Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Ρεπορτάζ για τις Παιδικές Στέγες με αναφορά στην Παιδική Στέγη Λευκωσίας

            Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από το Σύνδεσμο «Οι Φίλοι της Παιδικής Στέγης Λευκωσίας» για τηλεοπτικά ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 σχετικά με ισχυρισμούς για διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση τροφίμων Παιδικών Στεγών, με ιδιαίτερη αναφορά στην Παιδική Στέγη Λευκωσίας.
            Κατά την εξέταση του παραπόνου προσήλθαν σε υποεπιτροπή η πρόεδρος του Συνδέσμου «Οι Φίλοι της Παιδικής Στέγης Λευκωσίας» κ. Κατερίνα Κονάρη και ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΑΝΤ1 κ. Γιώργος Τσαλακός και παρέθεσαν τις απόψεις τους.
            Η κ. Κονάρη συνόψισε τα παράπονα αναφέροντας ότι εικόνες που προβλήθηκαν από τον ΑΝΤ1 και αναφορά στην τοποθεσία όπου βρίσκεται η Παιδική Στέγη Λευκωσίας οδηγούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας και ότι οι ισχυρισμοί που διατυπώθηκαν από άτομα τα οποία έκαμαν δηλώσεις για διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση παιδιών και σεξουαλική κακοποίηση κοριτσιών ήταν αβάσιμοι.
            Ανέφερε επίσης ότι η καταγγελία μητέρας για εγκλεισμό του παιδιού της σε ίδρυμα δεν αφορούσε στην Παιδική Στέγη Λευκωσίας και επεσήμανε ότι ο ισχυρισμός για διακίνηση ναρκωτικών έγινε από άνδρα 39 ετών και αφορούσε σε γεγονότα που κατ’ ισχυρισμό συνέβησαν πριν από 22 χρόνια.
            Ο κ. Τσαλακός ανέφερε ότι τα ρεπορτάζ στηρίχθηκαν σε καταγγελίες που είχαν γίνει σε κοινοβουλευτική επιτροπή και δεν αφορούσαν ειδικά στην Παιδική Στέγη Λευκωσίας, η οποία και δεν ήταν αναγνωρίσιμη στο ευρύ κοινό, αλλά γενικά στις Παιδικές Στέγες.
            Είπε ότι το βάσιμο ή όχι των ισχυρισμών θα καταδειχθεί από την έρευνα που έχει διαταχθεί. Παραδέχθηκε ότι μερικά ρεπορτάζ ντύθηκαν με εικόνες αρχείου και ότι αν δεν έγινε η επισήμανση του γεγονότος αυτού οφειλόταν σε παράλειψη, που όφειλε να μην υπάρξει.

ΑΠΟΦΑΣΗ

            Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα αφορούσε σε ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα δημοσίου ενδιαφέροντος, το οποίο τα ΜΜΕ είχαν κάθε δικαίωμα να διερευνήσουν.
            Η Επιτροπή, αφού εξέτασε το γραπτό και προφορικό μαρτυρικό υλικό και είδε τα επίμαχα ρεπορτάζ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Παιδική Στέγη Λευκωσίας ήταν αναγνωρίσιμη από τις εικόνες που προβλήθηκαν και την αναφορά σ’ αυτήν σε ένα από τα ρεπορτάζ. Επίσης διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη στέγη τοποθετήθηκε στο πλαίσιο των γενικών καταγγελιών ή ισχυρισμών, μερικοί από τους οποίους αφορούσαν σε απομακρυσμένο χρόνο, για διακίνηση ναρκωτικών, κακοποίηση και σεξουαλική κακοποίηση τροφίμων παιδικών στεγών και ξενώνων νέων, με συνέπεια να δημιουργείται δυσμενής  εικόνα γι’ αυτήν.
Υπό το φως των προαναφερθέντων, η Επιτροπή αποφάσισε ότι τα ρεπορτάζ περιείχαν παραπλανητικές πληροφορίες και ως εκ τούτου παραβιάζουν τις σχετικές πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, καθώς και τις πρόνοιες για σεβασμό του δικαιώματος του πολίτη για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη πληροφόρηση.
Επίσης αποφάσισε ότι η μετάδοση εικόνων αρχείου που παρουσίαζαν κακοποίηση παιδιού και σεξουαλική παρενόχληση και είχαν ληφθεί εκτός Κύπρου, χωρίς επισήμανση του γεγονότος αυτού, συνιστούσε παράλειψη που ήταν δυνατό να δημιουργήσει παραπλανητικές εντυπώσεις.

Σχετική υπόθεση 22/2006

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...