Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράλειψη πρόσκλησης των Οικολόγων σε ενημερωτικές εκπομπές του ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του βουλευτή και Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών ότι το ΡΙΚ παρέλειψε να καλέσει εκπρόσωπο του Κινήματος σε οποιαδήποτε τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό πρόγραμμα σε σχέση με την επίσκεψη του βοηθού γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Καμπάρι στην Κύπρο.
            Ο κ. Περδίκης, στο αρχικό παράπονό του αναφέρθηκε σε «σαφή αποκλεισμό του (Κινήματος) από τηλεοπτικές/ραδιοφωνικές εκπομπές που έχουν σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό», παραπέμποντας υπό μορφή παραδείγματος στην τηλεοπτική εκπομπή της 6ης Ιουλίου, 2006, και στη συνέχεια αποσαφήνισε ότι το παράπονό του αφορούσε στην περίοδο 6-8 Ιουλίου, 2006 και σε όλες τις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές του ΡΙΚ.
            Η Επιτροπή εξέτασε τις γραπτές θέσεις του ΡΙΚ επί του θέματος, που συνοψίζονται σε τέσσερα σημεία:
1. Οι θέσεις του Κινήματος προβάλλονται τακτικά και κάποτε δυσανάλογα σε σχέση με την εκλογική του δύναμη.
2. Στην τηλεοπτική εκπομπή της 6ης Ιουλίου δεν ήταν δυνατό να κληθούν εκπρόσωποι όλων των κομμάτων και ούτε το κριτήριο ήταν να κληθούν όλα τα εν τη Βουλή κόμματα.
3. Οι απόψεις του Κινήματος Οικολόγων δεν είναι ανάγκη να προβληθούν μέσα από εκπομπές λόγου και ότι ακούστηκαν κατά κόρο στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δελτία τυ ΡΙΚ.
3. Το κριτήριο πρόσκλησης σε εκπομπές είναι η σύσταση τέτοιας ομάδας, ώστε με βάση της εκφρασθείσες θέσεις των κομμάτων, ανεξάρτητα του μεγέθους τους ή αν είναι κοινοβουλευτικά ή όχι, «να προκαλεί συζήτηση υψηλού επιπέδου».
            Περαιτέρω η Επιτροπή εξέτασε κατάλογο εκπομπών, από τις οποίες προκύπτει ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει συχνή παρουσία σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές του ΡΙΚ, αλλά καμιά παρουσία κατά την επίμαχη περίοδο 6-8 Ιουλίου 2006, με ειδικό θέμα συζήτησης την επίσκεψη Γκαμπάρι.
            Η Επιτροπή, επαναβεβαίωσε προηγούμενη απόφασή της ότι οι τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί, κατά τη σχεδίαση και διαμόρφωση των εκπομπών τους και με βάση τον επιδιωκόμενο σκοπό, έχουν ελευθερία επιλογής των προσώπων που προσκαλούν για συμμετοχή σ’ αυτές.
            Δεδομένου ότι το παράπονο δεν αφορούσε ειδικά στην τηλεοπτική εκπομπή της 6ης Ιουλίου, 2006, αλλά στο τριήμερο 6-8 Ιουλίου, 2006, η Επιτροπή αποφάσισε ότι η παράλειψη πρόσκλησης εκπροσώπου του Κινήματος Οικολόγων σε οποιαδήποτε ραδιοφωνική ή τηλεοπτική εκπομπή του ΡΙΚ για το ειδικό θέμα της επίσκεψης Γκαμπάρι,  δεν συνιστά ένδειξη σεβασμού προς την αρχή της ισότιμης μεταχείρισης και του δικαιώματος του πολίτη για ολοκληρωμένη πληροφόρηση.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...