Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΠΑΡΑΠΟΝΟ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (17/10/9/2010) από τον ιατρό γυναικολόγο κ. Σάββα Σάββα εναντίον του δημοσιογράφου Μάριου Δημητρίου για δημοσίευση επιστολής του παραπονούμενου στη στήλη του που διατηρεί στην εφημερίδα «Σημερινή».
Ειδικότερα, ο κ. Σάββα παραπονέθηκε πως ο κ. Δημητρίου δημοσίευσε στην στήλη που διατηρεί αυτούσιο ηλεκτρονικό μήνημα που του είχε αποστείλει, συμπεριλαμβανομένων και των επαγγελματικών του στοιχείων, χωρίς τη συγκατάθεση του.
Ο κ. Σάββα ανέφερε ότι το ηλεκτρονικό μήνυμα απεστάλη στην προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση του κ. Δημητρίου και όχι στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας όπου εργάζεται και επομένως επρόκειτο για ιδιωτικό και όχι δημόσιο ζήτημα. Επίσης ανέφερε ότι είναι ενάντια σε κάθε έννοια δεοντολογίας ένας δημοσιογράφος να τα βάζει με έναν απλό πολίτη που δεν έχει τα ίδια μέσα στην διάθεση του για να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Περαιτέρω, ο κ. Σάββα παραπονέθηκε ότι παρά το γεγονός ότι σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Δημητρίου, στην οποία του εξέφρασε την έντονη δυσφορία του, συνέχισε και τις επόμενες δύο μέρες από την στήλη του να το χαρακτηρίζει επιστολογράφο.

Ο κ. Δημητρίου απάντησε ότι θεωρούσε τη δημοσίευση της επιστολής του κ. Σάββα καθ' όλα δεοντολογική, πολύ περισσότερο που εξέφραζε διαφωνίες για θέσεις που είχε διατυπώσεις στη στήλη του. Περαιτέρω ανέφερε ότι η επιστολή απευθύνθηκε στην ηλεκτρονική διεύθυνση την οποία δημοσιεύει καθημερινά στη στήλη του για σκοπούς επικοινωνίας με του αναγνώστες και αφορούσε σε ένα θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος και επομένως το θεωρούσε δεδομένο ότι η επιστολή ήταν προς δημοσίευση.
Ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως αποτελεί πρακτική του να δημοσιεύει επιστολές που σχολιάζουν το περιεχόμενο της στήλης του, ιδιαίτερα όταν είναι επικριτικές και εξέφρασε θλίψη αν μη ηθελημένα προκάλεσε στενοχώρια στον κ. Σάββα.
Η Επιτροπή, αφού εξέτασε την ακολουθούμενη σε ανάλογες περιπτώσεις πρακτική, αποφάσισε ότι υπό τις περιστάσεις που εστάλη η επιστολή προς τον κ. Δημητρίου, δηλαδή σε μια ηλεκτρονική διεύθυνση που δημοσιεύεται κάτω από τα άρθρα του, και επειδή σ' αυτήν δεν υπήρχε οποιαδήποτε νύξη ότι επρόκειτο περί ιδιωτικής αλληλογραφίας, ήταν λογικό να υποτεθεί ότι προοριζόταν για δημοσίευση, εφ' όσον αναφερόταν σε θέμα το οποίο είχε σχολιάσει. Συνεπώς, η Επιτροπή αποφάσισε ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπήρξε παραβίαση του Κώδικα. Ωστόσο, η Επιτροπή θεώρησε ότι υπήρξε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα περί ιδιωτικής ζωής με τη δημοσίευση την επομένη, 8/9/2010, άρθρου στο οποίο ο κ. Δημητρίου χαρακτήριζε τον παραπονούμενο επιστολογράφο. Επί πλέον, στο άρθρο περιλήφθηκε απόσπασμα της επιστολής παρά το γεγονός ότι ο παραπονούμενος είχε ήδη επικοινωνήσει με τον κ. Δημητρίου και του ανέφερε τις ενστάσεις του στη δημοσιοποίηση των απόψεών του. Η Επιτροπή σημείωσε διευκρινιστικό άρθρο του κ. Δημητρίου στις 10/10/2010, ότι θεωρεί αυτονόητο πως επιστολές που απευθύνονται στην ηλεκτρονική διεύθυνση που αναγράφεται στη στήλη του προορίζεται για δημοσίευση και σχολιασμό.
Ως προς το παράπονο του κ. Σάββα ότι ο δημοσιογράφος τα έβαλε μαζί του, χωρίς ο ίδιος να έχει το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να υπερασπισθεί τον εαυτό του, η Επιτροπή θεώρησε αφ' ενός ότι δεν υπήρξε καμιά προσωπική επίθεση αλλά σχολιασμός του περιεχομένου της επιστολής του και αφ' ετέρου ότι ο ο παραπονούμενος θα μπορούσε, αν το επιθυμούσε, να ασκήσει το δικαίωμα της απάντησης.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...