Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΧΩΡΙΣ ΕΛΕΓΧΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΤΟΥΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από γυναίκα ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ΜΕΓΑ τη διέσυρε με ρεπορτάζ το οποίο πρόβαλε με σκοπό να τη βοηθήσει, χωρίς τελικά να τηρηθεί ο σκοπός για τον οποίο προβλήθηκε το ρεπορτάζ. (υπόθεση 31/12/11/2009).

Η γυναίκα ανέφερε στο παράπονό της ότι αποτάθηκε η ίδια στο πρόγραμμα του σταθμού «Εχεις μέσο» και ζήτησε να τη βοηθήσουν να αντιμετωπίσει οικονομικά και άλλα προβλήματα.
Τηλεοπτικό συνεργείο του σταθμού πήγε στο χωριό της και ετοίμασε ρεπορτάζ στο οποίο η γυναίκα διεκτραγωδούσε την οικογενειακή και οικονομική της κατάσταση. Το ρεπορτάζ προβλήθηκε  στην εκπομπή «Εχεις μέσο» στις 23 Οκτωβρίου, 2009, και εν αγνοία της και στο δελτίο ειδήσεων το ίδιο βράδυ.
Ως αποτέλεσμα της προβολής του ρεπορτάζ, κάποια άτομα της τηλεφώνησαν και προθυμοποιήθηκαν να τη βοηθήσουν και άλλα αποτάθηκαν στο ΜΕΓΑ, το οποίο όμως τα απέτρεψε αναφέροντας ότι η περίπτωση της γυναίκας ήταν υπό διερεύνηση.
Η παραπονούμενη υποστήριξε ότι με τον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα ο σταθμός διασύρθηκε η ίδια και ανέφερε ότι οι υπεύθυνοι για την εκπομπή αρνούνται να της μιλήσουν.

Οι υπεύθυνοι της εκπομπής του ΜΕΓΑ Λουκάς Φουρλάς και Γωγώ Αλεξανδρινού ανέφεραν στην Επιτροπή ότι μετά την προβολή του ρεπορτάζ πήραν τηλεφωνήματα από ομοχωρίους της γυναίκας που ανέφεραν ότι η γυναίκα είναι λήπτης βοηθήματος από το Τμήμα Ευημερίας και πρόβαλαν διάφορους ισχυρισμούς γι’ αυτήν.
Επίσης ανέφεραν ότι διερεύνησαν και επιβεβαίωσαν τους ισχυρισμούς και για το λόγο αυτό σταμάτησαν το ενδιαφέρον από μέλη του κοινού να βοηθήσουν.
Περαιτέρω υποστήριξαν ότι η γυναίκα τους είχε παραπλανήσει, αποκρύβοντάς τους ότι είχε αποταθεί προηγουμένως και σε άλλους τηλεοπτικούς σταθμούς που πρόβαλαν την περίπτωσή της. Ανέφεραν ότι δεν είχαν διερευνήσει εκ των προτέρων την περίπτωση της γυναίκας, προτού ετοιμάσουν το ρεπορτάζ, γιατί σε καμιά από τις άλλες περιτπώσεις με τις οποίες είχαν ασχοληθεί προηγουμένως δεν είχαν παραπλανηθεί από τους ενδιαφερομένους.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τα γεγονότα και τις εκατέρωθεν θέσεις κατέληξε στην απόφαση ότι δεν ευσταθεί το παράπονο της γυναίκας για διασυρμό, δεδομένου ότι η ίδια ζήτησε να γίνει το ρεπορτάζ και συνεργάστηκε παρέχοντας τα στοιχεία που περιλήφθηκαν σ’ αυτό.
Περαιτέρω η Επιτροπή εξέτασε κατά πόσο με τον τερματισμό του ενδιαφέροντος από το κοινό να βοηθήσει τη γυναίκα εγείρεται θέμα απόκτηση πληροφοριών με παραπλανητικό ή δόλιο τρόπο και διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει παραβίαση της σχετικής πρόνοιας, αφού έρινε ότι ο τηλεοπτικός σταθμός ενήργησε με καλή πίστη και θεώρησε πως ήταν δικαίωμά του να σταματήσει κάθε περαιτέρω ενδιαφέρον από μέρους του κοινού για βοήθεια προς τη γυναίκα, με βάση τις πληροφορίες που έλαβε και διερεύνησε.
Ωστόσο, η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρξε σοβαρή παράλειψη από μέρους του ΜΕΓΑ και των υπευθύνων της εκπομπής να προβούν σε επαρκή εκ των προτέρων δημοσιογραφική διερεύνηση της ακρίβειας των πληροφοριών που συμπεριέλαβαν στο ρεπορτάζ. Η μη διερεύνηση των πληροφοριών αντιβαίνει προς την πρόνοια ότι «τα ΜΜΕ μεριμνούν ώστε να μη δημοσιεύονται ανακριβείς, παραπλανητικές, φανταστικές ή διαστρεβλωτικές της αλήθειας ειδήσεις, πληροφορίες ή σχόλια».

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...