Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Αρθρο για τον έλεγχο του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ στα μέλη του κόμματος (31/2005)

Σχόλιο για τις σχέσεις Προέδρου Δημοκρατίας και Πρόεδρου Βουλής (37/2005)

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε δύο παράπονα για δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν στον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια.
Το ένα παράπονο (31/2005) αναφερόταν στο περιεχόμενο άρθρου του κ. Γιάγκου Μικελλίδη στον «Πολίτη», στις 9 Οκτωβρίου, 2005 και το άλλο (37/2005) σε δημοσίευμα της «Αλήθειας» στις 21 Νοεμβρίου, 2005.
Οι δύο υποθέσεις συνεξετάστηκαν, δεδομένου ότι θεωρήθηκαν όμοιες.
Στην πρώτη υπόθεση, το παράπονο αφορούσε παράγραφο άρθρου του κ. Μικελλίδη, στην οποία διατυπωνόταν η θέση ότι ο κ. Χριστόφιας ασκεί απόλυτο έλεγχο στους ανθρώπους του, με τη χρήση φράσης που αναφερόταν σε ανδρικά γεννητικά όργανα.
Στη δεύτερη υπόθεση, στη στήλη «Ενα Κάθε Μέρα» δημοσιεύθηκε επιστολή αναγνώστη, στην οποία οι σχέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Χριστόφια περιγραφόταν μέσω ανεκδότου, στο οποίο δύο φίλοι κοιμόντουσαν στο ίδιο κρεβάτι. Ο ένας ενοχλούσε σεξουαλικά τον άλλο και στις διαμαρτυρίες του απαντούσε ότι τον παρεξήγησε και ότι παρέμεναν φίλοι. Ο δεύτερος, μετά την τρίτη παρενόχληση διαμαρτυρήθηκε αγανακτισμένος, κάμνοντας αναφορά σε σεξουαλική πράξη.
Οι εξηγήσεις που δόθηκαν ήταν, στην πρώτη περίπτωση, ότι επρόκειτο για συνηθισμένη φράση που λέγεται από τον κόσμο όταν θέλει να υποδηλώσει στενό έλεγχο πάνω σε ανθρώπους και στη δεύτερη ότι αποτελεί συχνή λαϊκή έκφραση «η οποία αποδίδει με αρκετή ακρίβεια την άποψή ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος ξεγέλασε τον εταίρο του».
Η Επιτροπή συζήτησε τη πτυχή της χρήσης χυδαίας γλώσσας σε σατιρικά ή παραπολιτικά κείμενα και αποφάσισε ότι, ανεξάρτητα από τη φύση των δημοσιευμάτων, φράσεις όπως αυτές που χρησιμοποιήθηκαν στα δύο κείμενα δεν συνάδουν προς την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι «το ήθος, η αξιοπρέπεια, η εντιμότητα, η διαγωγή, η συμπεριφορά και το επαγγελματικό επίπεδο των λειτουργών των Μέσων Μαζικής ενημέρωσης θα πρέπει να είναι της υψηλότερης δυνατής στάθμης.»
Το γεγονός ότι παρόμοιες φράσεις χρησιμοποιούνται στην καθημερινή έκφραση των ανθρώπων δεν αίρει την υποχρέωση των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων να αποφεύγουν κατά κανόνα τη χρησιμοποίηση χυδαίων λέξεων ή φράσεων.

Απόφαση για το παράπονο 37/2005

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...