Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Παράλειψη μετάδοσης δηλώσεων του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κινήματος

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου του προέδρου του Λαϊκού Σοσιαλιστικού Κίνημα για μη μετάδοση δηλώσεων του προέδρου του κ. Λάκη Ιωάννου, που έγιναν στις 16 Φεβρουαρίου, 2004, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΑΔΗΚ και στην παρουσία του, κατά παράβαση, μεταξύ άλλων, του άρθρου 19 του Συντάγματος.
            Η Επιτροπή, κατά τη διερεύνηση του παραπόνου ζήτησε τις απόψεις του ΡΙΚ, το οποίο δια των αρμοδίων λειτουργών του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα, αν και «μη πολιτικό κόμμα» εν τη εννοία του νόμου για σκοπούς ραδιοτηλεοπτικής κάλυψης, καλύπτεται ειδησεογραφικά όταν αυτό δικαιολογείται, με βάση τα καθιερωμένα κριτήρια.
            Επί πλέον, ανέφερε ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του κ. Λάκη Ιωάννου δεν κρίθηκε ότι περιείχαν το στοιχείο της είδησης, επειδή σκοπός της λήψης δηλώσεων από άλλους αρχηγούς κομμάτων ήταν η παρουσίαση των απόψεων των μελών του Εθνικού Συμβουλίου (του οποίου το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα δεν είναι μέλος) και όχι όλων των πολιτικών κομμάτων ή κινήσεων, επί του σχεδίου Ανάν και επίσης ότι η παρουσία του κ. Ιωάννου κατά τη λήψη δηλώσεων από τον πρόεδρο του ΑΔΗΚ ήταν συμπωματική.
            Η Επιτροπή, ως θεματοφύλακας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, θεωρεί ότι είναι υποχρέωση των ΜΜΕ να παρέχουν ισότιμη μεταχείριση και «αντικειμενική, ολοκληρωμένη και έγκυρη ενημέρωση».
            Ωστόσο, επί του συγκεκριμένου παραπόνου δέχθηκε τις εξηγήσεις του ΡΙΚ για τις περιστάσεις υπό τις οποίες υπό τις οποίες λήφθηκαν οι δηλώσεις για τους συγκεκριμένους σκοπούς του ρεπορτάζ και συνεπώς έκρινε ότι δεν υπήρξε παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Σχετική υπόθεση: 1/2004

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...