Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ ΤΙΤΛΟΥ ΣΕ ΕΙΔΗΣΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (28/22/10/2009) που υποβλήθηκε από τον Εκπρόσωπο Τύπου της Αστυνομίας εκ μέρους του Αρχηγού της Αστυνομίας, ότι δημοσίευμα της εφημερίδας «Πολίτης» περιείχε ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες.

Το δημοσίευμα, ημερομηνίας 21ης Οκτωβρίου, 2009, υπό τον τίτλο «Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» ανέφερε ότι εκπρόσωπος της «Stop International”, οργάνωσης που ασχολείται με την καταπολέμηση της σωματεμπορίας, είχε θέσει ενώπιον του τέως αρχηγού της Αστυνομίας υπόθεση στην οποία εμπλέκονταν τα ονόματα τριών αξιωματικών.
Επίσης αναφερόταν σε καταγγελίες που έκαμε στην εφημερίδα ο  εκπρόσωπος της οργάνωσης για εμπλοκή αστυνομικών σε διάφορες άλλες υποθέσεις.
Η εφημερίδα δημοσίευσε επίσης καταγγελίες στις οποίες ο εκπρόσωπος της «Stop International” προέβη προς την εφημερίδα για εμπλοκή αστυνομικών σε ορισμένες υποθέσεις
Το παράπονο της αστυνομίας ανέφερε ότι τα στοιχεία της είδησης αναφέρονταν στο παρελθόν, ενώ ο τίτλος αναφερόταν στο παρόν,  συνιστούσε γενίκευση ότι όλη η Αστυνομία πουλά προστασία και επομένως προκαλεί παραπλάνηση.
Επίσης ανέφερε ότι το δημοσίευμα συνιστούσε σοβαρή παραβίαση του ΚΔΔ γιατί περιείχε ανακριβή και μη τεκμηριωμένα στοιχεία.
Περαιτέρω ανέφερε ότι το μόνο σημείο που ευσταθούσε απ' όλα όσα καταγράφονται στο δημοσίευμα, είναι η συνάντηση του τέως Αρχηγού Αστυνομίας με την εκπρόσωπο του Stop International, στον οποίο  παρέθεσε κάποιες πληροφορίες οι οποίες είχαν δει το φως της δημοσιότητας στο παρελθόν, διερευνήθηκαν και δεν τεκμηριώθηκαν. Το παράπονο υποστηρίζει ότι γενικά το δημοσίευμα δημιουργεί δυσμενείς εντυπώσεις και πλήττει το κύρος και την εικόνα της Αστυνομίας.
Ο Πολίτης ανέφερε στην απάντησή του ότι το δημοσίευμα δεν περιείχε καμιά ανακρίβεια, γιατί αναφερόταν σε γεγονότα σχετικά με τις καταγγελίες της οργάνωσης, που δεν διαψεύσθηκαν ούτε από το παράπονο. Περαιτέρω υποστήριξε ότι οι καταγγελλόμενοι αστυνομικοί απλώς πήραν μετάθεση, βρίσκονται στη δύναμη και «εμμέσως πλην σαφώς η Αστυνομία τους καλύπτει όταν αυτοί εξακολουθούν να πουλούν προστασία».
Ως προς το γενικευμένο τίτλο, η εφημερίδα υποστήριξε ότι αποτελούσε μια γενική περιγραφή μελών του σώματος, κατά το πρότυπο της αναφοράς στην παρουσία Αστυνομίας σε ένα χώρο όπου υπάρχουν αστυνομικοί.

Η Επιτροπή, αφού εξέτασε τις εκατέρωθεν θέσεις, κατέληξε στην απόφαση ότι ο τίτλος «Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΠΟΥΛΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ» είναι ανακριβής και παραπλανητικός, γιατί στο δημοσίευμα δεν αναφέρεται κάτι το οποίο να συνάδει με το περιεχόμενο του τίτλου.
Η εξήγηση ότι ο τίτλος δικαιολογείται από το γεγονός ότι καταγγελθέντες αστυνομικοί εξακολουθούν να υπηρετούν στη Δύναμη και πουλούν προστασία και επομένως η Αστυνομία ως σώμα πουλά προστασία δεν θεωρήθηκε πειστική, όπως δεν θεωρήθηκε ότι εσταθεί και η εξήγηση ότι ο γενικός χαρακτηρισμός «Αστυνομία» σημαίνει και μεμονωμένους αστυνομικούς.
Ως προς θέμα της ακρίβειας και τεκμηρίωσης των καταγγελιών του εκπροσώπου της “Stop International», για τις οποίες υπάρχουν αντίθετες θέσεις των δύο πλευρών, η Επιτροπή αποφάσισε ότι δεν έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τους εκατέρωθεν ισχυρισμούς.
Η Επιτροπή θεωρεί, ωστόσο, ότι σε περιπτώσεις διατύπωσης ισχυρισμών εναντίον τρίτων, όπως στην προκειμένη περίπτωση, οι δημοσιογράφοι, τηρώντας την πρόνοια του δικαιώματος απάντησης, οφείλουν να ζητούν την άποψη των άμεσα επηρεαζομένων και να τη δημοσιεύουν ταυτόχρονα με τους ισχυρισμούς.
Η Επιτροπή θεωρεί επίσης ότι σε περιπτώσεις δημοσίευσης ισχυρισμών όπως η παρούσα,  το θέμα μπορεί να αντιμετωπισθεί με την άσκηση του δικαιώματος απάντησης από τους άμεσα επηρεαζόμενους.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...