Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση για εμπλοκή δύο κυπριακής καταγωγής επισήμων των Ηνωμένων Εθνών σε πιθανό σκάνδαλο

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε, σε σχέση με πιθανή παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, υπόθεση σχετικά με είδηση της τηλεόρασης του ΡΙΚ που αναφερόταν σε δύο λειτουργούς των Ηνωμένων Εθνών, τους κ. Μπενόν Σεβάν και Ιωσήφ Στεφανίδη, ενέργειες των οποίων βρίσκονται υπό διερεύνηση από Επιτροπή την οποία διόρισε ο Διεθνής Οργανισμός.
Η Επιτροπή αποφάσισε ότι με τον τρόπο με τον οποίο διατυπώθηκε η είδηση παραβιάστηκαν οι πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ως προς το τεκμήριο της αθωότητας, την ακρίβεια των πληροφοριών και το διασυρμό και διαπόμπευση ατόμων.
Η Επιτροπή σημείωσε ότι υπήρξε παράλειψη εκ μέρους του ΡΙΚ να ανταποκριθεί σε παράκληση και υπομνήσεις να παραθέσει τις απόψεις του και να προμηθεύσει μαγνητοσκόπηση της είδησης, μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, ως είχε υποχρέωση με βάση των Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η υπό εξέταση είδηση μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΡΙΚ στις 4 Φεβρουαρίου, 2005 και στηρίχθηκε σε πληροφορίες σχετικά με προκαταρκτική έκθεση του πρώην Προέδρου της Αμερικανικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας Πολ Βόλκερ σε σχέση με τις δραστηριότητες του κ. Μπενόν Σεβάν, που ήταν υπεύθυνος του Προγράμματος για το Ιράκ Πετρέλαιο για Τρόφιμα.
Η έκθεση
  ανέφερε ότι ο κ. Σεβάν συνηγόρησε υπέρ της ανάθεσης συμβολαίων για εξαγωγή πετρελαίου από το Ιράκ σε μικρή εταιρεία, στην οποία είχαν συμφέροντα συγγενείς του πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Μπούτρος Μπούτρος Γκάλι.
Υπό διερεύνηση βρίσκεται το ενδεχόμενο ο κ. Σεβάν να δωροδοκήθηκε, σε σχέση με το γεγονός ότι στο λογαριασμό του βρέθηκαν 160 χιλιάδες δολάρια. Ο ίδιος εξήγησε ότι είχε κληρονομήσει μία θεία του στην Κύπρο και τα χρήματα στάληκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Εναντίον του δεν διατυπώθηκαν οποιεσδήποτε κατηγορίες και η υπό αναφορά έρευνα δεν έχει περατωθεί και η έκθεσή της δεν έχει ετοιμασθεί.
Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, εναντίον του κ. Ιωσήφ Στεφανίδη, ανώτερου λειτουργού στη Γραμματεία του Συμβουλίου Ασφαλείας εξετάζεται κατά πόσο αποκόμισε οικονομικά οφέλη από την ανάθεση ελεγκτικού έργου στη Βρετανική εταιρεία
Lloyds Register Inspection Ltd.
Εναντίον του κ. Στεφανίδη δεν διατυπώθηκε οποιαδήποτε κατηγορία.
Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε για το Πρόγραμμα για Τρόφιμα, που άρχισε το 1996 και τερματίστηκε το 2003:
«Δεν βρήκαμε συστηματική κακοδιαχείριση χρημάτων που σχετίζονταν με την διαχείριση του Προγράμματος Πετρέλαιο για Τρόφιμα. Κατ’ ακρίβεια, υπήρχε προσεκτικός προύπολογισμός».
Στην είδηση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση του ΡΙΚ αναφέρθηκε ότι «δύο κυπριακής καταγωγής υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών είναι οι πρωταγωνιστές νέου σκανδάλου διαφθοράς που ταλανίζει τον οργανισμό».
Δεδομένου ότι δεν υφίσταται καμία καταδικαστική απόφαση ή έστω οριστική έκθεση που να αναφέρεται σε εμπλοκή των δύο στις υπό διερεύνηση ενέργειες, η κατηγορηματική αυτή φράση για «πρωταγωνιστές νέου σκανδάλου διαφθοράς» καταφανώς συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η φράση αυτή παραβιάζει επίσης την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την ακρίβεια των πληροφοριών.
Επί πλέον,
  με τη φράση αυτή δυνατό να διασύρεται η τιμή και η υπόληψη των προσώπων που κατονομάζονται.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...