδιότητές του και επομένως η εφημερίδα είχε το δικαίωμα να ασχοληθεί με αυτή, λαμβάνοντας όμως υπόψη το γράμμα και το πνεύμα των υπολοίπων προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι οι λεπτομέρειες που παρατέθηκαν, ο τρόπος παρουσίασης του θέματος και το ύφος του δημοσιεύματος καθώς και η δημοσίευση των φωτογραφιών που συνόδευαν την είδηση, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά του Αρχιμανδρίτη και πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι το περιεχόμενο της είδησης συνιστά παραβίαση των προνοιών του Κώδικα περί σεβασμού του τεκμηρίου της αθωότητας και αποφυγής διασυρμού ή διαπόμπευσης.
Περαιτέρω, η Επιτροπή αποφάσισε ότι παραβιάστηκαν οι πρόνοιες περί μη λήψης φωτογραφιών με δόλιο τρόπο.
Επί του προκειμένου, η Επιτροπή έκρινε ότι για τους σκοπούς της εξέτασης του παραπόνου δεν ήταν αναγκαίο να αποφανθεί περί της γνησιότητας ή όχι των φωτογραφιών.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι, παρά το γεγονός πως ενημερώθηκε δι’
  αντιπροσώπου ο Μητροπολίτης Λεμεσού, το θέμα θα έπρεπε να τεθεί υπόψη του ίδιου του Αρχιμανδρίτη για να παραθέσει τις απόψεις του, σύμφωνα με την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί παροχής του δικαιώματος απαντήσεως στους άμεσα επηρεαζομένους στην κατάλληλη περίπτωση.
Η Επιτροπή θεωρεί ελαφρυντικό στοιχείο το γεγονός
  ότι οι καθ’ ων το παράπονο προέβησαν σε σειρά ενεργειών για να εξακριβώσουν το αληθές των ισχυρισμών, το οποίο όμως δεν αίρει τις προαναφερθείσες παραβιάσεις.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...