Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ, ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΚΟΡΙΤΣΙΟΥ ΠΟΥ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΗΚΕ ΚΑΙ ΒΡΕΘΗΚΕ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε αυτεπαγγέλτως και ύστερα από παράπονο της Επιτρόπου για τα Δικαιώματα του Παιδιού κ. Λήδας Κουρσουμπά  την περίπτωση μετάδοσης ή δημοσίευσης από τα ΜΜΕ φωτογραφίας και προσωπικών και οικογενειακών δεδομένων ανήλικου κοριτσιού το οποίο είχε εξαφανισθεί και βρεθεί. (υπόθεση 27/21/10/2009)
Το κοριτσάκι εξαφανίστηκε το απόγευμα της 19ης Οκτωβρίου, 2009, ενώ βρισκόταν με τη μητέρα του σε φιλικό τους σπίτι σε προάστιο της Λευκωσίας. Κινητοποιήθηκε η Αστυνομία που άρχισε αμέσως έρευνες και έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφία του κοριτσιού με τα στοιχεία του, ζητώντας πληροφορίες για την ανεύρεσή του.
Τα ΜΜΕ έδωσαν ευρεία δημοσιότητα στο θέμα και δημοσίευσαν τη φωτογραφία και το όνομά της, καθώς και δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας για τις συνθήκες εξαφάνισής της.
Το κοριτσάκι βρέθηκε την επόμενη ημέρα το απόγευμα πολύ κοντά στην περιοχή όπου είχε εξαφανισθεί και ενώ τηλεοπτικά συνεργεία και δημοσιογράφοι βρίσκονταν εκεί.
Μετά την ανεύρεση του κοριτσιού, οι τηλεοπτικοί σταθμοί μετέδωσαν την ίδια ημέρα και τα έντυπα μέσα δημοσίευσαν την επομένη την είδηση της ανεύρεσης του κοριτσιού με αρκετές λεπτομέρειες. Τα πλείστα ΜΜΕ δημοσίευσαν ή μετέδωσαν φωτογραφίες της μικρής και λεπτομέρειες για την ίδια και την οικογένειά της.
Η Επιτροπή, με βάση προηγούμενη απόφαση σε άλλη υπόθεση εξαφάνισης και ανεύρεσης ανήλικης (υπόθεση 23/2005), αφού εξέτασε το ενώπιόν της υλικό, κατέληξε στην απόφαση ότι η δημοσίευση φωτογραφιών του κοριτσιού, προσωπικών στοιχείων και δεδομένων, καθώς και πληροφοριών για την οικογενειακή ή προσωπική του κατάσταση και ευημερία συνιστούν παραβίαση των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την οποία με βάση τον Κώδικα, τα ΜΜΕ έχουν υποχρέωση να τηρούν.
Ιδιαίτερα σοβαρή θεωρήθηκε η δημοσίευση πληροφοριών για το περιεχόμενο συνομιλίας με τη μητέρα του, οι οποίες, πέραν της παραβίασης του Κώδικα, αποδίδουν ποινικό αδίκημα σε ανήλικο, κατά παράβαση της νομοθετικής ρύθμισης ότι ανήλικα άτομα δεν κατηγορούνται για οποιοδήποτε αδίκημα.
Η Επιτροπή επαναλαμβάνει με έμφαση ότι η δημοσίευση φωτογραφιών και πληροφοριών που δίδει η Αστυνομία στο πλαίσιο έρευνας για την ανεύρεση ελλειπόντων προσώπων γίνεται προς εξυπηρέτηση και επίτευξη ενός νόμιμου σκοπού, όπως η σύλληψη διαφευγόντων υπόπτων ή η ανεύρεση ελλειπόντων προσώπων , η οποία δικαιολογεί προσωρινή παρέκκλιση από τις ρυθμίσεις του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας κατ’ επίκληση της ρήτρας του δημοσίου συμφέροντος.
Όμως, από τη στιγμή που ο νόμιμος σκοπός εκπληρώνεται, επανέρχεται η πλήρης ισχύς των προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας και τα ΜΜΕ και οι δημοσιογράφοι έχουν υποχρέωση τήρησής τους.
Η Επιτροπή επισημαίνει επίσης ότι η δήλωση εκπροσώπου της Αστυνομίας για το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης –δήλωση που δυστυχώς επαναλήφθηκε από μερικά ΜΜΕ και μετά την ανεύρεση του κοριτσιού-συνιστά παραβίαση της πρόνοιας για μη αναφορά στην προσωπική κατάσταση ή ευημερία. Τα ΜΜΕ όφειλαν να μην την είχαν περιλάβει στις ειδήσεις τους, πολύ περισσότερο που δεν εξυπηρετούσε με κανένα τρόπο τις έρευνες για τον εντοπισμό του κοριτσιού.
Η αιτιολογία ότι φωτογραφίες και προσωπικά δεδομένα του κοριτσιού είχαν ήδη δημοσιευθεί και επομένως δεν έβλαπτε δήθεν η επανάληψή τους δεν ευσταθεί, γιατί τέτοια συμπεριφορά επιτείνει τη βλάβη που είχε ήδη συντελεσθεί. Προς τούτο η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει μαρτυρία πως το κοριτσάκι έγινε αντικείμενο περιέγειας με βάση φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν μετά την ανεύρεσή του.

Κατωτέρω παρατίθενται οι λεπτομέρειες και στοιχεία που μεταδόθηκαν ή δημοσιεύθηκαν και τα οποία συνιστούν παραβίαση προνοιών του Κώδικα:

ΑΝΤ1: Ανέφερε το χωριό καταγωγής του κοριτσιού.

ΜΕΓΑ: Μετέδωσε φωτογραφία του κοριτσιού και της μητέρας του, καθώς και το όνομα, το επίθετο και το χωριό καταγωγής της μικρής.

ΡΙΚ: Δεν πρόβαλε και δε μετέδωσε ο,τιδήποτε το επιλήψιμο.

ΣΙΓΜΑ: Μετέδωσε το όνομα της μικρής και δήλωση εκπροσώπου της Αστυνομίας ως προς το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης.

PLUS TV: Μετέδωσε το όνομα και το επίθετο της μικρής και τη δήλωση του εκπροσώπου τύπου της Αστυνομίας ως προς το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης.

 

ΕΝΤΥΠΑ ΜΜΕ

ΑΛΗΘΕΙΑ: Δημοσίευσε το όνομα της μικρής και λεπτομέρειες για το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης, έλαβε όμως πρόνοια να καλύψει το πρόσωπο του κοριτσιού.

ΜΑΧΗ: Δημοσίευσε φωτογραφία της μικρής. Δεν δημοσίευσε το όνομά της αλλά αναφέρθηκε στο λόγο εξαφάνισής της και στο χωριό καταγωγής της.

ΠΟΛΙΤΗΣ: Δημοσίευσε το όνομα της μικρής και το λόγο εξαφάνισης.

ΣΗΜΕΡΙΝΗ: Δημοσίευσε φωτογραφία και το όνομα της μικρής και λεπτομέρειες για το περιεχόμενο συνομιλίας με τη μητέρα της που προηγοήθηκε της εξαφάνισης, που αποδίδουν αδίκημα σε ανήλικο.
 
ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: Δημοσίευσε το όνομα της μικρής και το επίθετό της, το όνομα της μητέρας της και το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης.

ΧΑΡΑΥΓΗ: Δημοσίευσε φωτογραφία της μικρής και το όνομα της και τη δήλωση του εκπροσώπου της Αστυνομίας για το τι προηγήθηκε της εξαφάνισης.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...