Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΕΠΙΚΡΙΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΡΙΚ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο από μέλος του προσωπικού του ΡΙΚ ότι άρθρο της «Σημερινής» που αφορούσε στην οικονομική διαχείριση του ΡΙΚ συνιστούσε ανοίκεια επίθεση εναντίον των εργαζομένων στο Ιδρυμα. (υπόθεση 29/3/11/2009).

Το άρθρο, που δημοσιεύθηκε στις 29/10/2009 με αφορμή έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας για την οικονομική διαχείριση στο ΡΙΚ, ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Αργόσχολοι και με ηγεμονικούς μισθούς και ωφελήματα έχουν μετατρέψει τη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε φέουδο και σεϊχάτο. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Γενική Ελέγκτρια παρατήρησε πως το 70% της χορηγίας αναλώνεται σε μισθούς στο πολυάνθρωπο προσωπικό και μόνο το 30% διατίθεται σε προγράμματα εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του Ιδρύματος».
Η Επιτροπή μελέτησε το άρθρο και διαπίστωσε ότι το επίμαχο σημείο αποτελούσε μικρό μόνο μέρος του κειμένου, που αναφερόταν στην οικονομική διαχείριση στο ΡΙΚ, με βάση στοιχεία που περιλαμβάνονταν σε έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας.
Επίσης διαπίστωσε ότι αν και η αναφορά στο προσωπικό δεν έγινε με κόσμιο ύφος και χρησιμοποιήθηκε σκληρή γλώσσα, ήταν αόριστη και δεν υποδείκνυε συγκεκριμένα μέλη ή ομάδα μελών του προσωπικού του ΡΙΚ, το οποίο αριθμεί μερικές εκατοντάδες.
Υπό το φως των ανωτέρω η Επιτροπή έκρινε ότι το απόσπασμα αυτό του άρθρου δεν συνιστούσε παραβίαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Διαφορετική θεώρηση θα συνιστούσε περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης, η οποία αποτελεί κεφαλαιώδες δικαίωμα και δεν θα πρέπει να περιορίζεται υπέρμετρα.

 

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...