Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα για τη συντριβή ελικοπτέρου της Ε.Φ. με αναφορές σε μέλη της οικογένειας του νεκρού πιλότου

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο της κ. Κικής Παπασωζόμενου, αδελφής του πιλότου ελικοπτέρων της Εθνικής Φρουράς Σμηναγού Ανδρέα Παπασωζόμενου για δημοσίευση προσωπικών δεδομένων που αφορούσαν την ίδια και την οικογένειά από τα ΜΜΕ και ειδικότερα από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και για εξασφάλιση πληροφοριών με αντιδεοντολογικό τρόπο.
            Στο παράπονο διατυπώθηκε ο ισχυρισμός ότι δημοσιογράφος του «Φιλελεύθερου» εξασφάλισε πληροφορίες υπό την κάλυψη ατόμου που πήγε να συλλυπηθεί την οικογένεια για το θάνατο του Ανδρέα Παπασωζόμενου σε συντριβή του ελικοπτέρου του.
            Για την εκδοχή αυτή, η εφημερίδα έδωσε εξηγήσεις αναφέροντας ότι ο δημοσιογράφος της εφημερίδας που πήγε στο σπίτι της οικογένειας όντως πήγε εκεί για να υποβάλει τα συλλυπητήριά του, ως ομοχώριος και ότι ο συντάκτης της είδησης ήταν διαφορετικός και είχε εξασφαλίσει τις πληροφορίες του από δικές του πηγές, χωρίς να έχει καμιά επαφή ή συνομιλία με το συνάδελφό του.
            Υπό το φως των εξηγήσεων αυτών, η Επιτροπή αποφάσισε ότι το παράπονο για αντιδεοντολογική εξασφάλιση πληροφοριών με δόλιο τρόπο δεν είναι δυνατό να τεκμηριωθεί.
            Η εφημερίδα εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τη δημοσίευση λεπτομερειών που αφορούσαν στην παραπονούμενη και μέλη της οικογένειάς της και την αναστάτωση που τους προκάλεσαν, αναφέροντας παράλληλα ότι οποιεσδήποτε αναφορές σε προσωπικά δεδομένα έγιναν στο πλαίσιο της δημοσιογραφικής έρευνας και καταγραφής, χωρίς πρόθεση παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή ή παραβίασης προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
            Η Επιτροπή εκφράζει την ευαρέσκειά της τόσο για την πρόθυμη συνεργασία της εφημερίδας όσο και για το γεγονός ότι εξέφρασε λύπη για την αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, αν και δεν υπήρχε «πρόθεση για παραβίαση των θεσμοθετημένων αρχών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας...» ή για «παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή της παραπονούμενης και της οικογένειάς της».
            Η Επιτροπή θεωρεί, ωστόσο, ότι ανεξάρτητα από την πρόθεση ή το σκοπό, η δημοσίευση προσωπικών δεδομένων αντιβαίνει προς την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί σεβασμού της ιδιωτικής ζωής και αποφυγής παρεμβάσεων και ερευνών στην ιδιωτική ζωή προσώπων, χωρίς της συγκατάθεσή τους.
Επίσης, ο ισχυρισμός που προβλήθηκε στον τίτλο είδησης της εφημερίδας ότι η παραπονούμενη
  δίδει μάχη για τη ζωή συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του ΚΔΔ για μη δημοσίευση ανακριβών ή παραπλανητικών πληροφοριών.
            Δεδομένου ότι παραπλήσιες πληροφορίες δημοσιεύθηκαν ή μεταδόθηκαν και από άλλα ΜΜΕ, η Επιτροπή καλεί τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους να επιδεικνύουν απόλυτο σεβασμό προς την ιδιωτική ζωή και τα προσωπικά δεδομένα ατόμων.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...