Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΝΗΛΙΚΗΣΗ, ΠΟΥ ΚΑΤ' ΙΣΧΥΡΙΣΜΟ ΕΙΧΕ ΠΕΣΕΙ ΘΥΜΑ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας επιλήφθηκε παραπόνου (19/22/9/2010) από το Σύνδεσμο φίλων παιδικού Ιδρύματος και τη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κ. Τούλα Κούλουμου για δημοσιεύματα της εφημερίδας «Πολίτης» στις 18 και 20 Αυγούστου, τα οποία αναφέρονταν σε ισχυρισμούς ότι κορίτσι 11 ετών που είχε τοποθετηθεί στο Ιδρυμα από το Τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας είχε υποστεί σεξουαλική κακοποίηση στη διάρκεια διαμονής του σε κατασκήνωση στην Ελλάδα.
Η είδηση δημοσιεύθηκε ως πρωτοσέλιδο θέμα μαζί με δίστηλη φωτογραφία προσώπου παιδιού, στην οποία τοποθετήθηκε μαύρη λωρίδα στη θέση των ματιών.
Στο κείμενο αναφερόταν ότι το κοριτσάκι συνοδεύθηκε στην κατασκήνωση από λειτουργό του Γραφείου Ευημερίας, αλλά υπό την ιδιότητα του ως μέλους του Συνδέσμου Γονέων Δημοτικής Εκπαίδευσης και ότι ήταν το μόνο από άλλα 15 παιδιά που προερχόταν από το συγκεκριμένο Ιδρυμα.
Όταν η μικρή επέστρεψε στην Κύπρο, συγγενικά της πρόσωπα βρήκαν αποθηκευμένα στο κινητό της τηλέφωνο τέσσερα μικρής διάρκειας βίντεο, που  σύμφωνα με την εφημερίδα, παρουσιάζουν το κοριτσάκι να κακοποιείται σεξουαλικά και να προσπαθεί να κρύψει το πρόσωπό του σε κατάσταση πόνου.
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι συγγενείς κατάγγειλαν την υπόθεση στην Υπουργό Εργασίας και αργότερα κλήθηκαν στην Αστυνομία για κατάθεση. Ο αστυνομικός ανακριτής τους ενημέρωσε ότι η μικρή ισχυρίστηκε ότι έκαμε μόνη της τα βίντεο χωρίς την παρουσία άλλων. Η μικρή εξετάστηκε από ιατροδικαστή που δεν διαπίστωσε σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης.
Το παράπονο του Συνδέσμου ανέφερε ότι με το δημοσίευμα η εφημερίδα εξευτέλισε το κοριτσάκι με ισχυρισμούς για σεξουαλική κακοποίησή του, οι οποίοι δεν αποδείχθηκε ότι ευσταθούσαν. Ο Σύνδεσμος κατάγγειλε επίσης τον τρόπο με τον οποίο προβλήθηκε το θέμα για σκοπούς εντυπωσιασμού.
Η  Διευθύντρια των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας κ. Τούλα Κούλουμου ανέφερε στο παράπονό της ότι, πέραν της παραβίασης προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, η εφημερίδα δημοσιοποίησε υπόθεση που αφορούσε σε παιδί υπό τη φροντίδα της, ως νόμιμου κηδεμόνα, χωρίς να ζητηθεί η συγκατάθεσή της. Επίσης ανέφερε ότι με το δημοσίευμα υπήρξε παραβίαση της Σύμβασης των Δικαιωμάτων του Παιδιού, που μεταξύ άλλων προβλέπει, στο άρθρο 16, ότι «κανένα παιδί δεν μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο αυθαίρετης ή παράνομης επέμβασης στην ιδιωτική του ζωή, στην οικογένεια του, στην κατοικία του ή στην αλληλογραφία του, ούτε παράνομων προσβολών της τιμής και της υπόληψης του».
Απαντώντας στα παράπονα, η εφημερίδα ανέφερε ότι θεώρησε πως αποτελούσε καθήκον της να δημοσιοποιήσει την υπόθεση, ανταποκρινόμενη στην έκκληση των συγγενών, προκειμένου να μη συγκαλυφθούν ευθύνες.
Οι συγγενείς παρέδωσαν τα βίντεο από το κινητό της στην εφημερίδα, η οποία τα έθεσε στη διάθεση της Επιτροπής για πιστοποίηση των γεγονότων.
Η εφημερίδα ανέφερε περαιτέρω ότι η φωτογραφία της μικρής δημοσιεύθηκε προκειμένου να αποτραπεί αμφισβήτηση της καταγγελίας και των στοιχείων που δόθηκαν στην εφημερίδα, και ότι το πρόσωπο καλύφθηκε κατά τρόπο που να μην αποκαλύπτεται η ταυτότητα της.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα ενώπιον της στοιχεία αποφάσισε ότι το δημοσίευμα περιέχει στοιχεία τα οποία οδηγούν στην αποκάλυψη της ταυτότητας του κοριτσιού, κατά παράβαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προνοιών που αφορούν στην προστασία των παιδιών.
Τα στοιχεία αυτά είναι η ίδια η φωτογραφία, που παρά το γεγονός ότι καλύφθηκαν τα μάτια, μπορεί να οδηγήσει σε αναγνώριση του κοριτσιού από ανθρώπους του περιβάλλοντός της Στέγης όπου φιλοξενείται, καθώς και άλλες λεπτομέρειες, όπως το όνομα του ιδρύματος το οποίο έχει την ευθύνη του και το γεγονός ότι ήταν το μόνο παιδί από αυτό το ίδρυμα που έμεινε στη συγκεκριμένη κατασκήνωση.
Δεδομένης της αποκάλυψης της ταυτότητας του κοριτσιού, η Επιτροπή Διαπίστωσε επίσης παραβίαση των προνοιών του Κώδικα ότι τα ΜΜΕ «δεν αποκαλύπτουν άμεσα ή έμμεσα την ταυτότητα των θυμάτων βιασμού και άλλων σεξουαλικών αδικημάτων» και «ουδέποτε αποκαλύπτεται, άμεσα ή έμμεσα, η ταυτότητα παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών, που είναι  παραπονούμενοι, μάρτυρες ή κατηγορούμενοι σε υποθέσεις διάπραξης σεξουαλικών αδικημάτων».  
Επίσης διαπίστωσε παραβίαση της πρόνοιας του άρθρου 16 της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Παιδί, που προστατεύει απόλυτα την ιδιωτική ζωή του παιδιού και η οποία έχει ενσωματωθεί στην πρόνοια της Κώδικα για προστασία των παιδιών.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...