Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

EMAIL US

English / Greek

 

 

ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΔΗΜΟΣΙOΓΡΑΦΙΚΗΣ ΔΕΟΝΤΟΛΟΓΙΑΣ

 

  

ΜΕΤΑΔΟΣΗ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Η Επιτροπή Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας εξέτασε παράπονο (23/3/8/2009) από τον ιατρό Δημήτρη Παπαπέτρου ότι ο τηλεοπτικός Σταθμός ΣΙΓΜΑ αλλοίωσε ή διαστρέβλωσε το νόημα δηλώσεών του, σχετικά με τη λειτουργία κλινικών τεχνητής γονιμοποίησης ανθρώπινων ωαρίων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.
Στο παράπονό του ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι η τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ ζήτησε και πήρε τηλεφωνικές δηλώσεις του την 1η Αυγούστου, 2009 σχετικά με δημοσίευμα που ανέφερε ότι στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου λειτουργούν κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης, οι οποίες, προκειμένου να προσελκύσουν πελάτες από το εξωτερικό, διαφημίζουν στο διαδίκτυο ότι προσφέρουν δωρεάν ωάρια που λαμβάνονται από ξένες φοιτήτριες.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαπέτρου, απάντησε ότι εάν τα ωάρια προσφέρονται δωρεάν τότε δεν υπάρχει τίποτε το μεμπτό, διότι όπου υπάρχει νομοθεσία (δεν υπάρχει στην Κύπρο) απαγορεύεται ρητά η πώληση ανθρώπινων ωαρίων ή άλλων οργάνων.
Επίσης είπε ότι ρωτήθηκε για αναφορά στο δημοσίευμα ότι η διαδικασία εξωσωματικής γονιμοποίησης με δωρεάν ωαρίων στις ελεύθερες περιοχές στοιχίζει €10.000 και στις κατεχόμενες περιοχές μεταξύ €13-17 χιλιάδων και απάντησε ότι εξ όσων αντιλαμβάνεται από τις τιμές, τα ωάρια στα κατεχόμενα δεν είναι χωρίς χρηματικό αντίτιμο.
Επίσης είπε ότι κλήθηκε να σχολιάσει το γεγονός πως τα τουρκοκυπριακά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης δηλώνουν ως βάση την «Κύπρο» και απάντησε ότι η περιγραφή μπορεί να μην είναι ακριβής, αλλά «σαφώς δεν ψεύδονται».
Ο κ. Παπαπέτρου παραπονέθηκε ότι από το σύνολο των δηλώσεών του απομονώθηκε το μέρος που ανέφερε ότι το επίπεδο της ιατρικής στα κατεχόμενα είναι σαφώς χαμηλότερο από εκείνο στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και μια φράση για την έλλειψη νομοθεσίας, με τρόπο που να φαίνεται ότι αναφερόταν μόνο στις κατεχόμενες περιοχές, ενώ εκείνος αναφερόταν γενικά στην Κυπριακή Δημοκρατία .
Σύμφωνα με το παράπονο, «αυτό αποτελεί πλήρη διαστρέβλωση των δηλώσεων» στις οποίες προέβη, με σκοπό να «δώσουν έμφαση και αξιοπιστία στις απόψεις τους που είναι εκ διαμέτρου αντίθετες με τις δικές μου».
Επίσης παραπονέθηκε για τον τίτλο της είδησης που μεταδόθηκε στην αρχή του δελτίου μαζί με τα άλλα θέματα της ημέρας  ειδήσεων του δελτίου και ο οποίος ανέφερε: «Εμπόριο ωαρίων στα κατεχόμενο. Σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, καταγγέλλουν γιατροί».
Ο κ. Παπαπέτρου ανέφερε ότι ο τίτλος ήταν ανακριβής και παραπλανητικός,  δεδομένου ότι στην είδηση μεταδόθηκαν μόνο δικές του δηλώσεις, στις οποίες δεν είχε αναφέρει ότι βρίσκονταν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.
Ο Διευθυντής Ειδήσεων του ΣΙΓΜΑ απάντησε ότι πράγματι μεταδόθηκε η φράση στον τίτλο της είδησης, εξηγώντας ότι η συντάκτρια της είδησης είχε επικοινωνήσει και με άλλους γιατρούς, οι οποίοι, με σαφήνεια δήλωσαν ότι πράγματι κινδυνεύουν ζωές όταν παρουσιάζεται έλλειψη ελέγχου και όταν οι εμφυτεύσεις σπερματοζωαρίων γίνονται από ανειδίκευτους γιατρούς, αλλά δεν ήταν σε θέση να τις κάμουν στην κάμερα.
Όπως διαπιστώθηκε από την οπτικογράφηση του δελτίου, από τις δηλώσεις του κ. Παπαπέτρου μεταδόθηκαν μόνο σύντομα αποσπάσματα. Περιλήφθηκε η φράση ότι «σίγουρα το επίπεδο της ιατρικής στα κατεχόμενα υστερεί πολύ…» και η δήλωση ότι «εκείνοι οι οποίοι ασχολούνται με τέτοια θέματα, ελλείψει νομοθεσίας, ζουν επικίνδυνα…».
Το πλήρες κείμενο των δηλώσεων του κ. Παπαπέτρου δεν ήταν διαθέσιμο για εξέταση από την Επιτροπή, αλλά όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ που παρέθεσε ο ΣΙΓΜΑ, η συνομιλία του με τη δημοσιογράφο ήταν διάρκειας τουλάχιστον έξι λεπτών.
Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι το τελικό ρεπορτάζ του σταθμού μικρή μόνο σχέση έχει με το σύνολο των δηλώσεων του κ. Παπαπέτρου.
Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε ότι, στο πλαίσιο της ελευθερίας έκφρασης και της ελευθερίας των ΜΜΕ, ήταν δικαίωμα του σταθμού να παρουσιάσει το θέμα από την οπτική γωνία της επιλογής του και να περιλάβει στο ρεπορτάζ του τα σημεία εκείνα των δηλώσεων που θεώρησε χρήσιμα.
Από την άλλη, η Επιτροπή θεωρεί ότι θα συνιστούσε περιορισμό της δημοσιογραφικής ελευθερίας η επιβολή κανόνων για την έκταση στην οποία πρέπει να χρησιμοποιείται μια δήλωση.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι υπήρξε μεν αποσπασματική ή ελλιπής χρήση των δηλώσεων του κ. Παπαπέτρου, αλλά δεν διαπιστώθηκε αλλοίωση ή διαστρέβλωση τους.
Επίσης θεωρεί ότι δεν προκύπτει θέμα λήψης πληροφοριών με παραπλανητικό τρόπο ή μετάδοσης παραπλανητικών πληροφοριών.
Ωστόσο,  η Επιτροπή αποφάσισε ότι ο τίτλος της είδησης για την εμφύτευση ωαρίων στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου ήταν ανακριβής, δεδομένου ότι δεν ανταποκρινόταν στο περιεχόμενο της είδησης, στην οποία δεν έγινε καμιά αναφορά σε δηλώσεις άλλων γιατρών, πέραν εκείνων του κ. Παπαπέτρου.
Ως προς το θέμα κατά πόσο ο τηλεοπτικός σταθμός θα έπρεπε να είχε ενημερώσει τον κ. Παπαπέτρου για την πρόθεσή του να χρησιμοποιήσει μόνο εκείνο το μέρος των δηλώσεών του που επέλεξε, η Επιτροπή διαπίστωσε ότι η παράλειψη αυτή δεν εμπίπτει σε καμιά από τις πρόνοιες του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας, ούτε και αποτελεί υποχρέωση, αλλά αφορά στην τήρηση σχέσεων αβρότητας μεταξύ των δημοσιογράφων και των πηγών τους.
Η Επιτροπή σημειώνει επίσης ότι σε περιπτώσεις όπως η παρούσα, οι άμεσα επηρεαζόμενοι μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα απάντησης, είτε με άμεση παρέμβαση είτε με άλλο τρόπο της επιλογής τους.

Επιστροφή

CMCC All rights reserved.

Site Development: NETSMART...