Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Συμμετοχή παιδιών στο πρόγραμμα Super Bingo και μετάδοση σκηνών από τη συμμετοχή του από το ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε, ύστερα από δημοσιεύματα στον Τύπο, την περίπτωση μετάδοσης από την τηλεόραση του ΡΙΚ σκηνών στο πρόγραμμα Superbingo, με παιδιά σε κέντρο αναψυχής, στα οποία η παρουσιάστρια του προγράμματος υπέβαλε ερωτήσεις.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και Κανονισμών που διέπουν τη λειτουργία των ηλεκτρονικών μέσων.
Κατά την εξέταση της υπόθεσης, η Επιτροπή είδε το πρόγραμμα από μαγνητοσκόπηση και έλαβε υπόψη απαντητική επιστολή του Γενικού Διευθυντή του ΡΙΚ.
Οι σκηνές που προβλήθηκαν παρουσίαζαν παιδιά ηλικίας δημοτικού σχολείου σε νυκτερινό κέντρο και σε προχωρημένη ώρα της νύκτας (μετά τις 11 μ.μ.) να εκδηλώνουν τον ενθουσιασμό τους για την τραγουδίστρια Καλομοίρα. Η τηλεπαρουσιάστρια του προγράμματος πήρε συνεντεύξεις από μερικά παιδιά σχετικά με τα αισθήματά τους για την τραγουδίστρια.
Ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ, στην απάντησή του προς την Επιτροπή ανέφερε ότι «πρέπει να γίνει κατανοητό» ότι το ΡΙΚ «δεν μπορεί να επιβάλει σ’ ένα γονιό αν θα επιτρέψει ή όχι στα παιδιά του να προσέρχονται σε τέτοιους δημόσιους χώρους ή να παρακολουθούν το πρόγραμμα».
Η Επιτροπή, έστω και αν αποδεχθεί τη λογική του επιχειρήματος, σημειώνει ότι το ΡΙΚ έχει τον απόλυτο έλεγχο της μετάδοσης σκηνών, όπως αυτές που έχουν προαναφερθεί. Η Επιτροπή θεωρεί ότι η μετάδοση των σκηνών αυτών συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα για μη υποβολή ερωτήσεων και φωτογράφηση παιδιών κάτω των 16 ετών. Ακόμη και αν υποτεθεί ότι η παρουσία των γονέων των παιδιών στο νυκτερινό κέντρο συνιστούσε συναίνεση, η μετάδοση σκηνών που παρουσιάζουν παιδιά σε έξαλλες εκδηλώσεις μέσα σε ένα νυκτερινό κέντρο στη διάρκεια προγράμματος τυχερού παιχνιδιού, όπως το
bingo, σε προχωρημένη ώρα, λίγες ώρες πριν από την επόμενη σχολική ημέρα, δεν μεταφέρει επιθυμητά παραδείγματα και δεν προάγει ευρέως επιθυμητές κοινωνικές αξίες και συμπεριφορά.
Η Επιτροπή σημείωσε με ικανοποίηση τη διαβεβαίωση της Διεύθυνσης ότι το ΡΙΚ, στην προσπάθειά του να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, έχει ήδη δώσει οδηγίες στο σκηνοθέτη και τον παραγωγό να αποφεύγουν να παίρνουν κοντινά πλάνα παιδιών ή άλλων σκηνών που ενδεχομένως να ενοχλούν το κοινό.
Επίσης σημείωσε ότι το ΡΙΚ «έχει ζητήσει από την παραγωγό εταιρεία να απαγορεύσει την είσοδο παιδιών χωρίς να συνοδεύονται στο χώρο και να δώσει οδηγίες στην παρουσιάστρια και στους φιλοξενούμενους καλλιτέχνες να αποφεύγουν τις συνεντεύξεις και τα σχόλια με παιδιά».

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...