Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα του ΠΟΛΙΤΗ για το Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε δημοσίευμα της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ που αναφερόταν στο Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ κ. Δημήτρη Χριστόφια, ημερομηνίας 25/9/2005.
Το υπό κρίση δημοσίευμα αφορούσε συνεδρία της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και αναφερόταν στον κ. Χριστόφια, με τη φράση, μεταξύ άλλων, «ο σύντροφος έστριψε τον ευτραφή ποπό του στην καρέκλα, φούσκωσε, πήρε το κόκκινο χρώμα της επανάστασης, αλλά τελικά δεν εξερράγη».
Υστερα από συζήτηση του θέματος, η Επιτροπή κατέληξε στη διαπίστωση ότι το πιο πάνω δημοσίευμα εμπίπτει στις πρόνοιες του ΚΔΔ, ως καλυπτόμενο από την ευρεία ερμηνεία δικαιοδοτικών οργάνων Διεθνών Συμβάσεων Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ιδιαίτερα για τον όρο «καθεστώς», ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων και τα προσωπικά χαρακτηριστικά του ατόμου.
Ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας, σε απαντητικό του σχόλιο προς την Επιτροπή ανέφερε ότι το δημοσίευμα «λόγω της φύσης της στήλης είναι διανθισμένο με χιούμορ».
Η Επιτροπή αποφάνθηκε ότι, ανεξάρτητα από το αν το κείμενο μπορεί να χαρακτηρισθεί σατιρικό ή όχι, περιείχε αναφορά σε προσωπικά χαρακτηριστικά ατόμου.
Για το λόγο αυτό η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι το δημοσίευμα δεν συνάδει προς τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι τα ΜΜΕ αποφεύγουν οποιαδήποτε απ’ ευθείας ή άλλη αναφορά σε προσωπικά χαρακτηριστικά.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...