Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΖΩΗ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ ΒΟΥΓΙΟΥΚΛΑΚΗ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (25/1/9/2009) από τον κ. Γιώργο Ηλιάδη ότι η εφημερίδα Sunday Mail, στις 6/9/2009 δημοσίευσε σχόλιο, το οποίο συνιστά παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή.
Το σχόλιο αποτελούσε κριτική για κείμενο του κ. Ηλιάδη, που είχε δημοσιευθεί στην «Καθημερινή» δύο εβδομάδες νωρίτερα, στο οποίο ο συντάκτης υπέβαλλε ερωτήσεις στον εαυτό του για διάφορα θέματα –π.χ. γιατί επικρίνει τόσο σκληρά τον πρόεδρο Χριστόφια, γιατί θεωρούσε το σχέδιο Ανάν καταστροφικό, ποια συμβουλή θα έδινε στον Υπουργό Παιδείας προτού ομιλήσει- στις οποίες έδινε απαντήσεις.
Το σχόλιο κατέληγε με την εισήγηση όπως την επόμενη φορά που ο κ. Ηλιάδης θα έπαιρνε συνέντευξη από τον εαυτό του, να του υποβάλει την ερώτηση «στην οποία ολόκληρος ο ελληνικός κόσμος θα ήθελε να γνωρίζει την απάντηση: «Πώς ήταν η Αλίκη Βουγιουκλάκη στο κρεβάτι»;
Ο διευθυντής της εφημερίδας κ. Κυριάκος Ιακωβίδης ανέφερε στην απάντησή του προς την Επιτροπή ότι δεν μπορεί να κατανοήσει πως το σχόλιο συνιστά παρέμβαση στην ιδιωτική ζωή, επικαλούμενος το γεγονός ότι η τηλεόραση του ΡΙΚ παρουσίαζε τη σειρά «Εχω ένα μυστικό» που είναι βασισμένη στη ζωή και στους έρωτες της Αλίκης Βουγιουκλάκη, η οποία «δεν αναφέρεται μόνο στη σχέση της Αλίκης με τον κύριο Ηλιάδη, αλλά μας παρουσιάζει και τις σεξουαλικές τους επαφές».
Επίσης ανέφερε ότι «όταν κάποιου η ιδιωτική ζωή έχει γίνει τηλεοπτικό σήριαλ (ο παραπονούμενος μπορεί και να συνεργάστηκε με τους παραγωγους της ταινίας), δυσκολεύομαι να αντιληφθώ, με ποια λογική κάνει παράπονο ότι ένα χιουμοριστικό σχόλιο σε εφημερίδα, συνιστά παρέμβαση στην ιδιωτική του ζωή». Κατέληξε με την παρατήρηση ότι η ιδιωτική ζωή του κ. Ηλιάδη, «λόγω της τηλεοπτικής σειράς, είναι πλέον, θέμα δημόσιου ενδιαφέροντος».  
Ο κ. Ηλιάδης απάντησε στις θέσεις του κ. Ιακωβίδη αναφέροντας ότι η τηλεοπτική σειρά στην οποία έκαμε αναφορά ήταν μια μυθοπλασία στην οποία πουθενά δεν αναφερόταν η ταυτότητά του και ότι, πέραν αυτού, η σεξουαλική ζωή οποιουδήποτε, όσο διάσημος ή διάσημη και αν είναι, δεν είναι θέμα δημοσίου ενδιαφέροντος.
Η Επιτροπή, λαμβάνοντας υπόψη τις εκατέρωθεν θέσεις αποφάσισε ότι η προβολή μιας τηλεοπτικής σειράς δεν παρέχει σε κανένα δικαίωμα παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή και ιδιαίτερα σε θέματα στα οποία αναφερόταν η ερώτηση της εφημερίδας, και κατά συνέπεια θεωρεί ότι το δημοσίευμα συνιστούσε παραβίαση της πρόνοιας του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας περί μη παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...