Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευση φωτογραφίας από το αεροπορικό δυστύχημα της "Ηλιος"

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας διαπίστωσε σοβαρότατη παραβίαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», κυρίως με τη δημοσίευση φωτογραφίας απανθρακωμένης σορού θύματος της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό.
            Η Επιτροπή, σε έκτακτη συνεδρία της, εξέτασε σωρεία παραπόνων εναντίον της εφημερίδας για δημοσίευση, στις 15 Αυγούστου, 2005 φωτογραφίας από το σημείο πρόσκρουσης του αεροπλάνου της εταιρείας «Ηλιος», που παρουσίαζε απανθρακωμένη σορό με εμφανή χαρακτηριστικά και άλλες σορούς σκορπισμένες στο έδαφος.
            Η Επιτροπή εξέφρασε έντονη αποδοκιμασία για το γεγονός ότι, κατά παράβαση σαφών προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας,  με τη δημοσίευση της φωτογραφίας επιδείχθηκε απαράδεκτη έλλειψη  ευαισθησίας στην παρουσίαση του ανθρώπινου πόνου και του θανάτου και έκρινε ότι η φωτογραφία προκαλεί φρίκη και αποτροπιασμό.
            Περαιτέρω, η Επιτροπή έκρινε απαράδεκτη την αιτιολόγηση που δημοσίευσε η εφημερίδα στην έκδοσή της την επομένη, 16 Αυγούστου, 2005, ότι με τη δημοσίευση της φωτογραφίας, σκοπός ήταν η αποτύπωση του μεγέθους της συμφοράς «ώστε να δοθεί το ξεκάθαρο μήνυμα: ποτέ πια τέτοιες τραγωδίες» και ότι πρόθεσή της  ήταν «η αποτροπή μιας νέας συμφοράς».
            Είναι προφανές ότι η δημοσίευση της φωτογραφίας δεν συμβάλλει στην αποτροπή νέων αεροπορικών ατυχημάτων, αλλά εμπεριέχει το στοιχείο του εντυπωσιασμού και το μόνο αποτέλεσμα είναι η πρόκληση αφόρητου ανθρώπινου πόνου, φρίκης και αποτροπιασμού.
            Η Επιτροπή αποφάσισε να καλέσει την εφημερίδα, όπως, συμμορφούμενη προς την υποχρέωση που ανέλαβαν τα ΜΜΕ με την προσυπογραφή του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, δημοσιεύσει αυτούσια την απόφασή της μέσα σε διάστημα τεσσάρων ημερών από την επίδοσή της.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...