Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Επίθεση αστυνομικών εναντίον δημοσιογράφων και παρέμβαση στην ανεξαρτησία των δημοσιογράφων

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε αυτεπαγγέλτως, καθώς και ύστερα από τη διατύπωση παραπόνων, τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν σε βάρος δημοσιογράφων και εικονοληπτών, στις 18 Ιουλίου, 2005, έξω από το Τσιμεντοποιείο Μονής, στη διάρκεια απεργιακής εκδήλωσης των ιδιοκτητών φορτηγών οχημάτων.
Επίσης εξέτασε το θέμα της παρέμβασης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης προς το ΡΙΚ σχετικά με το περιεχόμενο του τηλεοπτικού δελτίου της 19ης Ιουλίου, 2005, καθώς και ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, που μεταδόθηκε στις 20 Ιουλίου.
Η Επιτροπή διαπίστωσε παραβίαση του δικαιώματος του δημοσιογράφου για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων και παρέμβαση στο έργο των δημοσιογράφων.
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ανέθεσε τη διερεύνηση του θέματος σε υποεπιτροπή, η οποία έκαμε ενδελεχή έρευνα, με τη λήψη μαρτυρικών καταθέσεων, την εξέταση οπτικού υλικού και τη συλλογή άλλων σχετικών στοιχείων, με αποκλειστικό σκοπό να διακριβωθεί κατά πόσο είχε παραβιασθεί το δικαίωμα πρόσβασης στις πηγές και της ελευθερίας έκφρασης και το δικαίωμα του κοινού για πλήρη, έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση.
Η υποεπιτροπή είχε την πρόθυμη συνεργασία της Αστυνομίας, εκπρόσωποι της οποίας παρουσίασαν την εκδοχή της Δύναμης για τα επεισόδια, του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, που έθεσε στη διάθεση της Επιτροπής οπτικό υλικό και έδωσε διάφορες πληροφορίες και των δύο άμεσα εμπλεκομένων δημοσιογράφων, του κινηματογραφιστή κ. Κυριάκου Χαραλάμπους και της ανταποκρίτριας του ΡΙΚ στη Λεμεσό κ. Σωτηρούλας Χριστοφίδου.
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε την εισήγηση της υποεπιτροπής και εξέτασε τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή της, κατέληξε στα ακόλουθα ευρήματα:
1. Κατά τα επεισόδια στο Τσιμεντοποιείο Μονής, ο κινηματογραφιστής Κυριάκος Χαραλάμπους, εκτελώντας δημοσιογραφική αποστολή, βρισκόταν στο πεζοδρόμιο, χωρίς να παρεμποδίζει το έργο της Αστυνομίας και κινηματογραφούσε σοβαρό επεισόδιο μεταξύ απεργού και μελών της ΜΜΑΔ.
2. Ενώ κινηματογραφούσε, μέλος της ΜΜΑΔ έβαλε το χέρι του μπροστά στο φακό της κάμερας και την έσπρωξε προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να προκληθεί επεισόδιο, στη διάρκεια του οποίου ο κινηματογραφιστής σπρώχθηκε και έπεσε στο έδαφος και η κάμερα ξέφυγε από τα χέρια του και έπεσε στο χώμα με αποτέλεσμα να υποστεί ζημιά.
3. Μέλος της ΜΜΑΔ, με τον ισχυρισμό ότι κτυπήθηκε στο πρόσωπο, τον πληροφόρησε ότι βρισκόταν υπό σύλληψη και του τοποθέτησε χειροπέδες, με τα χέρια οπισθάγκωνα, παρά το γεγονός ότι ο κινηματογραφιστής απάντησε ότι ήταν πρόθυμος να τον ακολουθήσει.
4. Αλλο μέλος της ΜΜΑΔ, κρατώντας τις χειροπέδες και στρίβοντάς τις, τον τραβούσε προς
  αστυνομικό όχημα μεταφοράς κρατουμένων, προκαλώντας ισχυρό πόνο.
5. Ο κινηματογραφιστής οδηγήθηκε σε αστυνομικό κρατητήριο και παρέμεινε υπό αστυνομική κράτηση για αρκετές ώρες.

Οι ενέργειες αυτές κρίνονται ως παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για σεβασμό του δικαιώματος του δημοσιογράφου για απρόσκοπτη πρόσβαση στις πηγές ειδήσεων και κατ’ ακολουθία της ελευθερίας έκφρασης και του δικαιώματος του κοινού για ολοκληρωμένη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση.
Η Επιτροπή επιθυμεί να τονίσει ότι η παραβίαση αυτή καθίσταται πιο σοβαρή λόγω της αχρείαστης υπό τις συνθήκες τοποθέτησης χειροπέδων, γεγονός που συνιστά εξευτελιστική μεταχείριση, και της πρόκλησης σωματικού πόνου, καθώς και της στέρησης της ελευθερίας του κινηματογραφιστή.
Για τα γεγονότα αυτά η Επιτροπή εκφράζει την αποδοκιμασία της.
Με σκοπό να διακριβωθεί κατά πόσο συνιστούσαν παράβαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η Επιτροπή εξέτασε επίσης θέμα ενδεχόμενης παρέμβασης του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, καθώς και το θέμα της ανακοίνωσης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ, που εκδόθηκε και μεταδόθηκε διαφωνούντων του Γενικού Διευθυντή και του Διευθυντή Ειδήσεων και άλλων λειτουργών του Τμήματος Ειδήσεων.
Ο Υπουργός, σε δήλωσή του, ανέφερε ότι ύστερα από παρέμβασή του, το Διοικητικό Συμβούλιο του ΡΙΚ εξέδωσε ανακοίνωση για τον τρόπο παρουσίασης των γεγονότων από το δελτίο ειδήσεων στις 19 Ιουλίου, για την οποία και εξέφρασε ικανοποίηση.
Επίσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης έκαμε προσωπική παρέμβαση στο Δελτίο Ειδήσεων στις 19 Ιουλίου, κατά την οποία διεξήχθη διάλογος σε έντονο ύφος με την παρουσιάστρια του δελτίου.
Η Επιτροπή
  θεωρεί ότι η ενέργεια της παρέμβασης συνιστούσε άσκηση του δικαιώματος απάντησης και της παρουσίασης της άλλης άποψης.
Ωστόσο σημείωσε ότι, αν και θα ήταν σωστό να υπάρχει και η άλλη άποψη, οι κατηγορίες που διατύπωσε ο Υπουργός για έλλειψη αντικειμενικότητας και ο τρόπος και το ύφος με το οποίο έγινε, καθώς και η έκδοση της δημόσιας ανακοίνωσης του Δ.Σ. του ΡΙΚ στις 20 Ιουλίου, 2005 για μονόπλευρη παρουσίαση των γεγονότων από το Ιδρυμα, είναι δυνατό, αν τα δύο ζητήματα συσχετισθούν, να ερμηνευθούν ως προσπάθεια παρέμβασης στο έργο των δημοσιογράφων και επηρεασμού της ανεξαρτησίας τους, κατά παράβαση των σχετικών προνοιών του ΚΔΔ.

Ανακοίνωση της ΕΔΔ σε απάντηση δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης

Με αφορμή την απόφαση της Επιτροπής, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Δώρος Θεοδώρου προέβη σε δηλώσεις, με τις οποίες άφηνε να εννοηθεί ότι η ΕΔΔ δεν είναι ανεξάρτητη, αλλά αποτελεί όργανο άλλων οργανώσεων.

Η Επιτροπή απάντησε με την ακόλουθη ανακοίνωση στις 3 Οκτωβρίου, 2005:

           " Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, χωρίς καμιά πρόθεση αντιδικίας ή διαμάχης, επιθυμεί να ανασκευάσει εντυπώσεις που δυνατό να έχουν δημιουργηθεί από δηλώσεις του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Δώρου Θεοδώρου σχετικά με την υπόσταση και αποστολή της Επιτροπής.
            Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς  ανέφερε ότι η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας «είναι της Ενωσης Συντακτών» ή άφησε να εννοηθεί ότι είναι όργανο της Ενωσης Συντακτών ή ότι έχει ως αποστολή μόνο την προστασία των δημοσιογράφων.
            Οι ισχυρισμοί αυτοί είναι ανακριβείς.
            Προς αποκατάσταση της πραγματικότητας, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιθυμεί να αναφέρει ότι δεν ανήκει σε κανένα και δεν αποτελεί όργανο καμιάς οργάνωσης. Αποτελεί ανεξάρτητο όργανο αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς των ΜΜΕ, στο οποίο η Ενωση Συντακτών Κύπρου εκπροσωπείται ως ένας από τους ιδρυτικούς φορείς.
            Η Επιτροπή συστάθηκε με την ελεύθερη βούληση και αποφασιστικότητα των εμπλεκομένων φορέων και με την έκδηλη επιθυμία της κοινωνίας και της Πολιτείας.
            Ιδρυτικοί φορείς είναι ο Σύνδεσμος Εκδοτών, οι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών και το ΡΙΚ και η Ενωση Συντακτών Κύπρου, που έχουν επικυρώσει και αναλάβει να εφαρμόζουν τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Μεταξύ των μελών της Επιτροπής περιλαμβάνονται ανεξάρτητα και καταξιωμένα μέλη της κοινωνίας, με έντονο ενδιαφέρον για τα κοινά, με πρόεδρο τον κ. Ανδρέα Μαυρομμάτη, πρώην δικαστικό, Υπουργό και Διπλωμάτη, στον οποίο, τόσο η Πολιτεία, όσο και διεθνείς οργανισμοί αναθέτουν και εμπιστεύονται διάφορες αποστολές σχετικά με την επιτήρηση της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, τα μέλη που διορίζονται από τους ιδρυτικούς φορείς μετέχουν στην Επιτροπή υπό την ατομική τους ιδιότητα και μόνο.
            Βασική αποστολή της Επιτροπής είναι η παροχή προστασίας στους πολίτες από τυχόν αυθαιρεσίες των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των λειτουργών τους και η κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας και του δικαιώματος του κοινού για πλήρη, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση, πράγμα που συνεπάγεται απρόσκοπτη πρόσβαση των δημοσιογράφων στις πηγές των ειδήσεων.
            Η αυτορρύθμιση των ΜΜΕ ισχύει σε ολόκληρο τον προηγμένο και φιλελεύθερο κόσμο και κατά κύριο λόγο στην Ευρώπη, όπου έχει παράδοση αρκετών δεκαετιών. Πληροφοριακά αναφέρεται ότι μόλις έχει πραγματοποιηθεί στο Λουξεμβούργο το έβδομο συνέδριο της Συνεργασίας Ανεξαρτήτων Συμβουλίων Τύπου (AIPCE- Aliance of Independent Press Councils of Europe) της οποίας η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι δραστήριο μέλος, έχοντας οργανώσει με επιτυχία το περσινό συνέδριο στην Κύπρο με πρωτοφανή συμμετοχή συνέδρων.
            Εχει διαπιστωθεί στην πράξη ότι ο θεσμός της αυτορρύθμισης, με την ύπαρξη και λειτουργία Συμβουλίων Τύπου ή ανάλογων οργάνων αυτορρύθμισης έχει συμβάλει στην κατοχύρωση της ελευθεροτυπίας και ελευθερίας έκφρασης και παράλληλα στην προστασία του κοινού και στη βελτίωση της συμπεριφοράς των ΜΜΕ και των δημοσιογράφων μέσω της τήρησης των Κανόνων Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
            Είναι επίσης θεσμός αναγνωρισμένος από πανευρωπαϊκούς θεσμούς, όπως είναι η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης και οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καθώς και από την κυπριακή νομοθεσία".

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...