Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Εκπομπή για κακοποίηση κοριτσιού και αποκάλυψη ταυτότητας παιδιού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο των υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και της Επιτρόπου Νομοθεσίας εναντίον του ΣΙΓΜΑ για πρόγραμμα στην εκπομπή «Τολμώ» με θέμα την κακοποίηση ανηλίκων, με εκτενή αναφορά σε συγκεκριμένο ανήλικο κοριτσάκι.
Η Επιτροπή, αφού είδε το συγκεκριμένο πρόγραμμα και μελέτησε τις εξηγήσεις που έδωσε η παρουσιάστρια της εκπομπής, κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση:

Στην εκπομπή, παρ’ όλο που λήφθηκε μέριμνα για απόκρυψη της ταυτότητας της μικρής και της οικογένειάς της, υπήρχαν στοιχεία που μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναγνώριση της οικογένειας της μικρής και αποκάλυψη της ταυτότητας της ιδίας.
Τέτοια στοιχεία είναι η αναφορά στη γιαγιά με το πραγματικό της όνομα, η φωνή της μητέρας, που δεν αλλοιώθηκε, αν και λήφθηκε μέριμνα απόκρυψης του προσώπου της και του πραγματικού της ονόματος, η αναφορά ότι πρόκειται για διαζευγμένη μητέρα και η αναφορά στην τάξη της μικρής στο δημοτικό σχολείο, καθώς και η φωνή της μικρής.
Στην εκπομπή χρησιμοποιήθηκε ο όρος «αιμομιξία», κατά παράβαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας για τα σεξουαλικά εγκλήματα.
Εν όψει τον πιο πάνω, η Επιτροπή διαπιστώνει παραβιάσεις της πρόνοιας της Κώδικα για τα σεξουαλικά εγκλήματα.
Περαιτέρω, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρξε παραβίαση του τεκμηρίου της αθωότητας του πατέρα, που κατ’ ισχυρισμόν κακοποίησε το κοριτσάκι του.
Επίσης θεωρεί ότι διατυπώθηκαν κατηγορίες εναντίον των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας και λειτουργών
  της, χωρίς να παρουσιασθεί η δική τους άποψη ή να ληφθεί υπόψη η αντικειμενική αδυναμία τους να την παρουσιάσουν λόγω θέσεως.
Επί πλέον,
 η μαγνητοσκόπηση συνομιλίας μητέρας-παιδιού από τη μητέρα εν αγνοία του παιδιού και η προβολή της στη διάρκεια της εκπομπής συνιστά παραβίαση των δικαιωμάτων του παιδιού.
Η Επιτροπή εξέφρασε ευαρέσκεια, τόσο για την προθυμία της παρουσιάστριας της εκπομπής να συνεργασθεί με την Επιτροπή όσο και τη διάθεσή της να ενημερωθεί για τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...