Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (18/13/9/2010)  από τρεις καθηγητές του Ειδικού Σχολείου εναντίον του τηλεοπτικού σταθμού ΜΕΓΑ για παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή και αποκάλυψη στοιχείων προσωπικού χαρακτήρα σε δύο δελτία ειδήσεων του σταθμού.
Σύμφωνα με το παράπονο, ο ΜΕΓΑ, με αφορμή πληροφορίες για διεξαγωγή διοικητικής και ποινικής έρευνας ύστερα από καταγγελία για βιασμό μαθήτριας του Ειδικού Σχολείου, κινηματογράφησε σκηνές από το σχολείο και τις πρόβαλε στο δελτίο ειδήσεων στις 9/9/2010. Σ’ αυτές παρουσιάζονταν οι καθηγητές να βαδίζουν στην αυλή του σχολείου, πίσω από τα κάγκελα της περίφραξης.
Οι παραπονούμενοι ανέφεραν ότι εμπλεκόμενοι εκπαιδευτικοί επικοινώνησαν με το Διευθυντή Ειδήσεων του ΜΕΓΑ Μιχάλη Παυλίδη, ο οποίος τους ανέφερε ότι η προβολή οφειλόταν σε «τεχνικό πρόβλημα» και υποσχέθηκε ότι την επομένη θα μεταδιδόταν διόρθωση και απολογία.
Οι παραπονούμενοι ανέφεραν ότι αντί αυτού επαναπροβλήθηκαν οι ίδιες εικόνες και μάλιστα χωρίς προσπάθεια ηλεκτρονικής κάλυψης των προσώπων τους.
Το ΜΕΓΑ απάντησε μέσω δικηγορικού γραφείου, αναφέροντας ότι ο σταθμός, «κατά τη μετάδοση του ρεπορτάζ κατέβαλε προσπάθειες προς αποφυγή αποκάλυψης οποιουδήποτε προσώπου που να συνδέεται με το προβληθέν θέμα». Η θέση του σταθμού είναι ότι αυτό «το πέτυχε σε ικανοποιητικό βαθμό» επειδή οι ανθρώπινες παρουσίες βρίσκονται σε μακρινά πλάνα που δεν μπορούσε εύκολα να είναι διακριτές από τους τηλεθεατές. Επίσης ανέφερε ότι καταβλήθηκαν προσπάθειες να καλυφθούν με ηλεκτρονικό μωσαϊκό τα επίμαχα σημεία της εικόνας, αλλά λόγω τεχνικών προβλημάτων, αυτό δεν κατέστη δυνατό.
Περαιτέρω ανέφερε ότι όταν ύστερα από παραστάσεις των παραπονουμένων επαναπροβλήθηκε το ρεπορτάζ την επόμενη ημέρα, έγινε η κάλυψη της εικόνας με μωσαϊκό.
Θέση του σταθμού είναι ότι ακόμα και αν στην εικόνα εμφαίνονταν τα πρόσωπα των παραπονούμενων, «δεν προκύπτει επέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή κατά τρόπο που μπορεί να ζημιώσει έστω και στο ελάχιστο τα εν λόγω πρόσωπα».
Εξ άλλου, υποστήριξε ότι στο ρεπορτάζ γινόταν αναφορά σε μαθητές που είχαν εμπλοκή και δεν προέκυπτε ότι οι καθηγητές ή άλλα είχαν εμπλοκή ή σχέση.
Η Επιτροπή αφού εξέτασε τις εκατέρωθεν θέσεις και το επίμαχο οπτικό υλικό  αποφάσισε ότι υπάρχει άνευ προθέσεως παραβίαση της πρόνοιας για αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων των παραπονουμένων, Η Επιτροπή έλαβε υπόψη ότι ο σταθμός κατέβαλε προσπάθεια τεχνικής κάλυψης των προσώπων τους, που όμως απέτυχε λόγω τεχνικών προβλημάτων, τα οποία όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν δικαιολογητικό.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η παραβίαση της πρόνοιας για μη αποκάλυψη προσωπικών στοιχείων δεν συναρτάται με οποιαδήποτε ζημιά η οποία είναι δυνατό να προκληθεί σε οποιοδήποτε.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...