Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Πληροφορίες για συνάντηση του Μητροπολίτη Μόρφου με Τούρκους επισήμους σε επίσκεψή του στην Κωνστναντινούπολη

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο για φερόμενη ανακριβή είδηση που μεταδόθηκε από τον τηλεοπτικό Σταθμό ΣΙΓΜΑ ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου, στη διάρκεια επίσκεψής του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη είχε μυστική συνάντηση με επισήμους του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ότι «εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι γνωρίζουν για την πραγματοποίηση της συνάντησης».
Ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος ανέφερε στην Επιτροπή ότι η πληροφορία ήταν ανακριβής και πως κατά την παραμονή του στην Τουρκία δεν συναντήθηκε με κανένα επίσημο του τουρκικού κράτους.
Ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ κ. Ντίνος Μενελάου ανέφερε ότι οι πληροφορίες που μεταδόθηκαν ήταν «απόλυτα ακριβείς και έγκυρες» και ότι τα περί της φερόμενης συνάντησης του Μητροπολίτη Μόρφου «αναφέρθηκαν σε συνάντηση Μητροπολιτών, κληρικών και λαϊκών».
            Στο πλαίσιο της εξέτασης του παραπόνου, η Επιτροπή αποτάθηκε στους εκκλησιαστικούς αξιωματούχους, που επικαλέστηκε ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ, οι οποίοι δυνατό να ήταν σε θέση να βοηθήσουν στη διερεύνηση του, χωρίς όμως ανταπόκριση.
            Για το λόγο αυτό δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει τεκμηρίωση της είδησης.
            Η Επιτροπή είδε από μαγνητοσκόπηση την είδηση, η οποία μεταδόθηκε από την αίθουσα σύνταξης με εντυπωσιακό τρόπο, αφού η παρουσιάστρια του δελτίου διέκοψε την κανονική ροή του.
Ο δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σελινόπουλος ανέφερε πως «φαίνεται ότι ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος είχε μυστική συνάντηση με εκπροσώπους του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών και ότι «παρ’ όλο που η πληροφορία αυτή δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί, ωστόσο εκκλησιαστικοί κύκλοι ανέφεραν στο ΣΙΓΜΑ ότι γνωρίζουν για την πραγματοποίηση της συνάντησης».
            Η Επιτροπή δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για μη μετάδοση ανακριβών, φανταστικών ή παραπλανητικών πληροφοριών και το γεγονός ότι δεν καταβλήθηκε προσπάθεια διασταύρωσης της πληροφορίας με τον άμεσα ενδιαφερόμενο Μητροπολίτη Μόρφου.
Επίσης επισημαίνει ότι σε κάθε περίπτωση, και ιδιαίτερα σε περιπτώσεις που άπτονται σοβαρών θεμάτων, θα πρέπει να λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τη διασταύρωση των πληροφοριών.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...