Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσιεύματα για νεαρούς που ενεπλάκησαν σε θανατηφόρο δυστύχημα στην περιοχή Παραλιμνίου.

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας μελέτησε αυτεπάγγελτα το θέμα του χειρισμού από τα ΜΜΕ της περίπτωσης νεαρών οδηγών που συμμετείχαν σε αγώνες ταχύτητας με αυτοκίνητα στην περιοχή Παραλιμνίου, που απέληξαν στο θάνατο άλλου νεαρού.
            Η Επιτροπή προέβη στη πιο κάτω διαπιστώσεις:  
1. Τα ΜΜΕ ενημέρωσης δημοσίευσαν ή μετέδωσαν τα ονόματα συλληφθέντων νεαρών και χειρίστηκαν το θέμα κατά τρόπο που παραβιάζει το τεκμήριο της αθωότητας υπόπτων.
2. Κατά το χειρισμό του θέματος, τα ΜΜΕ αναφέρθηκαν κατά τρόπο συλλογικό στη φερόμενη εμπλοκή όλων των νεαρών στην υπόθεση, ενώ ένας από τους συλληφθέντες απολύθηκε την επομένη της σύλληψής του, επειδή δεν προέκυψαν στοιχεία εναντίον του, χωρίς τα πλείστα ΜΜΕ να δημοσιεύσουν ή να μεταδώσουν το γεγονός και χωρίς αναφορά στο όνομα του απολυθέντος.
3. Δημοσιεύθηκε ή μεταδόθηκε και πάλι κατά τρόπο γενικό ότι τα οχήματα των νεαρών είχαν υποστεί μηχανικές τροποποιήσεις ώστε να αναπτύσσουν ταχύτητα μεγαλύτερη εκείνης των προδιαγραφών κατασκευής τους, προτού καν γίνει οποιοσδήποτε μηχανικός έλεγχος στα οχήματά τους, με αποτέλεσμα να δημοσιευθούν ή μεταδοθούν ανακριβείς πληροφορίες και να δημιουργηθούν παραπλανητικές εντυπώσεις.
4. Ο τρόπος χειρισμού του όλου θέματος από τα ΜΜΕ συνιστά παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για σεβασμό του τεκμηρίου της αθωότητας, του δικαιώματος για δίκαιη δίκη, καθώς και παραβίαση της πρόνοιας για μη δημοσίευση ή μετάδοση ανακριβών πληροφοριών.
Η Επιτροπή, για άλλη μια φορά καλεί τα ΜΜΕ και τους λειτουργούς τους, όταν βρίσκονται ενώπιον υποθέσεων των οποίων η φύση είναι τέτοια ώστε να προκαλεί το ενδιαφέρον ή να εξάπτει τη φαντασία του κοινού, να μεριμνούν, παράλληλα προς την ακριβή πληροφόρηση του κοινού και για το σεβασμό των δικαιωμάτων των εμπλεκομένων ατόμων και να ανταποκρίνονται στην υποχρέωσή που έχουν αναλάβει για σεβασμό προς τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...