Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο του "Πολίτη" για κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από το ΣΙΓΜΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο της εφημερίδας ΠΟΛΙΤΗΣ εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΣΙΓΜΑ για φερόμενη κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
Το παράπονο αφορούσε τη μετάδοση δύο ρεπορτάζ, στις 17 και 18 Απριλίου, 2005, σχετικά με Ελληνοκυπρία, η οποία το 1950 εξισλαμίστηκε σε ηλικία 17 ετών και τέλεσε γάμο με Τουρκοκύπριο.
Το παράπονο στηρίχθηκε στο γεγονός ότι η εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ είχε δημοσιεύσει, στις 17 Απριλίου, 2005, μεγάλο ρεπορτάζ για το θέμα και ο ΣΙΓΜΑ μετέδωσε ρεπορτάζ για τα ίδια γεγονότα στο βραδινό του τηλεοπτικό δελτίο την ίδια ημέρα. Ο ΣΙΓΜΑ μετέδωσε την επομένη, 18 Απριλίου, 2005, δεύτερο ρεπορτάζ, με δηλώσεις συγγενών της Ελληνοκυπρίας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.
Ο Αρχισυντάκτης του ΠΟΛΙΤΗ κ. Ανδρέας Παράσχος υποστήριξε, στο παράπονό του, ότι το γεγονός πως το ΣΙΓΜΑ χρησιμοποίησε «όλα τα συναφή στοιχεία των δικών μας αποκλειστικών ερευνητικών ρεπορτάζ για την εξισλαμισθείσα Ελληνοκυπρία, χωρίς να κάμει οποιαδήποτε αναφορά στον «Πολίτη», κατά τη δική μας αντίληψη συνιστά κλοπή πνευματικής δουλειάς και ιδιοκτησίας».
Ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ κ. Ντίνος Μενελάου, στις απαντητικές παρατηρήσεις του απέρριψε τη θέση της εφημερίδας και υποστήριξε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός γνώριζε από πολύ καιρό τη σχετική πληροφορία και ότι «ήταν θέμα επιλογής χρόνου για τη μετάδοσή της».
Η Επιτροπή, αφού μελέτησε την είδηση του ΠΟΛΙΤΗ και είδε από οπτικογράφηση και τα δύο ρεπορτάζ του ΣΙΓΜΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το δεύτερο ρεπορτάζ δεν είχε καμιά σχέση με την είδηση, δεδομένου ότι το περιεχόμενό του ήταν δηλώσεις που δεν περιέχονταν στην είδηση της εφημερίδας. Για το λόγο αυτό επικεντρώθηκε στο πρώτο ρεπορτάζ.
Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι, λόγω των διαμετρικά αντίθετων ισχυρισμών και της αντικειμενικής αδυναμίας διερεύνησής τους και επομένως της έλλειψης επαρκών στοιχείων, δεν ήταν σε θέση να αποκλείσει ή να διαπιστώσει παραβίαση της πιο πάνω πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Η Επιτροπή δράττεται της ευκαιρίας να επισημάνει την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για σεβασμό της πνευματικής ιδιοκτησίας και όπως, εκεί όπου επιτρέπεται, η αναδημοσίευση από άλλη πηγή να γίνεται με σεβασμό προς τον συγγραφέα/δημιουργό και να αναφέρεται η προέλευση των πληροφοριών.
Η Επιτροπή σημείωσε επίσης ότι, παρά το γεγονός ότι το παράπονο υποβλήθηκε από τον περασμένο Απρίλιο, οι δύο πλευρές ανταποκρίθηκαν στην παράκληση και σε υπομνήσεις για παράθεση των απόψεών τους ύστερα από αρκετούς μήνες, γεγονός στο οποίο οφείλεται η μακρά καθυστέρηση στην εξέταση της υπόθεσης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...