Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση γυμνής φωτογραφίας καθηγήτριας που λήφθηκε δόλια

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο που αφορούσε σε ρεπορτάζ των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1, ΜΕΓΑ και ΣΙΓΜΑ, σχετικά με καθηγήτρια, της οποίας γυμνή φωτογραφία είχε υποκλαπεί από  μαθητή από το κινητό της τηλέφωνο και σταλεί σε άλλους μαθητές και πολίτες.
Η Επιτροπή επιλήφθηκε της υπόθεσης γιατί τη θεώρησε πολύ σοβαρή και εξασφάλισε τη συγκατάθεση της καθηγήτριας για την εξέτασή της.
Κατά την εξέταση του παραπόνου, η Επιτροπή είδε από μαγνητοσκόπηση τα επίμαχα ρεπορτάζ και έλαβε υπόψη τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν από την καθηγήτρια.
Η Επιτροπή σημείωσε και αποδοκίμασε την απροθυμία των αρμοδίων των τηλεοπτικών σταθμών ΑΝΤ1 και ΣΙΓΜΑ να ανταποκριθούν σε αίτημά της να υποβάλουν εγκαίρως τις απόψεις τους επί του παραπόνου.
Ο διευθυντής ειδήσεων του ΜΕΓΑ ανέφερε ότι είχε ληφθεί πρόνοια να μη δοθούν στοιχεία που θα οδηγούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητα της καθηγήτριας και δεν μεταδόθηκε η φωτογραφία της.
Μετά την εξέταση όλων των ενώπιόν της στοιχείων, η Επιτροπή κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:
Ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΑ έλαβε μέριμνα να μη περιλάβει στο ρεπορτάζ του οποιοδήποτε στοιχείο το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αποκάλυψη της ταυτότητας της καθηγήτριας και δε μετέδωσε τη φωτογραφία της. Παρά το γεγονός αυτό, λόγω της έκτασης της δημοσιότητας που είχε δοθεί στην υπόθεση, η ταυτότητα της καθηγήτριας είχε ήδη γίνει ευρέως γνωστή και το στοιχείο αυτό θα έπρεπε να ληφθεί υπόψη κατά την ετοιμασία του ρεπορτάζ.
Η Επιτροπή έκρινε ότι η μετάδοση ισχυρισμών μαθητών ότι η ίδια η καθηγήτρια είχε στείλει τη φωτογραφία της σε κινητά τηλέφωνα μαθητών της παραβιάζει τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για σεβασμό της υπόληψης και ιδιωτικής ζωής και του προσωπικού καθεστώτος, καθώς και της υποχρέωσης των ΜΜΕ να μη δημοσιεύουν ή μεταδίδουν ανακριβείς πληροφορίες. Οι ισχυρισμοί δεν αποσύρθηκαν, ως όφειλε, και η σύντομη αναφορά στο τέλος του ρεπορτάζ ότι η «καθηγήτρια διαψεύδει τους ισχυρισμούς» των μαθητών δεν μπορεί να θεωρηθεί ως επαρκής αντίκρουση των ισχυρισμών αυτών και δεν αίρει την παραβίαση της πρόνοιας του κώδικα.
Στην περίπτωση των ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 και του ΣΙΓΜΑ, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι περιείχαν
  πολλά στοιχεία τα οποία αποκάλυπταν με σαφή τρόπο την ταυτότητα της καθηγήτριας, όπως οι αναφορές στην ηλικία, την ειδικότητά της ως καθηγήτριας, στο σχολείο στο οποίο δίδασκε και στην προβολή δηλώσεων από άτομα που είχαν άμεση σχέση με το σχολείο.
Στα ρεπορτάζ των δύο τηλεοπτικών σταθμών προβλήθηκε επανειλημμένα η φωτογραφία της καθηγήτριας, από τον ΑΝΤ1 χωρίς καμιά αλλοίωση και από το ΣΙΓΜΑ με μερική ηλεκτρονική σκίαση.
Η Επιτροπή έκρινε ότι τα ρεπορτάζ των δύο αυτών τηλεοπτικών σταθμών συνιστούσαν παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για σεβασμό της υπόληψης και ιδιωτικής ζωής και του προσωπικού καθεστώτος, καθώς για μη παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή και μη λήψη φωτογραφιών χωρίς συγκατάθεση.
Επίσης έκρινε ότι η εξασφάλιση και μετάδοση της φωτογραφίας, παρά το γεγονός ότι στα ρεπορτάζ αναφερόταν ότι είχε υποκλαπεί, συνιστούσε παραβίαση των προνοιών του Κώδικα για μη υποκλοπή και μη λήψη πληροφοριών και στοιχείων με δόλιο τρόπο.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η λήψη και μετάδοση δηλώσεων από ανηλίκους μαθητές και από τους τρεις τηλεοπτικούς σταθμούς συνιστά παραβίαση της πρόνοιας ότι δεν λαμβάνονται δηλώσεις από παιδιά χωρίς τη συγκατάθεση του γονέως ή άλλου ενηλίκου που έχει την ευθύνη γι’ αυτά και ότι τα ρεπορτάζ τους δεν ανταποκρίνονταν στην πρόνοια ότι το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών των ΜΜΕ πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής επαγγελματικής στάθμης.
Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι τα προσωπικά δεδομένα πολιτών πρέπει να τυγχάνουν απόλυτου σεβασμού και καλεί τα ΜΜΕ να επιδεικνύουν ιδιαίτερη ευαισθησία για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών και να είναι προσεκτικά στο χειρισμό παρόμοιων υποθέσεων.
Τέλος, η Επιτροπή επιθυμεί να εκφράσει τη συμπάθειά της προς την καθηγήτρια για την επέμβαση στην ιδιωτική της ζωή και στα προσωπικά της δεδομένα.
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας καλεί τους τηλεοπτικούς σταθμούς ΑΝΤ1, ΜΕΓΑ και ΣΙΓΜΑ να μεταδώσουν την απόφαση αυτή, με βάση τη σχετική πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...