Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

Δημοσίευμα για το Διευθυντή Ειδήσεων του ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε καταγγελίας του Διευθυντή Ειδήσεων και Επικαίρων του ΡΙΚ  Ευάγγελου Λουκά εναντίον της εφημερίδας «Πολίτης» για αντιδεοντολογική μεταχείριση.
Το παράπονο του κ. Λουκά ήταν ότι «...η άρνηση της εφημερίδας «Πολίτης» να δημοσιεύει την απάντηση μου, αλλά και η παράλειψή της να ζητήσει τις δικές μου απόψεις όταν έπαιρνε νέα συνέντευξη από τον Πρόεδρο του ΡΙΚ, ο οποίος είχε εξαπολύσει επίθεση εναντίον μου, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση στοιχειωδών κανόνων της δημοσιογραφικής δεοντολογίας...»
Τα γεγονότα:

σΟ κ. Λουκά απέστειλε στις 26.9.03 μακροσκελή επιστολή σε απάντηση δημοσιευμάτων που είχαν δει το φως τις δημοσιότητας σε διάφορες εφημερίδες, περιλαμβανομένου του «Πολίτη». Η επιστολή δημοσιεύθηκε σε όλες τις εφημερίδες στις 27.09.2003, πλην του «Πολίτη», που δημοσίευσε την επομένη, 28.09.2003, δηλώσεις του Προέδρου του Δ. Σ. Του ΡΙΚ με επικριτικό περιεχόμενο για τον κ. Λουκά. Η εφημερίδα δημοσίευσε τελικά την επιστολή στις 30.9.07, υπό τον αποδοκιμαστικό τίτλο «Ο θαυμαστός κόσμος του ΡΙΚ».
Κατά τη συνεδρία της ΕΔΔ προσήλθε αυτοβούλως για να δώσει τις εξηγήσεις που δεν είχε δώσει εγγράφως, ως είχε ζητηθεί από την Επιτροπή ο Αρχισυντάκτης της εφημερίδας
 κ. Ανδρέας Παράσχος. Ανέφερε ότι η μη δημοσίευση της επιστολής του παραπονουμένου αμέσως μετά τη λήψη της οφείλετο στο γεγονός ότι παρέπεσε και δε βρέθηκε, αν και έγιναν προσπάθειες, παρά μόνο στις 29.09.2003 και δημοσιεύθηκε την επομένη.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε όλα τα ενώπιόν της στοιχεία, κατέληξε στα ακόλουθα:
1.
  Δεν υπήρξε δόλος ή σκόπιμη άρνηση δημοσίευσης της επιστολής του παραπονουμένου.
2. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είχε προηγηθεί σειρά δημοσιευμάτων που αφορούσαν στο ΡΙΚ και ειδικότερα στον κ. Λουκά, η παράλειψη της εφημερίδας να ζητήσει και τις θέσεις του κ. Λουκά, ταυτόχρονα με τις θέσεις του Προέδρου του Δ. Σ. του ΡΙΚ, αντιβαίνει προς την πρόνοια του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ότι «τα Μ.Μ.Ε. παρέχουν στους επηρεαζομένους, στην κατάλληλη περίπτωση και ιδιαιτέρως όταν έχουν υποστεί επίθεση, την ευκαιρία να απαντήσουν».
Εν όψει των ανωτέρω, η Επιτροπή διαπιστώνει ότι υπήρξε μόνο παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας παράλειψη της εφημερίδας να ζητήσει και τις απόψεις του κ. Λουκά.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...