Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράλειψη δημοσίευσης ολοκληρωμένων στοιχείων για τα δυστυχήματα

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του Υπεύθυνου Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας Αν. Αστυνόμου Β΄ κ. Δ. Δημητρίου, εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας ότι η εφημερίδα «Πολίτης» σε είδησή της στις 6 Ιουνίου, 2005, «παρέλειψε επιμελώς» να δημοσιεύσει στοιχεία για τη μείωση των οδικών δυστυχημάτων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2005.
Η είδηση της εφημερίδας, με αντικείμενο την αύξηση των θανατηφόρων δυστυχημάτων, στηρίχθηκε σε στατιστικά στοιχεία του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με το παράπονο, το αποτέλεσμα της παράλειψης δημοσίευσης όλων των στοιχείων που δόθηκαν ήταν «το ρεπορτάζ να δώσει λανθασμένη εικόνα, αφού παρουσίασε μόνο τους νεκρούς και τα θανατηφόρα δυστυχήματα σε συνδυασμό με την αύξηση των καταγγελιών και όχι την πλήρη εικόνα των στατιστικών στοιχείων που αφορούσαν τα τροχαία δυστυχήματα».
Η Επιτροπή σημείωσε ότι η εφημερίδα, αν και ειδοποιήθηκε γραπτώς δύο φορές, στις 7 Ιουνίου και 11 Ιουλίου, 2005 και μερικές άλλες φορές προφορικά, παρέλειψε να ανταποκριθεί στην υποχρέωσή της να απαντήσει εγκαίρως στο παράπονο, γεγονός που συνέβαλε στην καθυστέρηση της εξέτασής του.
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε επισταμένα το παράπονο και το δημοσίευμα της εφημερίδας, αποφάσισε ότι πρόκειται για περίπτωση στην οποία είναι δυνατό να υπάρξει αποτελεσματική θεραπεία με την άσκηση του δικαιώματος απάντησης, που παρέχει ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...