Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Αναμετάδοση προγράμματος για αιμομικτικές σχέσεις

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο εναντίον του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, ότι στις  3/2/2004 αναμετέδωσε πρόγραμμα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΛΦΑ Ελλάδος, κατά την οποία τηλεθεατές περιέγραφαν με πλήρεις λεπτομέρειες «αιμομικτικές σεξουαλικές παρενοχλήσεις» και αναφέρονταν σε «σεξουαλικές δυσκολίες των άνω των 60».
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η εκπομπή μεταδόθηκε στην απογευματινή ζώνη, την οποία παρακολουθούν παιδιά και ότι το περιεχόμενό της ήταν ακατάλληλο για νεαρά άτομα, κατά παράβαση της νομοθεσίας που διέπει τη λειτουργία των ραδιοτηλεοτπικών σταθμών και των κανόνων του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, τον οποίο το ΡΙΚ έχει προσυπογράψει.
Περαιτέρω η Επιτροπή επεσήμανε ότι η προειδοποίηση για «γονική συναίνεση» δεν καλύπτει τη μετάδοση του εν λόγω προγράμματος, γιατί δεν προνοείται από τη νομοθεσία και γιατί, εν πάση περιπτώσει, κατά τις ώρες μετάδοσης της εκπομπής δεν είναι δυνατό να υπάρξει σε όλες τις περιπτώσεις, γονική επίβλεψη, εφ’ όσον πλείστοι γονείς απουσιάζουν από το σπίτι κατά την εν λόγω περίοδο της ημέρας. Επί πλέον επεσήμανε ότι με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας δεν χρησιμοποιείται ο όρος "αιμομιξία".
Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιθυμεί να τονίσει ότι το ΡΙΚ, λόγω της ιδιότητάς του ως δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού σταθμού έχει αυξημένη ευθύνη να τηρεί τους νόμους του κράτους και τους Κανόνες Δεοντολογίας, όσον αφορά τις εκπομπές του.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...