Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Διαφημιστικό εκπομπής για το θέμα των ναρκωτικών

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε την περίπτωση μετάδοσης διαφημιστικού του προγράμματος του ΡΙΚ «Χωρίς Ορια», που προβλήθηκε στις 30 Νοεμβρίου, 2005 και παρουσίαζε άτομο εθισμένο στα ναρκωτικά υπό συνθήκες στέρησης.
Η Επιτροπή θεώρησε σκόπιμο να μην εκδώσει απόφαση επί του παραπόνου για μετάδοση εικόνων που είναι δυνατό να προκαλέσουν φρίκη ή αποτροπιασμό και το χειρισμό υποθέσεων ναρκωτικών, αλλά να διαβιβάσει στο ΡΙΚ την πιο κάτω ανακοίνωση που είχε αποστείλει προς τα ΜΜΕ στο παρελθόν σχετικά με το χειρισμό υποθέσεων ναρκωτικών, ύστερα από σύσταση ειδικού συμβούλου, με την παράκληση να κοινοποιηθεί στους παραγωγούς και δημοσιογράφους του ΡΙΚ προκειμένου να έχουν υπόψη τις γενικές κατευθυντήριες αρχές χειρισμού υποθέσεων ναρκωτικών.

"ΜΜΕ ΚΑΙ ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ

Ο ρόλος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης είναι αδιαμφισβήτητα μεγάλος και σημαντικός στη διαμόρφωση της στάσης της κοινής γνώμης γενικά και ειδικά απέναντι στο πρόβλημα της χρήσης ουσιών εξάρτησης.

Ο τρόπος της παρουσίασης ειδήσεων, ρεπορτάζ ή άρθρων γύρω από το θέμα, ή χρησιμοποίηση τυποποιημένων φράσεων, η δημοσίευση φωτογραφικού υλικού που πιθανόν να προκαλεί φόβο ή ανασφάλεια ή να μην δίνει περιγραφή της πραγματικής εικόνας του προβλήματος που παρουσιάζεται, πιθανόν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις και αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που προωθεί η πολιτική της πρόληψης.

Η σωστή ενημέρωση και εκπαίδευση των δημοσιογράφων πάνω στο θέμα των εξαρτήσεων υποβοηθά στην προώθηση των βασικών αρχών της φιλοσοφίας της πρόληψης.

Τα ΜΜΕ απευθύνονται σε μια ομάδα γενικού πληθυσμού, η οποία μπορεί να έχει διαφορετικές ανάγκες σε σχέση με την πρόληψη.  Έτσι τα μηνύματα που δίνουν γίνονται αποδεκτά από όλους με διαφορετική επίδραση της πληροφόρησης πάνω στα διάφορα άτομα.

Είναι γι’ αυτό που δεν μπορεί να υπάρξει  συνταγή παρουσίασης των πληροφοριών από τα ΜΜΕ, αλλά βασικές αρχές που πρέπει να έχουν υπόψη τους.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

  • Δεν παρουσιάζεται ο τρόπος παραγωγής και κατασκευής  των ναρκωτικών ουσιών, γιατί δυνατό να χρησιμοποιηθούν ως παρόρμηση ή οδηγίες χρήσης προς άτομα που ρέπουν προς τη χρήση ναρκωτικών ή θέλουν να πειραματισθούν και δεν γίνεται αναφορά σε εύκολο ή μεγάλο κέρδος που είναι δυνατό να αποφέρει η εμπορία ναρκωτικών.
  • Δεν περιγράφεται και δεν παρουσιάζεται  κανένας τρόπος λήψης ουσιών εξάρτησης ή όργανα παρασκευής ή χρήσης ναρκωτικών ουσιών.
  • Δεν αναφέρονται όλες οι ουσίες ως ΛΕΥΚΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ, διότι δεν     είναι όλες λευκές και δεν οδηγούν όλες στο θάνατο.
  • Αποφεύγεται η ηρωοποίηση ατόμων που έχουν συλληφθεί για παραγωγή ή χρήση ναρκωτικών.
  • Αποφεύγεται η χρήση αργκό ή όρων που χρησιμοποιούν άτομα που διακονούν ναρκωτικά ή έχουν εθισθεί στη χρήση τους".

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...