Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Μεταχείριση υπόπτων από τα ΜΜΕ και σεβασμός της ιδιωτικής ζωής

Με αφορμή δημοσιεύματα στον Τύπο καικαι μεταδόσεις από ηλεκτρονικά ΜΜΕ σχετικά με υπόπτους, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε αυτεπάγγελτα το θέμα και εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας παρακολουθεί με ανησυχία τον τρόπο μεταχείρισης υπόπτων και ιδιαίτερα το γεγονός ότι παραβιάζεται κατάφωρα το τεκμήριο της αθωότητας  και διασύρονται ή διαπομπεύονται άτομα, των οποίων η ενοχή δεν έχει αποδειχθεί σε αρμόδιο δικαστήριο.
Η Επιτροπή διαπιστώνει ότι σε πρόσφατες υποθέσεις που απασχολούν την κοινή γνώμη, έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ δημοσίευσαν ή μετέδωσαν ρεπορτάζ τα οποία τείνουν να δημιουργήσουν στη συνείδηση του κοινού συμπεράσματα περί ενοχής των υπόπτων και συνιστούν παραβίαση του δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής των υπόπτων και ατόμων του περιβάλλοντός τους, ιδιαίτερα των παιδιών.
Η δημοσίευση ή μετάδοση ισχυρισμών που δεν έχουν υποβληθεί στη βάσανο της δικαστικής εξέτασης κατά τρόπο που να φαίνονται ως αδιαμφισβήτητα γεγονότα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εντυπώσεις περί ενοχής των υπόπτων είναι ανεπίτρεπτη.
Το δικαίωμα των ΜΜΕ για δημοσίευση ή μετάδοση ειδήσεων και το δικαίωμα του κοινού για πληροφόρηση είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά και πρέπει να σταματά στο σημείο που αρχίζουν τα δικαιώματα του πολίτη.
Η Επιτροπή υπενθυμίζει ότι τα ΜΜΕ έχουν υιοθετήσει τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας στο πλαίσιο της αυτορύθμισης της συμπεριφοράς τους και ως εκ τούτου οφείλουν να τον σέβονται.
Η Επιτροπή καλεί τα ΜΜΕ να τηρούν σχολιαστικά τις πρόνοιες του Κώδικα. Προς υπόμνηση των ΜΜΕ και των λειτουργών της, παρατίθεται η σχετική με το τεκμήριο της αθωότητας και το σεβασμό τις ιδιωτικής ζωής πρόνοια του Κώδικα:
«Οι λειτουργοί σέβονται πλήρως την αρχή ότι ο ύποπτος ή κατηγορούμενος για διάπραξη αδικήματος είναι αθώος μέχρις αποδείξεως, σύμφωνα με το νόμο, του αντιθέτου και συνεπώς αποφεύγουν να δημοσιοποιήσουν ο,τιδήποτε το οποίο να οδηγεί σε συμπεράσματα ως προς την ενοχή ή αθωότητα του υπόπτου ή/και κατηγορουμένου ή τείνει να τον διασύρει ή διαπομπεύσει».
«Η υπόληψη και η ιδιωτική ζωή κάθε προσώπου τυγχάνουν σεβασμού..»

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...