Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΑΠΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΑΝΑΚΡΙΒΕΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο
(21/8/11/2010) από το βουλευτή κ. Χρίστο Πουργουρίδη, ότι δημοσίευμα στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στις 5 Νοεμβρίου, 2010, περιείχε ανακριβείς αναφορές.

Ειδικότερα, παραπονέθηκε ότι ο δημοσιογράφος Αριστος Μιχαηλίδης, σε σχόλιο του είχε αναφέρει πως ο κ. Πουργουρίδης προσυπέγραψε ψήφισμα στην Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μουσουλμάνων στη Ρόδο και στην Κω και ότι «από το 2004 μέχρι σήμερα, αμετανόητος και φανατικός, υποστηρίζει οτιδήποτε και οποιονδήποτε που θα μπορούσε να επαναφέρει και να επιβάλει στους Ελληνοκυπρίους το σχέδιο Ανάν…».

Ο κ. Πουργουρίδης ανέφερε ότι ουδέποτε προσυπέγραψε τέτοιο ψήφισμα και επίσης ότι, αντίθετα με όσα υποστηρίζει ο κ. Μιχαηλίδης, επανειλημμένα έχει δηλώσει ότι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν θα είναι καταστροφή αφού και πάλι θα απορριφθεί από το λαό και ότι οποιαδήποτε λύση πρέπει να λαμβάνει υπόψη την εκπεφρασμένη βούληση του Κυπριακού Ελληνισμού επί του σχεδίου Ανάν.

Στην απάντησή της, η εφημερίδα ανέφερε ότι μετά την υποβολή του παραπόνου διερεύνησε το θέμα και διαπίστωσε ότι ο παραπονούμενος δεν προσυπέγραψε τέτοιο ψήφισμα, αλλά εισήγηση που υποβλήθηκε στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης για να εξετασθεί θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων «των τουρκικής καταγωγής κατοίκων της Ρόδου και  Κω».
Η εφημερίδα εξέφρασε λύπη για τη λανθασμένη αναφορά σε ψήφισμα αντί σε εισήγηση και υποστήριξε ότι αυτή «δεν επηρεάζει την ουσία του δημοσιεύματος ή αναιρεί τα όσα γράφονται». Επίσης επικαλέστηκε το γεγονός ότι σε είδηση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων και σε είδηση της εφημερίδας «Σημερινή» στις 3/11/2010 γινόταν αναφορά σε προσυπογραφή προσχεδίου ψηφίσματος ή ψηφίσματος καθώς και σε φερόμενη δήλωση του κ. Πουργουρίδη για το σχέδιο Ανάν. Η εφημερίδα υποστήριξε ότι το επίμαχο δημοσίευμά της δεν παραβιάζει με κανένα τρόπο τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας.

Ως προς το παράπονο που αναφέρεται στο σημείο για το σχέδιο Ανάν, η εφημερίδα υποστήριξε ότι επρόκειτο για «δίκαιο και καλόπιστο σχολιασμό… που στηρίζεται σε δεκάδες δηλώσεις, συνεντεύξεις και ενέργειες του βουλευτή».

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα ενώπιόν της στοιχεία, μεταξύ των οποίων και την παραδοχή της εφημερίδας ότι ο κ. Πουργουρίδης δεν προσυπέγραψε ψήφισμα αλλά εισήγηση για να εξετασθεί θέμα παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κατοίκων της Ρόδου και της Κω «που έχουν τουρκικό πολιτιστικό υπόβαθρο», όπως αναφέρεται στο επίσημο κείμενο της ΚΣΣΕ, κατέληξε στην απόφαση πως είναι προφανές ότι στο επίμαχο δημοσίευμα υπάρχει ανακριβής πληροφόρηση, κατά παράβαση της σχετικής πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Ενα από τα δύο δημοσιεύματα που επικαλέστηκε η εφημερίδα αποτελεί αντικείμενο άλλου παραπόνου του κ. Πουργουρίδη.
Η επίκληση δημοσιευμάτων τα οποία κατ’ ισχυρισμό περιείχαν την πληροφόρηση στην οποία στηρίχθηκαν οι επίμαχες αναφορές δεν αίρει την ανακρίβεια και δεν αποτελεί δικαιολογητικό για τη δημοσίευση ανακριβών πληροφοριών. Οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση σε κάθε περίπτωση να βεβαιώνονται για την ακρίβεια των πληροφοριών που δημοσιεύουν.
Η Επιτροπή θεωρεί, περαιτέρω, ότι η άσκηση κριτικής αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των δημοσιογράφων και των ΜΜΕ, αλλά επισημαίνει ότι πρέπει να στηρίζεται σε ακριβή στοιχεία. Επί του προκειμένου σημειώνει τη θέση του κ. Πουργουρίδη ότι ο ίδιος ουδέποτε με δηλώσεις του υποστήριξε επαναφορά του σχεδίου Ανάν και ότι, αντίθετα, προειδοποίησε εναντίον ενδεχόμενης επαναφοράς του και επίσης ότι η λύση δεν πρέπει να αγνοεί τις ανησυχίες του Κυπριακού Ελληνισμού αν πρόκειται να εγκρίνει τη λύση με τη ψήφο του.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...