Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΓΙΑ ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΗ ΕΞΕΤΑΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ ΠΟΥ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΑΝ ΣΕ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΕΚΤΕΛΕΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΖΙΑΟΣ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας ασχολήθηκε με επιστολή πολίτη (υπόθεση 25/1/9/2009) ο οποίος διατύπωσε αξίωση προς την Επιτροπή να επιληφθεί αυτεπάγγελτα περίπτωσης δημοσίευσης κατ’ ισχυρισμό ανακριβών, παραπλανητικών, ψευδών ή φανταστικών πληροφοριών στον «Πολίτη».
Όπως αναφερόταν στην επιστολή, οι πληροφορίες αυτές περιέχονταν σε δύο κείμενα του Μακάριου Δρουσιώτη, στις 15 και στις 18  Αυγούστου, 2009, σε σχέση γεγονότα που κατ’ ισχυρισμό συνδέονται με την εν ψυχρώ εκτέλεση πέντε Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων στον Τζιάος, κατά την τουρκική εισβολή, στις 14 Αυγούστου, 1974.
Το πρώτο δημοσίευμα ανέφερε ότι «ανθυπολοχαγός της Εθνικής Φρουράς, ο οποίος….επικοινώνησε με τον «Πολίτη»…, έδωσε την πληροφορία πως έξι ώρες πριν το μαρτυρικό τέλος των πέντε αιχμαλώτων, εκτελέστηκαν με τον ίδιο τρόπο τέσσερις Τουρκοκύπριοι».
Ο πολίτης έθεσε θέμα αξιοπιστίας των πληροφοριών της εφημερίδας και υποστήριξε ότι δεν υπήρξε διερεύνησή τους, γιατί ο συντάκτης δεν ρώτησε τον πληροφοριοδότη πώς γνώριζε την ακριβή ώρα εκτέλεσης των Τουρκοκυπρίων –πέντε ώρες πριν από την εκτέλεση των Εθνοφρουρών-  εφόσον δεν υπάρχει πουθενά οποιοδήποτε αδιάσειστο στοιχείο που να καταδεικνύει την ώρα εκτέλεσής τους.
Τα ίδια γεγονότα παρατέτηκαν σε άρθρο του Μακάριου Δρουσιώτη στις 18 Αυγούστου, 2009, στον «Πολίτη», στο οποίο ανέφερε ότι για το φερόμενο επεισόδιο εκτέλεσης Τουρκοκυπρίων στο Τζιάος, άλλος ανθυπολοχαγός βεβαίωσε πως «τέτοιο περιστατικό δεν έγινε ποτέ».
Ο κ. Δρουσιώτης καλούσε όσους γνωρίζουν τα γεγονότα να μιλήσουν για να ξεκαθαρίσει το θέμα.

Η Επιτροπή, αφού διερεύνησε προκαταρκτικά τα γεγονότα, διαπίστωσε ότι μετά τη δημοσίευση του άρθρου του κ. Δρουσιώτη ο «Πολίτης» δημοσίευσε κείμενο που προερχόταν από άλλο έφεδρο αξιωματικό κατά την εισβολή, που τοποθετούσε την εκτέλεση των τεσσάρων Τουρκοκυπρίων στις 22 Ιουλίου, 1974 και κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες από εκείνες της εκτέλεσης των πέντε Εθνοφουρών.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ακόμη ότι τα γεγονότα ως προς τη δημοσίευση των κειμένων του κ. Δρουσιώτη ήταν διαφορετικά από εκείνα που ανέφερε ο πολίτης στην επιστολή του προς την Επιτροπή.
Κατόπιν τούτου η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας πληροφόρησε τον επιστολογράφο ότι, με βάση τον Κώδικα και την ακολουθούμενη πρακτική από της σύστασής της, δύναται να επιληφθεί αυτεπάγγελτα υποθέσεων μόνο  κατ’ εξαίρεση και σε ιδιαίτερα σοβαρές περιπτώσεις, στις οποίες τα γεγονότα είναι εμφανή και η παραβίαση προνοιών του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξόφθαλμη ή αυταπόδεικτη.
Ο πολίτης απάντησε ότι επέμενε πως η Επιτροπή όφειλε να εξετάσει αυτεπάγγελτα την υπόθεση, επειδή κατά την άποψή του το θέμα ήταν  εξαιρετικής σημασίας και γιατί ο συντάκτης της είδησης δεν διερεύνησε την πληροφορία, γεγονός που κατά την αντίληψή του «συνιστά από μόνο του εμφανέστατη παραβίαση προνοιών του Κώδικα». Επίσης πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι υπήρξε σκόπιμη προβολή ψευδών ή στρεβλωμένων πληροφοριών.
Ανέφερε περαιτέρω ότι δεν θεωρούσε το θέμα προσωπικό και εφ’ όσον η Επιτροπή αντιλαμβανόταν διαφορετικά τα πράγματα δεν επιθυμούσε εξέταση παραπόνου κατόπιν αιτήματός του ιδίου γύρω από το θέμα.
Η Επιτροπή, όπως προαναφέρθηκε, αφού διαπίστωσε ότι τα πραγματικά γεγονότα ήταν εντελώς διαφορετικά από εκείνα που παρουσίασε ο πολίτης στην επιστολή του και καθόλου εμφανή και επίσης ότι η παραβίαση προνοιών του Κώδικα δεν ήταν ούτε εξόφθαλμη, ούτε αυταπόδεικτη, και αφού έλαβε υπόψη ότι η εφημερίδα παρέθεσε όλες τις εκδοχές που υπάρχουν γύρω από το θέμα των Εθνοφρουρών και των Τουρκοκυπρίων, θεώρησε ότι η περίπτωση αυτή δεν εμπίπτει στην κατηγορία των θεμάτων των οποίων θα μπορούσε να επιληφθεί αυτεπάγγελτα.
Επειδή τέθηκε το θέμα της διερεύνησης πληροφοριών που λαμβάνουν οι δημοσιογράφοι, και χωρίς να αναφέρεται με κανένα τρόπο στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Επιτροπή επαναλαμβάνει προηγούμενη θέση της ότι σε σοβαρές περιπτώσεις και ιδιαίτερα όταν οι πληροφορίες αφορούν σε προσωπικά θέματα, οι δημοσιογράφοι καλό θα ήταν να τις διερευνούν σχολαστικά και να τις θέτουν υπόψη των άμεσα ενδιαφερομένων.
Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ΜΜΕ δεν μπορούν να δημοσιοποιήσουν πληροφορίες τους σε περίπτωση αδυναμίας διερεύνησής τους, οφείλουν όμως να προβαίνουν σε επανόρθωση ή και σε απολογία σε περίπτωση δημοσίευσης ανακριβών πληροφοριών.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...