Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Εμμεση αποκάλυψη της ταυτότητας θύματος απόπειρας βιασμού

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο ότι ρεπορτάζ που μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΑ στις 2/12/2003 αποκάλυψε την ταυτότητα γυναίκας η οποία υπήρξε θύμα απόπειρας βιασμού σε χωριό της επαρχίας Λεμεσού.

Μεταξύ άλλων, στο ρεπορτάζ έγινε αναφορά στην εθνική καταγωγή της γυναίκας, την ηλικία της και το χωριό διαμονής και την οικογενειακή της κατάσταση. Επί πλέον, περιλάμβανε δηλώσεις του συζύγου της γυναίκας, χωρίς να ληφθεί μέριμνα αλλοίωσης της φωνής, ωστε να μη είναι αναγνωρίσιμη.

Ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΜΕΓΑ υποστήριξε ότι το ρεπορτάζ ετοιμάστηκε με τη δέουσα προσοχή και ευαισθησία και ότι "κάποιες πληροφορίες που αναφέθρηκαν και οι οποίες εμμέσως βοηθούσαν στην αναγνώριση της ταυτότητας του θύματος ήταν αναπόφευκτες, από τη στιγμή που ο ίδιος ο σύζυγος του θύματος προέβη οικειοθελώς σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ για το όλο συμβάν".

Η Επιτροπή εξέφρασε διαφωνία προς τις πιο πάνω θέσεις, δεδομένου ότι η προστασία που παρέχεται από τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι ατομική και απόλυτη. Για το λόγο αυτό αποφάσισε ότι ο σταθμός όφειλε να είχε παραλείψει στοιχεία που οδηγούσαν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του θύματος, έστω και αν ο σύζυγος προέβη σε δηλώσεις και κατά συνέπεια ότι με την παράθεση λεπτομερειών που οδηγούσαν έμμεσα αλλά με βεβαιότητα στην αποκάλυψη της ταυτότητας της γυναίκας, παραβιάστηκε η πρόνοια για μη αποκάλυψη της ταυτότητας θυμάτων σεξουαλικών εγκλημάτων.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...