Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΑΘΛΗΤΙΚΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑ ΜΕΙΩΤΙΚΑ ΣΧΟΛΙΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου (23/12/11/2010) από τον αθλητικό συντάκτη Δημήτρη Κρητικό ότι η εφημερίδα “Sportday” σε δημοσίευμα της στις 5 Νοεμβρίου, 2010, διατύπωσε μειωτικά για τον ίδιο σχόλια σε σχέση με τον τρόπο περιγραφής καλαθοσφαιρικού αγώνα για λογαριασμό συνδρομητικού καναλιού.
Ο παραπονούμενος ανέφερε ότι στο δημοσίευμα δεν παρέθεσε το όνομά του αλλά η ταυτότητά του θα μπορούσε να προκύψει από το γεγονός ότι  μόνο ένας σταθμός μετέδωσε περιγραφή του αγώνα και μόνο ο ίδιος έκανε περιγραφή του.
Το δημοσίευμα ανέφερε:
«Συμβουλή στους συναδέλφους που αναλαμβάνουν την ευθύνη μιας τηλεοπτικής μετάδοσης. Τουλάχιστον να γνωρίζουν τα βασικά της αποστολής τους. Τα ακούγαμε και δεν τα πιστεύαμε όλα τα μαργαριτάρια πριν και κατά τη διάρκεια του αγώνα καλαθόσφαιρας ΑΠΟΕΛ-Ομόνοιας. Από την ερώτηση σε παράγοντα της Ομόνοιας γιατί δεν πήγαν οπαδοί της ομάδας στη γήπεδο (αυτό και να είναι πλήρης άγνοια) μέχρι και την άγνοια για το ποιος καλαθοσφαιριστής σκόραρε, ποιος τιμωρήθηκε και αν ήταν επιθετικό ή αμυντικό φάουλ. Αν μη τι άλλο, να διαβάζουν τους απλούς κανόνες διεξαγωγής του αθλήματος».
Ο κ. Κρητικός ανέφερε στο παράπονό του ότι πέραν της επαγγελματικής του ιδιότητας και της ενασχόλησής του με το άθλημα διετέλεσε καλαθοσφαιριστής, «που σίγουρα αποδεικνύει και τη γνώση μου περί των κανονισμών που διέπουν το άθλημα».
Η εφημερίδα απάντησε ότι δεν βρήκε τίποτε το επιλήψιμο στο δημοσίευμα και αφήνει το θέμα στην κρίση της Επιτροπής.
Η  Επιτροπή αφού εξέτασε τα ενώπιόν της στοιχεία αποφάσισε ότι το δημοσίευμα συνιστά κριτική της εργασίας δημοσιογράφου, η οποία είναι θεμιτή με βάση τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, αλλά δε διαπίστωσε παραβίαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Ωστόσο θεώρησε χρήσιμο να υποδείξει ότι οι δημοσιογράφοι, όταν ασκούν κριτική για το έργο συναδέλφων τους, οφείλουν να επιδεικνύουν συναδελφική αβρότητα και να σέβονται την προσωπικότητα και την τιμή των συναδέλφων τους.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...