Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Ρεπορτάζ για επίσκεψη του ασθενούντος Αρχιεπισκόπου στη Μητρλόπολη Πάφου

Υστερα από καταγγελία που έγινε δια του Τύπου, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε το θέμα της μετάδοσης από το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου ρεπορτάζ για επίσκεψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου, στις 26 Μαίου, 2003.
Προβλήθηκε ο ισχυρισμός ότι με το ρεπορτάζ υπήρξαν σοβαρές παραβιάσεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.
Κατά την εξέταση της υπόθεσης η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας έλαβε υπ' όψη όλες τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, οι οποίες θα ήταν δυνατό να θεωρηθεί ότι παραβιάστηκαν από το ρεπορτάζ, δηλαδή της ακρίβειας της είδησης, της απόκτησης των πληροφοριών, της παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή και της δυσμενούς διάκρισης-προκατάληψης.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι το θέμα ήταν μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος, καθ' όσον αφορά στην κατάσταση της υγείας του προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου και κατά τον ουσιώδη χρόνο βρισκόταν στο επίκεντρο καθημερινών συζητήσεων. Σημείωσε ακόμη ότι η Ιερά Σύνοδος ήταν διχασμένη στον τοποθέτηση κατά πόσο πρέπει να γίνουν Αρχιεπισκοπικές εκλογές ή όχι.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η απόκτηση των πληροφοριών, περιλαμβανομένης της κινηματογράφησης, έγινε με νόμιμο τρόπο και με την άδεια, τόσο των συνοδών του Αρχιεπισκόπου, συγγενούς και νοσηλευτή, όσο και του αρμόδιου για το χώρο Μητροπολίτη Πάφου.
Διαπίστωσε επίσης ότι το ρεπορτάζ δεν εμπεριέχει στοιχεία προκατάληψης και αφού εξέτασε όλα τα συναφή γεγονότα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι κατά την ετοιμασία του επιδείχθηκε μέριμνα για αντικειμενική παρουσίαση του θέματος και μη διαπόμπευση του Αρχιεπισκόπου.
Ως προς το οπτικό μέρος του ρεπορτάζ, η Επιτροπή έκρινε ότι υπήρξε μια υπέρ το δέον επαναφορά της εικόνας του Αρχιεπισκόπου που μπορούσε και έπρεπε να αποφευχθεί.
Με την ευκαιρία αυτή, η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επαναλαμβάνει τη σύστασή της προς τα Μέσα Ενημέρωσης, κυρίως τα τηλεοπτικά, να επιδεικνύουν ιδιαίτερη μέριμνα στη λήψη και προβολή εικόνων κατά τρόπο που να μη συνιστούν παραβίαση του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...