Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο για δυσμενείς διακρίσεις σε βάρος γιατρών

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου του ιατρού Χρίστου Χατζηκώστα εναντίον του ΡΙΚ για «ανάρμοστη, αντιδεοντολογική, αυθαίρετη, μεροληπτική, άνιση και επιλεκτική συμπεριφορά» και για «ανεπίτρεπτη παρέμβαση στην ιερή υποχρέωση του δημοσιογράφου για την πλήρη και αντικειμενική και απρόσκοπτη ενημέρωση της κοινής γνώμης», λόγω της μη παρουσίασης από την τηλεόραση του ΡΙΚ1 του εξ Ελλάδος ομοιοπαθητικού ιατρού Σπύρου Διαμαντίδη.
Ο παραπονούμενος υποστηρίζει ότι είχε κάμει διευθετήσεις για λήψη συνέντευξης από τον κ. Διαμαντίδη στις 16 Νοεμβρίου, 2005, η οποία όμως ακυρώθηκε την προηγούμενη, με τηλεφώνημα δημοσιογράφου που ανέφερε ότι είχε πάρει οδηγίες από τη διεύθυνση του ΡΙΚ για ακύρωση των θεμάτων της εκπομπής σχετικά με την ομοιοπαθητική.
Επίσης υποστηρίζει ότι δεν έγινε δεκτή εισήγησή του για συνέντευξη σε άλλη τηλεοπτική εκπομπή με το επιχείρημα που φέρεται να ανέφερε δημοσιογράφος ότι δεν ήταν αρμόδιος και ότι «άλλωστε ο κ. Διαμαντίδης είναι ανεπιθύμητος στο ΡΙΚ».
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε το περιεχόμενο επιστολής του παραπονούμενου προς τον πρόεδρο της ΕΣΚ, στην οποία ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το ΡΙΚ, αν και «δεν έχει πρόβλημα με την ομοιοπαθητική αφού προβάλλει συχνά εκπομπές ομοιοπαθητικού περιεχομένου με διάφορους Κύπριους γιατρούς, συμπεριλαμβανομένου και εμού», διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει θέμα μεροληπτικής και άνισης ή επιλεκτικής μεταχείρισης ή άρνησης για πληροφόρηση επί θέματος που βρισκόταν στην επικαιρότητα ή αποτελούσε αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
Η Επιτροπή έκρινε επίσης ότι από το περιεχόμενο της επιστολής δεν προκύπτει θέμα απάντησης από τον κ. Διαμαντίδη σε ό,τιδήποτε είχε μεταδώσει το ΡΙΚ για τον ίδιο ή την ομοιοπαθητική, αλλά σκοπός ήταν να γίνουν πρωτογενείς δηλώσεις και ως εκ τούτου δεν υπάρχει παραβίαση των προνοιών του ΚΔΔ ως προς το δικαίωμα απάντησης.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι είναι δικαίωμα των ηλεκτρονικών ΜΜΕ να ετοιμάζουν τις εκπομπές τους επιλέγοντας τα θέματά τους, ή προσθέτοντας και αφαιρώντας προγραμματισμένα θέματα και να λαμβάνουν ή όχι συνεντεύξεις από άτομα για σκοπούς ετοιμασίας των εκπομπών τους.
Ως εκ τούτου, η Επιτροπή απέρριψε το παράπονο.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...