Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μετάδοση από το ΡΙΚ συνέντευξης με έμπορο ναρκωτικών

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο εναντίον του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ότι στις 22 Ιανουαρίου, 2004 μετέδωσε ρεπορτάζ-συνέντευξη με έμπορο ναρκωτικών, η οποία είχε επικριθεί και από ΜΜΕ, μεταξύ άλλων, ως διαφήμιση των ναρκωτικών. Η Επιτροπή κατέληξε στην απόφαση ότι το ρεπορτάζ συνιστούσε παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφική Δεοντολογίας ως προς την επίδειξη της αρμόζουσας ευαισθησίας σε θέματα που αφορούν, μεταξύ άλλων, το έγκλημα, στην προκειμένη περίπτωση την εμπορία ναρκωτικών.
Η Επιτροπή αποδέχθηκε την εξήγηση της δημοσιογράφου που ετοίμασε το ρεπορτάζ-συνέντευξη με τον χρήστη-έμπορο ναρκωτικών ότι ήταν επίκαιρο λόγω δηλώσεων του Υπουργού Δικαιοσύνης και ότι το τελικό μήνυμά του ήταν ότι η χρήση ναρκωτικών οδήγησε το χρήστη στην καταστροφή της ζωής του.
Ομως η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το ρεπορτάζ περιείχε στοιχεία που αντιβαίνουν προς απόψεις ειδικών επί του θέματος, καθώς και προς το μνημόνιο προς τα ΜΜΕ που είχε ετοιμάσει η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, με βάση τις επιστημονικές απόψεις, ως προς τις βασικές κατευθυντήριες αρχές που πρέπει να διέπουν το χειρισμό του θέματος των ναρκωτικών.
Μερικές από τις αρχές οι οποίες
  έχουν παραβιασθεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναφορές ή παρουσίαση μηνυμάτων που είναι δυνατό να οδηγήσουν στη μίμηση, ιδιαίτερα από ευάλωτους νέους.
Ιδιαίτερα αρνητική θεωρείται η αναφορά σε τεράστια και πολλαπλασιαζόμενα κέρδη από την πώληση ναρκωτικών, που αποτελούν δέλεαρ, η λεπτομερής περιγραφή
  των τρόπων λειτουργίας των κυκλωμάτων ναρκωτικών και διαφυγής, καθώς και του εντοπισμού και της σύλληψης των εμπόρων ναρκωτικών.
Η Επιτροπή επεσήμανε ότι ο χειρισμός του θέματος των ναρκωτικών πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός και λεπτός και ότι οι προσπάθειες όλων των αρμοδίων φορέων πρέπει να κατατείνουν στην πρόληψη και την αποφυγή της διάδοσης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...