Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράπονο του Αν. Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους δια δημοσίευμα του "Πολίτη" σχετικά με το παρασκήνιο για το σχέδιο Ανάν

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου του Αν. Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους για «ανακρίβειες και διαστρέβλωση της αλήθειας» σε είδηση στην εφημερίδα «Πολίτης», στις 13.2.2004.
Το θέμα ανέκυψε ύστερα από δηλώσεις του κ. Κλεάνθους στο ΣΙΓΜΑ ότι ήθελε να μεταφέρει δικό του μήνυμα, το οποίο «ασφαλώς πρέπει να βασίζεται» σε τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ότι «ο Πρόεδρός μας είναι αποφασισμένος να αναλάβει το βάρος των ιστορικών ευθυνών που θα συνεπάγεται η οποιαδήποτε απόφαση».
Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ρωτήθηκε στη Νέα Υόρκη κατά πόσο «μέσω του Αν. Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους έστειλε μήνυμα στον Κυπριακό λαό ότι η λύση θα είναι οδυνηρή».
Το ΚΥΠΕ μετέδωσε στις 22.02.33 στις 12.2.04 ότι ο Πρόεδρος απάντησε πως «δεν μίλησε με τον κ. Κλεάνθους». Σε διορθωτική ανταπόκριση ύστερα από τριάμισι λεπτά, το ΚΥΠΕ ανέφερε ότι στην ερώτηση «ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι μίλησε με τον κ. Κλεάνθους, αλλά δεν είπε κάτι τέτοιο».
Ο κ. Κλεάνθους παραπονείται ότι αν και επικοινώνησε με την εφημερίδα, η διεύθυνσή της αρνήθηκε «να αποκαταστήσει την αλήθεια και να απολογηθεί, παρόλο ότι παραδέχθηκε την ύπαρξη της ορθής ανταπόκρισης».
Το επίμαχο δημοσίευμα, υπό τον τίτλο «Δεν μίλησα με τον Κλεάνθους», αναφέρει ότι ο κ. Κλεάνθους «έστειλε μήνυμα προς τον κυπριακό λαό ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος είναι έτοιμος να αναλάβει το βάρος των ιστορικών στιγμών, αφήνοντας να νοηθεί ότι μετέφερε μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, αφού επικαλέστηκε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του». Σημειώνεται στην είδηση ότι ο κ. Παπαδόπουλος «κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Κλεάνθους, αντιπαρέβαλε τη θέση ότι δεν είχε καμία επικοινωνία με τον αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, για το συγκεκριμένο θέμα». Παρατίθεται επίσης δήλωση του κ. Κλεάνθους στον Πολίτη με την οποία «ξεκαθάρισε ότι δεν μετέφερε μήνυμα του Προέδρου και ότι κακώς ερμηνεύθηκε έτσι, αλλά απηύθυνε δικό του μήνυμα», έχοντας «συνεχή τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».
Είναι προφανές ότι, στην ερώτησή προς τον κ. Παπαδόπουλο, αποδόθηκε στον κ. Κλεάνθους δήλωση την οποία δεν είχε κάμει.
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπήρξε σύγχυση γύρω από το αντικείμενο της δήλωσης του κ. Κλεάνθους.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι στην είδηση παρατίθεται η δήλωση του κ. Κλεάνθους προς την εφημερίδα, η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κείμενο της είδησης δεν είναι επιλήψιμο.
Ομως η Επιτροπή θεωρεί ότι ο τίτλος της είδησης «Δεν μίλησα με τον Κλεάνθους» δεν αποδίδει το περιεχόμενο της και είναι παραπλανητικό και ανακριβής.
Η απόφαση να διαβιβασθεί στον παραπονούμενο και την εφημερίδα, για να τη δημοσιεύσει, με βάση την υποχρέωσή της που απορρέει από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...