Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα για τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη, ότι έγγραφο που δημοσίευσε η εφημερίδα «Κυπριακό Ποντίκι» στην έκδοσή της 8ης Απριλίου, 2005, ήταν χαλκευμένο, καθώς και παρεμφερή θέματα που προκύπτουν από τη δημοσίευση του εγγράφου.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι υπάρχει αντικειμενική αδυναμία να διακριβωθεί αν το έγγραφο είναι χαλκευμένο ή όχι, αλλά αποφάσισε ότι υπήρξε παραβίαση από μέρους της εφημερίδας της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ως προς τη μη δημοσίευση ανακριβών και παραπλανητικών πληροφοριών, σε σχετικό σχόλιο της εφημερίδας.
Διαπίστωσε επίσης ότι υπήρξε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την ακρίβεια των πληροφοριών και για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση, από την παράλειψη δημοσίευσης διορθωτικής ανακοίνωσης της Ενωσης Συντακτών.
Το έγγραφο, («έγγραφο Πανταγιά») φέρεται να έχει προέλευση την εταιρεία Στρατηγικής και Επικοινωνίας
POLITY και δημοσιεύθηκε υπό τον τίτλο «Ιδού το σχέδιο (πολιτικής) εξόντωσης του Τάσσου από τον Νίκο Αναστασιάδη».
Μετά τη δημοσίευση του εγγράφου, ο κ. Αναστασιάδης, με ανακοίνωσή του ζήτησε από την Επιτροπή να εξετάσει το θέμα και υποστήριξε κατηγορηματικά ότι το έγγραφο ήταν χαλκευμένο και ότι δεν είχε ποτέ στην κατοχή του τέτοιο έγγραφο.
Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας, σε επιστολή του προς την Επιτροπή
  ανέφερε ότι «η πηγή από την οποία Το Ποντίκι κατάφερε να εξασφαλίσει το έγγραφο Πανταγιά είναι πέραν πάσης αμφιβολίας έγκυρη» και το έγγραφο γνήσιο. Επίσης ανέφερε ότι δεν είχε πρόθεση να αποκαλύψει την πηγή των πληροφοριών της εφημερίδας.
Στην απαντητική επιστολή αναφέρονται τα ακόλουθα επιχειρήματα υπέρ της γνησιότητας του εγγράφου:
«1. Το έγγραφο Πανταγιά, όπως δημοσιεύθηκε στο Ποντίκι, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου πακέτου συμβουλών της εταιρίας Στρατηγικής και Επικοινωνίας
POLITY προς τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Η εταιρία έχει συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και για αυτό έγινε παραδοχή από το κόμμα.
Αποδεδειγμένα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ εφάρμοσε βήμα με βήμα τις εισηγήσεις που περιέχονται στο έγγραφο, στοιχείο που ενισχύει τη θέση ότι το έγγραφο είναι γνήσιο.
2. Οι αντιδράσεις στελεχών του ΔΗΣΥ, μετά την αποκάλυψη ήταν ποικίλες και αλληλοσυγκρουόμενες, γεγονός που αποδίδεται στην σύγχυση που προκλήθηκε.
3. ...Το περιεχόμενο του εγγράφου προέρχεται πασιφανέστατα από ειδικούς".
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι αδυνατεί να εξακριβώσει πέραν πάσης λογικής αμφιβολίας αν το έγγραφο είναι χαλκευμένο ή όχι και σημειώνει τα επιχειρήματα της εφημερίδας υπέρ της γνησιότητας του εγγράφου, τη θέση του κ. Αναστασιάδη ότι το έγγραφο είναι χαλκευμένο και ότι ουδέποτε είχε τέτοιο έγγραφο στην κατοχή του, καθώς και τη διάψευση της εταιρείας
POLITY ότι ετοίμασε ή απέστειλε ποτέ τέτοιο έγγραφο στο ΔΗΣΥ.
Κατά την εξέταση της υπόθεσης, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εφημερίδα δεν δημοσίευσε καμιά δήλωση ή σχόλιο του ΔΗΣΥ στην έκδοση στην οποία δημοσίευσε το επίμαχο έγγραφο.
Στην επόμενη έκδοσή της, η εφημερίδα δημοσίευσε κατά το μεγαλύτερο μέρος της δήλωση του κ. Αναστασιάδη που ανέφερε ότι «πρόκειται περί φαιδρού σημειώματος, που προέρχεται από εξ ίσου φαιδρούς συντάκτες» και ότι δεν το έχει ή είχε ποτέ στην κατοχή του.
Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης σύντομα αποσπάσματα από διάφορες ανακοινώσεις ή δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, τις οποίες και σχολίασε.
Δημοσίευσε επίσης ανακοίνωση της εταιρείας
POLITY, στην οποία αναφέρεται ότι υπήρχε συνεργασία με το ΔΗΣΥ, αλλά ότι «το φερόμενο ως σημείωμα της εταιρείας μας δεν προέρχεται από εμάς. Και ουδέποτε απεστάλη στο ΔΗΣΥ». Επίσης ανέφερε ότι η μόνη σχέση της εταιρείας με το σημείωμα ήταν το λογότυπό της «η χρήση του οποίου συνιστά προϊόν υποκλοπής».
Η εφημερίδα σχολίασε την ανακοίνωση, ως ακολούθως:
«Μετά από μια σχεδόν εβδομάδα από τις αποκαλύψεις μας, η εταιρεία
Polity εδέησε να απαντήσει. Το κείμενό της το βλέπετε. Ουσιαστικά μας δικαιώνει».
Δεδομένου ότι η εφημερίδα θεωρεί το έγγραφο γνήσιο και ως προερχόμενο από την εταιρείας
POLITY και ότι η ουσία της ανακοίνωσης της εταιρείας είναι ότι το έγγραφο δεν προέρχεται από την ίδια και ουδέποτε απεστάλη από την εταιρεία στο ΔΗΣΥ, η Επιτροπή θεωρεί ότι η φράση «ουσιαστικά μας δικαιώνει» συνιστά δημοσίευση ανακριβούς και παραπλανητικής πληροφορίας.
Περαιτέρω, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εφημερίδα δημοσίευσε υπό τον τίτλο «Ξεκάθαρη αποδοκιμασία ΕΣΚ για την δήλωση Αναστασιάδη!» μία από δύο ανακοινώσεις της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, με την οποία καταδίκαζε τις φράσεις «κοινοί συκοφάντες» και «φαιδροί συντάκτες» που χρησιμοποιήθηκαν σε ανακοίνωση του κ. Αναστασιάδη και ζητούσε από την Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας να εξετάσει το θέμα των υβριστικών φράσεων για δημοσιογράφους.
Η εφημερίδα παρέλειψε να δημοσιεύσει δεύτερη ανακοίνωση της ΕΣΚ με την οποία εξέφραζε απολογία προς τον κ. Αναστασιάδη για την παρανόηση ως προς τα πρόσωπα στα οποία αφορούσαν οι φράσεις, δηλαδή στους συντάκτες του εγγράφου και όχι στους συντάκτες της εφημερίδας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι η παράλειψη συνιστά παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για την ακρίβεια των πληροφοριών και για αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση.
Εν όψει των ανωτέρω, η Επιτροπή δεν ασχολήθηκε με καταγγελία της εφημερίδας ότι με τις φράσεις «κοινοί συκοφάντες» και «φαιδροί συντάκτες» που χρησιμοποίησε ο κ. Αναστασιάδης συνιστούσαν «κατάφωρη προσπάθεια φίμωσης της ελευθερίας του τύπου και άσκηση εκβιασμού κατά δημοσιογράφων», γιατί από το κείμενο στο οποίο περιέχονται οι φράσεις προκύπτει ότι αναφέρονται στους φερόμενους συντάκτες του εγγράφου και όχι στους συντάκτες της εφημερίδας.

Επιστροφή

 

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...